Chante Cigale 1985 - Chateauneuf-du-Pape (Franta)

luni, 31 octombrie 2011

8 comentarii
Recunosc, aceasta sticla am achizitionat-o mai mult din greseala. Asta se intampla cand te joci pe eBay :) Oricum, cu toate ca vinul nu s-a prezentat in cea mai buna forma, nu imi pare rau pentru cei 20 de Euro dati pe el. Se putea mult mai rau, un vin oxidat complet sau vreun defect de dop. In plus, fiind un mare admirator al vinurilor mature si vechi, sunt pe deplin constient de riscurile pe care le implica achizitia unor astfel de sticle. Atata vreme cat nu pierd o avere, acest joc poate deveni cat se poate de distractiv si, mai ales, educativ.

Dupa ce am indepartat partea superioara a capisonului, am observat clar ceea ce banuiam: usoare urme de scurgere pe langa dop. Din fericire, acestea nu s-au manifestat pe toata suprafata dopului, asa ca sperantele au renascut cumva. Sticla a fost pastrata 48 h in pozitie verticala, pentru a se linisti vinul dupa transport.

Culoare rubiniu-deschis, destul de clara, cu o pronuntata bordura caramizie. Un nas cu nuante de oxidare, fructe rosii mature, aluzii de miere de albine si foarte usoare note pamantoase, metalice si ierburi aromate. Dupa o vreme, a aparut si fructul, sub forma cireselor din compot. Gustativ, vinul te ataca foarte usor, cu ceva cirese si visine, dar si putin condiment. Din pacate, mijlocul este cam pierdut in peisaj iar finalul scurt este dominat de o aciditate puternica. Pe undeva, acest Chante Cigale mi-a adus aminte mai mult de un Pinot de Burgundia, decat de un Chateauneuf pur sange.

Este clar ca sticla cu pricina a prins si vremuri mai bune, iar acum se afla pe o panta descendenta. Posibil ca dopul sa fi fost marea problema, cum bine a remarcat si George. Chiar si asa, vinul a fost foarte baubil si destul de suculent. Jocul continua :)

(P) Crama Averesti lanseaza o noua colectie de vinuri la PROVINO

duminică, 30 octombrie 2011

0 comentarii
Daca doriti sa incercati vinuri noi aparute in peisajul de profil de pe la noi, iata ca sansa va surade in cadrul festivalului Provino - Iasi, 3-6 noiembrie 2011.



Crama Averesti, Husi lanseaza pe piata colectia sa proaspata de vinuri albe, naturale, colectie denumita “Locurile”. Este vorba despre 6 vinuri: Zghihara – Povestesti, Feteasca Regala (sec) – Cinstesti, Feteasca Regala (demidulce) – Daruiesti, Feteasca Regala (demisec) - Muncesti, Aligote – Indraznesti, Cuvee – Dragostesti. 

“Toate cele 6 vinuri cu care Crama Averesti, Husi se infatiseaza la PROVINO sunt bauturi spectaculoase, dar rare si solicitante. Datorita cruzimii si faptului ca nu contin absolut nimic artificial, ele trebuie incercate la degustarile din cadrul evenimentului sau in maximum 2-3 saptamani de la cumparare. Vedeta festivalului va fi Zghihara, numita nu intamplator Povestesti. Este un vin crescut pe langa Husi, in unicul tinut care produce acest soi nobil, cunoscut drept a fi cel mai acid vin al neamului romanesc”, au precizat reprezentantii Cramei Averesti, Husi.

Cat de spectaculoase vor fi aceste vinuri, ramane de vazut, dar incercarea moarte n-are.

Jean Paul Brun Morgon 2010 - Terres Dorees (Franta)

0 comentarii
Acest minunat vin a fost perfect descris si de George, aici. Jean Paul Brun este unul dintre producatorii cei mai importanti din zona Beaujolais si un individ cu o filozofie proprie, de la care nu a abdicat de-a lungul carierei sale. Si vorbim aici de peste 30 de recolte supervizate direct de catre acest insolit personaj. Vinuri cat mai naturale, fara drojdii selectionate sau alte enzime care mai de care mai fistichii, sulfiti in cantitati minuscule. Mai pe romaneste, un Gamay produs de Brun nu va aminti vreodata de nu stiu ce Merlot din lumea larga sau de vreun Brunello. Veti avea parte de un simplu Gamay, asa cum l-a lasat Mama Natura, cu potentialul si toate limitarile sale. Dar sa trecem si la acest Morgon 2010, un cru Beaujolais, deci fara nici o legatura cu posircile pe care le puteti gasi sub denumirea de Beaujolais Nouveau.

O culoare rubinie stralucitoare. Un nas putin retinut la inceput, dar dupa vreo jumatate de ora in pahar incep sa sara notele de fructe proaspete - zmeura, capsuni, cirese. Dupa care navalesc nuantele florale si usor condimentate, dar si puternice aluzii pamantoase si de carne cruda. Gustul continua fidel ceea ce se intampla in cazul nasului. Suculent. cu o senzatie carnoasa, de plinatate, fructe bine coapte, visine, cirese negre. O mineralitatea specifica si un final lung, dominat de condimente. O aciditate perfecta si tanini fini, greu perceptibili dar in mod clar prezenti sub patura fructelor. Ceea ce m-a impresionat cu adevarat a fost echilibrul impecabil al acestui vin. Totul vine in ordinea care trebuie, iar structura este impresionanta pentru un soi considerat ruda mai saraca a Pinot Noir-ului.  


Un exemplar autentic, fara machiaje inutile si o raritate in peisajul vinurilor moderne. Vorba lui George, "un vin plin de viata". La cei 11 euro, cat am dat pe sticla, nu prea are termen de comparatie cu vreun exemplar autohton. Din pacate, in aceasta gama de pret, la noi cei mai multi incearca sa stoarca la maxim bietii struguri, sa foloseasca baric din abundenta si sa intervina la greu, doar pentru a da impresia de vin serios. Sticla achizitionata de la un comerciant belgian.

(P) Liderul pe piata moldoveneasca in decorarea sticlelor, la PROVINO

duminică, 23 octombrie 2011

0 comentarii
Vinul si arta au mers dintodeauna mana in mana, de-a lungul timpului. Daca doriti sa aflati cum poti imbina un strop de arta cu un strop de vin, trebuie sa va atrag atentia asupra unei participari destul de insolite la Provino


Compania Polimercolor din Republica Moldova participa la Festivalul PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie organizat la Iasi intre 3 si 6 noiembrie, la Centrul Expozitional Providenta.


"Polimercolor" activeaza pe piata Moldovei din anul 2002, fiind prima intreprindere care se ocupa cu decorarea sticlelor prin metoda acoperirii cu rasini polimerice. Capacitatea lunara de 500. 000 sticle a "Polimercolor" o face lider pe piata moldoveneasca de decorare.

Tehnologia "know-how" de imitare a obiectelor din ceramica a pozitionat intreprinderea pe primele pozitii din lume. Sticlele decorate de "Polimercolor" sunt exportate in Georgia, Ukraina, Kazakhstan, Rusia, Israel, iar intreprinderea este deschisa spre organizarea producerii asociate si in alte tari ale lumii.

Polimercolor ofera servicii de decorare in diferite culori a sticlelor pentru bauturi alcoolice, nealcoolice si parfumerie,  cu suprafata lucioasa, mat si transparenta, utilizand metode diverse precum depunerea rasinilor pulbere, serigrafia, acoperirea cu rasini polimerice si serigrafice, corodare chimica, corodare chimica si serigrafie.

Funny: Conviviale Negroamaro 2009 - Adria Vini Salento

sâmbătă, 22 octombrie 2011

8 comentarii
Sincer sa va spun, nu mai retin exact anul de productie, cred ca este 2009. Despre un Primitivo 2009, al aceluiasi producator, puteti citi impresii la George. In mare parte, acest Negroamaro este facut in acelasi stil ca si acel Primitivo. Un vin usor de baut, de cursa lunga, numai bun de discutii prelungite sau chiar de petrecere. Un nas proaspat, cu multe fructe rosii, cacao, ceva pruna, o idee floral si unele impresii vanilate. Nu stiu daca o fi de la numele soiului, dar am detectat si un usor iz migdalat. Din cate am gasit pe gugal, se pare ca vinul a fost invechit 9 luni in butoaie de stejar sloven. Gustativ, sunt prezente aceleasi fructe rosii exuberante, chiar confiate pe alocuri, multa cireasa neagra. Rotund, cu aciditate buna si tanini abia perceptibili. Final usor dulceag-amarui, destul de interesant.

Probabil va intrebati de ce am inclus vinul cu pricina la categoria "funny". Ei bine, totul curgea bine pana ne-am dumirit asupra pretului. Normal, ce putea sa fie funny, nu? Vinurile din aceasta gama sunt importate la noi de Vinexpert. Pe site-ul acestora, pretul este de 33 lei/sticla. Dar, George a gasit acest Negroamaro si in Metro - si acum vine partea haioasa - undeva in jur de 18 lei/sticla. Nu, nu este vorba de alt importator, ci de acelasi Vinexpert care distribuie gama respectiva si in Metro. Recunosc, ma depaseste problema. Nu-mi ramane decat sa astept un nou val de explicatii care mai de care mai avizate si care sa-mi deschida ochii - pentru a cata oara (?!) - catre aceasta alambicata si mirobolanta lume a marketing-ului.

(P) Pahare si carafe lucrate manual dar si butoaie de stejar romanesc, la festivalul Provino

0 comentarii
Dupa cum era de asteptat, in cadrul festivalului Provino (Iasi, 3-6 noiembrie 2011), nu veti avea parte doar de vinuri, ci si de diverse accesorii sau echipamente conexe domeniului viti-vinicol. 

