Simonsig: una rece si una calduta de la "Capul Eternei Sperante"

joi, 16 septembrie 2010

Dupa cum v-am promis, revin cu scurta analiza a doua vinuri rosii sud-africane, create de Simonsig in celebra deja zona Stellenbosch. Vinurile acestui producator le puteti gasi la noi pe filiera Halewood.

Dupa experienta avuta cu cei 2 suspecti de mai jos, mi-am pus serios problema daca voi mai incerca foarte multe vinuri rosii din Lumea Noua (cu exceptia Carmenere-ului chilian, pe care il ador). Cred ca voi ramane la cele albe. Nu de alta, dar cele rosii au inceput sa ma oboseasca cumplit; adaugati asta la plictisul meu existential bine inradacinat si rezultatul nu este unul care sa ma incante. Da, stiu, sunt vinuri cu sex-appeal, democratice, pline de fruct, cu un excelent raport calitate-pret, bla-bla-bla. Dar cand toate incep sa aiba acelasi gust, de parca sunt facute de acelasi producator indiferent de zona din care provin, deja ma ia cu un mare bleah. Si nu vorbesc doar de gamele low-end, pentru ca situatia nu este roza nici in segmentele superioare. Bineinteles, exista si exceptii, dar acestea sunt prea putine intr-un ocean de alternative care stau si iti fac cu ochiul dupa fiecare colt. Dar haideti ca iar m-am aprins. Sa trecem la disecarea vinurilor.

1. Simonsig Cabernet Sauvignon-Shiraz 2006 - Stellenbosch (cea rece)
- un cupaj tipic mai degraba Australiei. Rubiniu intens cu o usoara bordura caramizie. Nasul aduce suspectii obisnuiti in astfel de cazuri: gem de fructe la greu si putin piper sa-ti dai seama ca e si un pic de Shiraz pe acolo. In gura, vinul nu este rau, e destul de catifelat, corp mediu, tanini abia perceptibili. Final scurt si neinteresant. Din nou, nu prea ai ce-i reprosa din punct de vedere tehnic. Este un vin corect, doar ca mult prea plictisitor si obositor dupa 2 pahare pentru gusturile mele. Ce-i drept, a mers binisor la un gratar copios si cam atat.

2. Simonsig Cabernet Sauvignon-Merlot 2006 - Stellenbosch (cea calduta)
- pe langa Pinotage si Chenin Blanc, sud-africanii se lauda cu ale lor cupaje tipice pentru Bordeaux. In comparatie cu vinul de mai sus, pot spune ca acesta a fost ceva mai pe placul meu. Pe langa inevitabilele atacuri de coacaze si prune, am mai depistat si ceva note de pamant si tutun. Gustul a fost ceva mai echilibrat datorita Merlot-ului, mai retinut in arome de tot felul. Aciditate buna si alcool bine tinut in frau. Oricum, una peste alta, acest cupaj mi s-a parut o idee mai complex decat cel de Cabernet si Shiraz.

23 Lei/sticla de la Cramele Rhein. In magazinele de specialitate, cred ca le puteti gasi undeva in jurul a 30 lei. Nu sunt vinuri rele, doar ca sunt destinate fanilor unui asmenea stil modern si pompos.

2 comentarii:

George Mitea spunea...

Cum zici si tu- "they all look the same to me". De la gemurile alea australiene pe care le-am degustat impreuna acum ceva vreme, nu m-am mai atins de rosii din SA sau AU.

Ciprian spunea...

Asa e, George. Am cam obosit si eu. Un Cuvee Carmenere de la Misiones as beat oricand, dar cele mai multe incep sa ma plictiseasca rau. In schimb, albele de Lumea Noua au inceput sa fie ceva mai digerabile, si asta e bine

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp