M-am intalnit pentru prima data cu acest exemplar, cu ocazia zilelor Vinul.ro. Mi-a placut, asa ca am insfacat o sticla la plecare, pentru a o diseca in amanunt. Ieri a venit momentul sa-si dea obstescul sfarsit, asa ca voi trece rapid la impresiile lasate de acest vin.
Culoare: rubiniu intens, dar nu din cale afara de intunecat.
Nas: sa vedeti surpriza: nici zare de lactate, cascaval sau mai stiu eu ce produse de genul! Se simte putin lemn (se pare ca vinul a fost putin chipsuit), dar e bine integrat. In rest, un nas tipic: fructe rosii de padure, pruna (dar nu afumata), piper macinat, putin tutun aromat, cirese, niscaiva pamant. Nu va asteptati ca toate acestea sa va sara in nas; totul este servit in cantitati rezonabile , fara mare tam-tam si bum-bum. Dupa vreo 2 ore de aerare, si-au facut aparitia si ceva aluzii cerneloase.
Gust: corp mediu, destul de feminin, atac decent care te invaluie subtil, note dominante de fructe rosii, cirese si condiment. Taninii sunt slefuiti, iar aciditatea este killer, conferind o nota de prospetime vinului. Alcool-ul de 14% este neasteptat de bine integrat. Final mediu, dominat de accente puternic piperate si putin tutun. In schimb, post-gustul este destul de persistent, prezentand o vinozitate si o suculenta foarte placute. Cred ca in 2-3 ani, aceasta FN va atinge apogeul.
Astfel de fetesti negre sunt cam rare in peisajul mioritic. In ultima vreme, am observat o tendinta a multor producatori de a chinui acest soi cu o baricare excesiva, cu o extractie dintre cele mai puternice si cu o textura glicerinoasa, oarecum nenaturala. Paganus scoate foarte bine in evidenta virtutile soiului si ii permite acestuia sa si le etaleze intr-un mod cat mai natural. Nimic fortat, doar un vin delicat, echilibrat, mediu ca intensitate si delicios.
O "apucatura" buna la cei 30-35 lei.
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
2 comentarii:
In sfarsit o feteasca neagra fara lactate. :) Senzorial vad ca l-ai perceput un pic diferit (ceea ce e foarte bine, ca sa fiu politically correct), si sunt perfect de acord cu concluziile.
De curiozitate, ce intelegi prin "condiment"? Chestii din registrul de scortisoare, nucsoare, piper, cardamom? Sau pur si simplu ierburi aromatice? Nu e tocmai important, dar vad termenul folosit foarte des si sunt tare curios ce inseamna pentru fiecare.
Sorin, poate la mine s-a prezentat putin diferit vinul. Prin condiment, fac referire mai mult la ierburi aromatice (gen busuioc, oregano, etc) si piper. De ex, mie mi s-a parut foarte piperata aceasta feteasca
Trimiteți un comentariu