 Astfel, Andre Cristal va prezenta publicului participant la Provino, pahare, carafe si decantoare lucrate manual. Compania brasoveana exista pe piata din anul 2005 si a fost infiintata cu scopul de a duce mai departe traditia mestesugului sticlariei. Iata si declaratia reprezentantilor Andre Cristal: "Pentru noi festivalul PROVINO este important intrucat ne ofera ocazia de a ne promova produsele si de a gasi clienti noi. Imbinam arta cu utilul iar creatiile noastre lucrate manual sunt inregistrate la Oficiul  de Stat pentru Inventii si Marci".


Pentru producatorii interesati, dar si pentru micii intreprinzatori din domeniu, trebuie sa amintesc si participarea companiei argesene Butirom Baril, specializata in producerea butoaielor din lemn de stejar. Butoaiele sunt fabricate din doage de stejar  romanesc, din varietatea Quercus Petraea si Quercus Robur. Aceste specii de stejar, dezvoltate in Romania in padurile ce se gasesc de-a lungul paralelei 45, la aceeasi longitudine cu padurile  franceze  Allier, Vosges si Nevers, sunt considerate a fi similare cu cele din Franta. 

Butirom Baril are o experienta de peste 10 ani in prelucrarea butoaielor de stejar cu capacitatea intre 225 de litri si 500 de litri, utilizate pentru invechirea vinului si a coniacului. Vinurile maturate in butoaie fabricate din lemn de stejar romanesc, atat vinuri albe cat si rosii, prezinta arome pretioase, un continut redus de tanini si o buna pastrare a caracteristicilor de fruct ale strugurilor.


(P) Crama Basilescu vine la Provino

vineri, 21 octombrie 2011

0 comentarii
Iata ca se ingroasa randul producatorilor de calitate care vor participa la Provino (Iasi, 3-6 noiembrie 2011). De data aceasta, cei de la Crama Basilescu au confirmat prezenta in cadrul festivalului. Daca nu ati avut sansa sa incercati creatiile Basilescu pana acum, aveti o buna oportunitate cu aceasta ocazie.


Deja bine cunoscutul producator va prezenta la Festivalul PROVINO vinurile de creatie Golem Alb 2010 si  Golem Rosu 2008, vinuri din gama Basilescu - Feteasca alba – Ancestral 2009, Tamaioasa romaneasca – Autentique 2009, si vinuri din colectia Eclipse selection: Feteasca Neagra 2009, Merlot 2009, Rose 2010 si Busuioaca de Bohotin 2009.

Vinurile Cramei Basilescu, majoritatea in editii limitate, sunt adresate consumatorilor de nisa, fiind prezente pe piata romaneasca doar in segmentul HoReCa de top si in unele magazine specializate. Politica cramei pune accent pe vinurile obtinute din soiuri de struguri romanesti. 

Crama Basilescu are plantatii atat la Urlati (60 de hectare – n.r.), zona propice soiurilor rosii, cat si la Pietroasele (40 de hectare – n.r.), o regiune viticola renumita pentru soiurile albe si aromate. Viile de la Urlati produc Feteasca neagra, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Sauvignon blanc iar cele de la Pietroasele: Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa romaneasca, Feteasca alba, Riesling italian.
Daca vinurile celor de la Basilescu nu va vor potoli setea, nu disperati. Lista participantilor s-a completat si cu cei de la Domeniile Samburesti
  
Mai sus numitul producator prezinta la Festivalul PROVINO de la Iasi, vinuri de soi din gama „Samburel de Olt” - Burgund 2005 demisec 10.5% vol., Burgund 2005 demidulce 10.5 vol., Feteasca Alba 2009 sec 10.5 % vol., Feteasca Regala 2009 sec 10.5 % vol., vinuri din gama "Domeniile Samburesti" - Cabernet Sauvignon 2007 sec 12% vol., Chardonnay 2010 sec 13 % vol, Feteasca Alba 2009 sec 12% vol., si vinul Cabernet Sauvignon sec13% vol., din gama "Chateau Valvis" destinata HoReCa. Vinurile mentionate vor putea fi degustate de vizitatorii PROVINO la standul „Domeniile Samburesti”.

(P) Ce mai puteti degusta la Provino

sâmbătă, 15 octombrie 2011

0 comentarii
Au inceput sa curga noutatile venite pe filiera Provino, festivalul de vin care se va desfasura la Iasi, in perioada 3-6 noiembrie 2011.


Astfel, sa vedem ce producatori au mai confirmat prezenta in cadrul evenimentului, pentru a sti ce vinuri puteti incerca pe acolo.

Incepem cu Murfatlar, colosul autohton binecunoscut, cel care va prezenta publicului larg varfurile de gama Fatum (Cabernet Sauvignon), Arezan (Cabernet Sauvignon), Rai Grande Rezerve, Trei Hectare Sable Noble (Sauvignon Blanc & Pinot Gris, Cabernet Sauvignon Roze, Cabernet Sauvignon & Merlot & Feteasca Neagra), Trei Hectare (Chardonnay, Cabernet Sauvignon Roze, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, ), precum si bitterul Mamaia.

Murfatlar Romania este liderul pietei de vin din Romania, pozitie castigata in 2003 si mentinuta consecvent, detine o cota de piata de 25%. Cele peste 190 de premii obtinute la competitii internationale, la Barcelona, Brussels, Montreal, Sofia, Tbilisi, Ljubljana, Montpellier,  Budapesta, Bucuresti, valideaza calitatea vinului autohton: vinul Murfatlar.

O veste buna este si participarea celor de la Budureasca, un producator cu vinuri ce prezinta un raport-calitate foarte interesant. Veti putea incerca in cadrul Festivalului PROVINO, vinuri din gama Origini – Cabernet Sauvignon 2008, Tamaioasa Romaneasca 2009,  Reserve 2006,  si  Fume Sec  2010,  din gama Budureasca, care au cucerit numeroase medalii atat in tara cat si in strainatate. Budureasca are o suprafata cultivata a podgoriei de  aproximativ 300 de hectare din care 55% soiuri rosii si 45% soiuri albe. Filosofia companiei este de a limita si controla cantitatea in vederea calitatii, pentru a obtine garantia unui vin superior calitativ.

In ceea ce-i priveste pe cei de la Oprisor, a caror participare am semnalat-o intr-o postare anterioara, revin cu ultimele detalii privind gamele ce vor incanta papilele participantilor:
Gama Caloian - Caloian Rose, Caloian Feteasca Neagra, Caloian Merlot, Caloian Sauvignon Blanc, Caloian Cabernet Sauvignon
Gama La Cetate - La Cetate Sauvignon Blanc, La Cetate Shiraz, La Cetate Merlot, La Cetate Pinot Noir, La Cetate Chardonnay
Gama La Cetate Miracol - La Cetate Miracol Cabernet Sauvignon, La Cetate Miracol Pinot Noir, La Cetate Miracol Merlot, La Cetate Miracol
Chardonnay, La Cetate Miracol Tamaioasa Romaneasca
Gama Sherpium - Sherpium Merlot, Sherpium Tamaioasa Romaneasca, Sherpium Cabernet Sauvignon (vinificat in alb)
Gama Erotikon - Erotikon Merlot, Erotikon Shiraz, Erotikon Cabernet Sauvignon
Gama Cupola Sanctis - Sfantul Gheorghe, Sfantul Dumitru, Sfanta Ana, Sfanta Maria, Sfintii Petru si Pavel, Sfantul Ilie, Sfantul Andrei, Sfintii Mihail si Gavril, Sfantul Ioan, Sfantul Nicolae, Sfantul Stefan, Sfintii Constantin si Elena
Dragaica Rosie - Cupaj 4 soiuri (Cabernet  Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir)
Rusalca Alba - Cupaj 4 soiuri (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling)
Smerenie - Cupaj 3 soiuri (Shiraz, Pinot Noir, Dornfelder)
Fragmentarium - Cupaj (Cabernet Sauvignon,  Merlot, Shiraz, Pinot Noir) Nenumita - Cupaj ( Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir) 

Frunza Chardonnay 2009 - Recas (Romania)

joi, 13 octombrie 2011

8 comentarii
Despre acest vin s-a tot scris in mediul virtual. Nu pot decat sa fiu de acord cu ceilalti: la cei 10,9 lei/sticla, cred ca e cel mai vin dintre vinurile pe care le gasiti la raft, in pretul asta. Nu va ganditi ca e vreo revelatie, e doar un vin simplu, mai mult decat corect si perfect de baut in fiecare zi.

Culoare galben-pai, cu ceva reflexii verzui. Nas plin de citrice, caise verzi, mar, ceva mango si ananas. Gustul este usor, chiar elegant pe alocuri, aceleasi citrice care spala gura, aciditate medie, final usor onctuos si scurtut.

Din cate se pare, e acelasi Chardonnay pe care il puteti gasi in sticlele gamelor V Legend si Terra Dacica (pentru export). Doar ca mai ieftin in cazul gamei Frunza. De gasit doar in Carrefour si de luat la bax :)

(P) Din nou pe bancile scolii, la Provino

0 comentarii
Dupa cum va spuneam in primul newsletter despre festivalul Provino (Iasi 3-6 noiembrie 2011), in cadrul acestuia va avea loc un proiect interesant denumit "Scoala Vinului". Asadar, cei interesati sa afle cum sta treaba cu degustarea vinului si cu aprecierea acestuia, vor primi diplome care atesta participarea lor la cursuri. Veti avea parte si de profesori pe masura, mai exact pe Marian Timofti, presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania (OSR), si Dan Boboc, presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR).


Si acum, cateva detalii despre cum vor fi structurate cursurile acestei scoli. Programa “Scolii Vinului” contine trei module de training, fiecare a cate doua ore, iar cursurile sunt  organizate in grupe de cate 30 de persoane, fiind programate in urmatoarele intervale orare: 11.00 – 13.00, 14.00 – 16.00 si 17.00 – 19.00.

Informatii pentru cursanti:
Programa preliminara “Scoala Vinului”

Modul 1 (2 ore) al “Scolii Vinului” contine lectii pentru HO.RE.CA iar pe durata cursurile vor fi degustate intre 3 si 5 vinuri, sub indrumarea unui somelier.

Tematica cursurilor: Ce este vinul?; Vinurile tinere, vinurile pentru invechire; Soiurile nobile; Diferenta dintre vinurile HO.RE.CA. si celelalte vinuri; Tehnici de servire a vinului; Tehnici de asociere a vinului; Initiere in arta degustarii  – tipuri de pahare, manuirea paharului, degustarea vinului alb, rose, rosu, spumant.

Modul 2 (2 ore) al “Scolii Vinului “contine lectii despre cultivarea vitei de vie, vinificarea in alb, rose si rosu, Champagne, Spumant, Frizante, in cadrul carora va fi realizate degustari de vin sub indrumarea unui somelier.

Tematica cursurilor: Metode de crestere, boli, taierea si culesul vitei de vie; Vinificarea; Aprofundarea degustarii.

Modul 3 (2 ore) al “Scolii Vinului”contine lectii despre Vinurile Romanesti, Vinurile Lumii si Lumea Noua, in cadrul carora va fi aprofundata degustarea. Cursurile vor fi sustinute de doi somelieri.

Tematica cursurilor: Zone viticole si caracteristicile acestora; Podgorii; plaiuri viticole, crame; Aprofundarea degustarii; Vinurile din Franta, Italia, Sud Africa, Spania s.a.; Aprofundarea Degustarii.

Aloo, altceva mai bun nu aveti de facut?!

miercuri, 12 octombrie 2011

3 comentarii
Daca va intrebati la cine fac referire, ei bine, este vorba de asa-numitul DGCCRF (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes). Ooo, da, am obosit eu dand copy-paste la toata aceasta polologhie.

Iata si povestea care m-a determinat sa scriu aceste randuri. Ne aflam in Loire, unde un foarte mic producator, pe nume Olivier Cousin,  produce vinuri naturale asa cum le-au facut stramosii lui de cand lumea. Din 2005, Olivier a renuntat la etichetarea AOC a vinurilor sale, optand pentru mult mai umilul "vin de table". Mai pe romaneste, vin de masa. Dupa propriile declaratii, a facut acest pas in semn de protest fata de regulamentele extrem de vagi ale sistemului de origine controlata si care, in 2003, au permis producatorilor din zona sa acidifieze si sa chaptalizeze (adaos de zahar) vinurile. Dupa care, indraznetul nostru personaj a inceput sa-si eticheteze al sau Cabernet Franc drept "Anjou Pur Breton" (denumirea locala pentru acest soi). Moment in care, baietii vigilenti de la sus-numitul organ anti-frauda, neavand altceva mai bun de facut in acel moment, i-au facut o vizita lui Olivier. Au urmat acuzatii legate de etichetare gresita si uite asa omul e bun de plata cu vreo 37.500 Euro sau chiar risca puscaria pentru 2 ani!

Olivier Cousin
 Dar asta nu este tot. Treaba a devenit si mai complicata. Se pare ca pe cutiile de vin ale lui Olivier, mai apar in continuare initialele AOC, doar ca si aici a fost vorba de o fina ironie la adresa sistemului. De fapt, initialele vin de la "Anjou Olivier Cousin". Olivier sustine ca, de fapt, acesta este adevaratul motiv care a starnit politia vinului si ca nu are nimic de-a face cu initialele respective, distribuitorii sai fiind cei vinovati in acest caz.

In acest moment, procurorul din Angers trebuie sa decida daca trece sau nu cazul mai departe. A aparut chiar si un site care strange semnaturi pentru a inainta o petitie catre procuror. Daca doriti sa fiti solidari cu acest producator, aflat intr-o situatie aproape de penibil, puteti intra aici.

Poate acest adevarat CNA al vinului ar trebui sa se concentreze pe treburi mult mai serioase si sa se ocupe de baietii care fraudeaza salbatic sistemul. Poate ar trebui ca sistemul sa fie guvernat de legi cat se poate de clare si sa nu ofere posibilitatea ca doar cei potenti financiar sa iasa la liman de fiecare data. Acest caz m-a dus cu gandul si la Mondovino, pe care l-am revazut zilele acestea. Intr-adevar, se pare ca individualitatea si traditia sunt suprimate incetul cu incetul. In curand, vom bea doar "whore wines", asa cum bine le-a denumit un personaj din Mondovino. Eu sper ca toata aceasta afacere sa-l ajute pe Olivier pentru ca, prin valva creata deja, s-a format destula publicitate in jurul lui si poate asa va putea sa-si pastreze mica "afacere".

Mas de Daumas Gassac 2001 - Languedoc (Franta)

luni, 10 octombrie 2011

2 comentarii
In primul rand, tin sa-i multumesc lui George pentru oportunitatea de a gusta din aceasta licoare.

Aime Guibert
Pentru cei familiarizati cu lumea vinurilor frantuzesti (dar nu numai), nu cred ca Daumas Gassac mai este vreun mare mister. Condusa pe culmile gloriei de impenetrabilul Aime Guibert, aceasta proprietate a devenit, probabil, cel mai sonor nume din zona Languedoc. Cei care au vazut deja filmul Mondovino, stiu ce-i poate capul lui Aime. Un tip cu o filozofie de la care n-a abdicat nici in ruptul capului si care si-a facut vinurile doar cum a dorit, fara sa-i pese de parerile celor din jur (poate mai putin de sfaturile celebrului oenolog Emile Peynaud). Vorbim totusi de un personaj care a reusit sa-l invinga, intr-o mica batalie, pe marele Robert Mondavi. Va puteti da seama cam care este influenta sa in zona. Sa mai spun ca Daumas Gassac a primit si supranume de genul: "Lafite de Languedoc" sau "Latour de Languedoc"? Ehh, tocmai am spus :)

Dar sa trecem si la vinul propriu-zis. Fiind un mare fan Bordeaux, Guibert a ales ca varianta rosie sa contina Cabernet Sauvignon in proportie de 80%, o alegere total neobisnuita intr-un areal dominat de Syarh, Grenache sau Carignan. Restul de 20% este compus din alte 10 soiuri la fel de noebisnuite, gen: Malbec, Tannat, Barbera sau Dolcetto. Din cate se pare, proportiile amintite mai sus sunt aceleasi in fiecare an.

George m-a informat ca a deschis sticla vineri seara, in jurul orei 23:00. Am ajuns pe la el a doua zi, in jurul orei 15:00. Ce am gasit?

O culoare rubinie nu din cale afara de intunecata, cu doar o foarte usoara bordura caramizie. Nas tipic pentru un Cabernet, multe coacaze, dar si un vag parfum de vin matur, cu ierburi aromate, piele la greu si pamant. Dupa care au urmat note de cacao, putina cafea si, ceva mai tarziu, cirese negre bine coapte. Gustativ, vinul se prezinta destul de elegant, plin, rotund, un mijloc excelent definit de fructe rosii bine coapte, putin tabac. O aciditate beton, tanini multi dar rafinati, plus un final lung usor condimentat si un post gust atat de persistent, ca si dupa 2-3 minute mai simteam vinul dansand in gura. Un adevarat festival de structura si echilibru perfect.

Concluzii:
- chiar daca au trecut 10 ani peste el, vinul mi s-a parut foarte putin evoluat. La ce structura are, inca cel putin 5 ani la sticla ii face fara pic de sudoare; si dupa aceea, inca vreo 10 ani, in conditii optime de pastrare. In acest moment, nu este din cale afara de complex, dar cu siguranta va castiga la acest capitol. Rabdarea este o virtute si o necesitate in acest caz.
- nu este un blockbuster, ci un armasar de rasa. Totul este imbinat aproape perfect, nimic nu este lasat la voia intamplarii. Vorba lui George: "mosul asta se pricepe, stie ce face".
- trebuie musai aerisit, la modul salbatic chiar; pe contra-eticheta, este sugerata o carafare de dimineata pana seara. Daca de cele mai multe ori, astfel de recomandari sunt povesti de adormit copiii la ceas de seara, nu este cazul si aici.
- pretul? undeva in jur de 40 euro, pret de lista. Poate ceva mai ieftin, daca sapati bine pe internet. Este mult? Poate, depinde cum privesti problema. Tinand cont ca varianta 2008 pleaca de la crama cam la acelasi pret, 2001 devine o cautatura si mai interesanta.

In cele din urma, cand se trece de un anumit prag, raportul pret-calitate devine un soi de fata Morgana. In astfel de cazuri, ramane doar sa te intrebi un singur lucru: a da sau a nu da atatia bani?

(P) Crama Oprisor participa la Provino

3 comentarii
Asa cum v-am obisnuit, iata ultimele noutati din cadrul festivalului Provino, care se va desfasura in perioada 3-6 noiembrie 2011, la Iasi.


Crama Oprisor, unul dintre cei mai cunoscuti si de succes producatori de pe la noi, si-a anuntat prezenta in cadrul Provino. Daca nu stiati, in luna mai a acestui an Crama Oprisor a obtinut trei medalii la Concursul International de Vinuri Bucuresti (International Wine Contest Bucharest - IWCB). Vinurile premiate au fost Maiastru Feteasca Neagra 2009, medaliata cu aur, Caloian Cabernet Sauvignon 2010 si La Cetate Miracol Merlot 2008, medaliate cu argint. Compania care detine Crama “Oprisor”, Carl Reh Winery, a fost infiintata in 1994 de Reh Kendermann - GmbH, Bingen am Rhein, una din cele mai moderne crame din Germania, exportatorul numarul unu de vinuri germane si totodata cel mai mare importator de vinuri din Germania.

Trebuie sa va anunt ca si Vinul.ro este partener media al Festivalului PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie. In calitate de partener media al evenimentului, Vinul.ro mediatizeaza festivalul de la Iasi prin toate mijloacele de informare de care dispune (revista tiparita, website, profile Vinul.Ro din retelele sociale) si ofera cititorilor sai cele mai noi informatii cu privire la Festival si la activitatile din cadrul acestuia.


In zona “WINE & GASTRONOMY” publicul participant la festival va trai experienta initierii in arta degustarii si va invata cum sa asocieze un vin bun cu mancarea.

La fiecare  sesiune de degustari organizata in zona “WINE & GASTRONOMY” vor fi prezentate maxim 4 tipuri de vinuri din fiecare soi – soiuri albe, soiuri roşii, soiuri roze, vinuri efervescente, vinuri traditionale romanesti, vinuri rare romanesti sau vinuri internationale. Vinurile vor fi servite impreuna cu tapasurile puse la dispozitie de restaurantele partenere.

Degustarile vor avea loc zilnic, in perioada 3 – 6 noiembrie,  intre orele 12.30 – 13.15 | 13.15 – 14.00 | 14.00 – 14.45 | 14.45 – 15.30 | 15.30 – 16.15 | 16.15 – 17.00, in grupe a cate 50 de persoane.

Pentru inscrieri la degustarile de vin organizate in zona “WINE & GASTRONOMY”, va rugam sa contactati reprezentantul PROVINO.

Contact: Nicoleta Diaconescu, email: nicoleta.diaconescu@abplus.ro, Tel. 0374.326.043.

M1 Syrah 2010 - Murfatlar (Romania)

joi, 6 octombrie 2011

4 comentarii
Impresii "spot-on" despre aceasta creatie semnata Alexandru Canariov, puteti savura si pe blog-ul lui George. Dupa cum se stie deja, acest vin a castigat o medalie de aur la Bruxelles 2011. Interesanta este si povestea participarii la concursul cu pricina. Din surse interne de la Murfatlar, am aflat ca Syrah-ul M1 a fost trimis spre evaluare, la categoria "si altele". Nimeni nu se astepta ca iepurasul sa sara tocmai din acest joben.

Notele de mai jos nu sunt dintre cele mai reprezentative, vinul fiind incercat in conditii nu tocmai ideale, aka in spatiu deschis, fara decantare, etc. Chiar si asa, acest Syrah si-a aratat virtutile, chiar daca pentru cei mai multi, numele producatorului nu inspira prea multa incredere. Drept dovada, cele cateva sticle puse la dispozitie invitatilor, s-au terminat cat ai zice...Syrah.

Culoare rubiniu deschis, un prim semn ca nu ai in fata o varianta moderna ultra-extractiva, gen Shiraz australian sau mai stiu eu de prin ce parti ale lumii (noi). Nas surprinzator de delicat, fructe rosii de padure (da, stiu, nu negre, ca sa vezi), usoare note sarate, ceva pamant si, bineinteles, adieri piperate. Gustul este in ton cu nasul, atac usor, fara a te agresa in nici un fel. O suculenta aparte si o textura mai apropiata de un Pinot Noir, decat de senzatia grea pe care o lasa de obicei un Shiraz corpolent. E chiar usor feminin, as putea spune. Cirese negre, condiment, aciditate foarte buna, tanini fini si bine integrati. Final lung si, din nou, suculent. Vinul are o puritate aparte a fructului si e destul de old-school in abordare. Sa nu uit si nivelul de alcool - 12,5% - o raritate in zilele noastre. M-a uimit cat de baubil este de pe acum; totusi, are structura buna si cred ca va mai castiga ceva complexitate in cativa ani.

De departe, cel mai bun vin sec de la Murfatlar, pe care l-am baut pana acum. Maestrul Canariov a iesit din scena in stil mare, pentru Murfatlar cel putin. Editie ultra-limitata, undeva la putin peste 3.000 de sticle, din cate am inteles. Se pare ca pretul va fi undeva in jur de 15 Euro. Daca pretul e prea mare, ramane sa decida fiecare. Eu as zice ca-i cam mult, dar tinand cont si de numarul de sticle, e de discutat...

Vant de schimbare la Murfatlar

marți, 4 octombrie 2011

2 comentarii
Miercuri, 28 septembrie 2011, impreuna cu alti bloggeri si jurnalisti, am avut ocazia de a participa la inaugurarea oficiala a "cramei mici din crama mare" de la Murfatlar. Dupa cum v-am anuntat tot pe aici, in aceasta noua facilitate vor lua nastere noile vinuri premium ale gigantului autohton.

 Nu voi descrie cu lux de amanunte intregul periplu prin uriasul si labirinticul combinat cocotat pe dealurile pline de vii. Pentru a va face o idee despre importanta acestui pas facut de Murfatlar, va spun ca investitia de pana acum s-a ridicat undeva la 550.000 de Euro. Instalatii moderne de vinificare, achizitionarea a aproximativ 200 de baricuri, etc. Si dupa spusele directorului general, Cosmin Popescu, investitiile vor continua prin accesarea de fonduri europene in viitorul apropiat.

Bineinteles, sa nu uitam si de cooptarea in echipa Murfatlar a lui Razvan Macici, creatorul vinurilor Nederburg, un alt producator gigant din Africa de Sud. La conferinta de presa organizata cu aceasta ocazie, a participat si Alexandru Canariov, cel responsabil de vinurile Murfatlar, in ultimii 47 de ani. Pfiuu, aproape o viata de om!

Cateva impresii despre Razvan Macici. Un tip foarte deschis, amiabil, jovial si dispus sa raspunda la orice intrebari. Multi se vor intreba daca va avea libertate deplina in "mestesugirea" viitoarelor vinuri. Din discutiile avute si din atitudinea generala, cred sincer ca da. Razvan nu mi s-a parut genul de om care sa faca naveta Africa de Sud-Romania, daca nu ar fi avut garantii clare ca va fi lasat sa faca treaba asa cum stie mai bine. Si, nu de alta, dar la cati bani s-au bagat in aceasta divizie premium, cred ca este in interesul tuturor sa iasa ceva de calitate. Si poate iesi ceva excelent chiar din acest an, pentru ca noua recolta se pare ca va fi una foarte buna, atat cantitativ cat si calitativ. Oricum, abia de la anul vom lua contact cu primele vinuri semnate Razvan Macici, asa ca inarmati-va cu rabdare si tutun. Cat priveste preturile acestor vinuri, se pare ca se vor invarti undeva intre 10 si 25 Euro. Dar, asa cum bine remarca paharnicul Razvan, trebuie acordata o mare atentie acestui aspect, mai ales in contextul unei piete autohtone supraevaluate, in segmentele premium si super-premium.

In sala de protocol, ni s-a oferit sansa de a degusta un Muscat Ottonel 1986 (an excelent, din cate ni s-a comunicat), cu siguranta printre cele mai reusite vinuri dulci de pe la noi, pe care le-am baut pana acum. O culoare superba, aur lichid la pahar, un nas matur dar si proaspat, cu multa miere, fagure, tei si chiar o idee de sofran ce mi-a adus aminte de Sauternes. Dar adevarata surpriza a venit in gust, unde am dat de un vin inca tanar, mieros, citric, dulce dar fara a fi cleios, si cu o aciditate excelenta care-i mentine prospetimea. Final lung, lung de tot. Mai are ani buni de evolutie in fata. Frumoasa surpriza.

Si tot din categoria vinurilor noi incercate, nu trebuie sa uit de Syrah-ul M1 2010. Cel mai bun vin sec de la Murfatlar de pana acum, fara indoiala. Dar vinului in cauza ii voi dedica un post separat :)

In rest, multa voie buna, relaxare totala si discutii de tot felul pana tarziu in noapte. Sper ca vantul schimbarii la Murfatlar sa bata cat mai tare, dar sa cuprinda si alti producatori de acest gen de pe la noi. Dar, totusi, sa asteptam primele roade ale acestui proiect si dupa aceea vom putea trage o concluzie mult mai clara. Pana atunci, urez succes noii trupe si sper ca totul sa iasa asa cum si-au propus. Vorba filozofului: only time will tell...

Vinul.ro prezinta: "Toamna in rosu", 1-16 octombrie 2011

luni, 3 octombrie 2011

0 comentarii
Dupa o “Primavara in rose” si o “Vara in alb”, a venit momentul ca pasionatii de vin din Bucuresti sa deguste si o “Toamna in rosu”. In perioada 1 – 16 octombrie, Vinul.Ro demareaza aceasta campanie de promovare a vinurilor rosii in 11 restaurante din Capitala. Manifestarea are ca principale scopuri promovarea generica a consumului de vin, educarea consumatorilor, pozitionarea superioara a vinului in mintea clientilor si incurajarea stilului de viata asociat acestui produs. Proiectul implica inscrierea mai multor vinuri rosii, care vor fi listate, semnalizate si vandute in mod special pe perioada celor 16 zile ale evenimentului.


Pentru acest anotimp, producatorii si partenerii evenimentului au realizat o ampla selectie de vinuri rosii, astfel incât sa existe posibilitatea de a le degusta la sticla sau la pahar, la preturi speciale. Fiecare local partener va avea meniuri speciale cu vinurile inscrise, dar si un somelier „de garda” care va povesti clientilor despre cum se produce, consuma si asociaza vinul rosu.
La „Toamna in rosu” vor fi prezenti producatori de top si importatori precum Cramele Recas, Crama Oprisor, SERVE, Vinarte, Domeniile Urlati, Domeniile Samburesti, Murfatlar Romania, Heinrig Distribution si Alexandrion Group.

Astfel, incepand cu 1 octombrie, timp de 16 zile, 17 de sortimente de vin vor putea fi degustate la preturi speciale in 11 localuri bucurestene:

CENTRUL ISTORIC:
Charme – Str. Smardan nr. 12
Carada – Str. Eugeniu Carada
Corelli Winebar – Str. Smardan nr. 28
La Mama – Str. Bacani nr. 1
Red Angus Steakhouse – Str. Franceza nr. 56
Trattoria del Tatoli – Calea Victoriei nr. 26
Vatra – Str. Ion Brezoianu nr. 19
Rossetya – Str. Dimitrie Bolintineanu, nr 9

UNIRII:
Nargila Grill & Bar – Str. Bibescu Voda nr. 1

TINERETULUI:
Thalia – Str. Cuza Voda nr. 147

VICTORIEI:
Thalia – Str. Sevastopol nr. 8

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp