Un post al lui Jamie Goode care mi-a atras atentia. Pe youtube a fost pus un scurt, dar edificator filmulet despre cum decurge prima parte a culesului pe mai mult decat celebra proprietate Chateau d'Yquem. Pentru cei nefamiliarizati cu numele in cauza, va spun doar ca acest vin alb dulce este, de departe, cel mai celebrat din cate exista in asta lume.
Acum, dupa ce am vazut acest film, mi-am cam schimbat optica asupra preturilor cerute pentru astfel de vinuri. Bineinteles, o buna parte a pretului este dictat de faima, calitate, lacomie sau mai stiu ce dar, de cele mai multe ori, se pierde din vedere un anume aspect: volumul de munca din spatele vinului respectiv; iar acest volum implica destule costuri care trebuiesc acoperite. Din pacate, despre asa ceva nu prea se vorbeste. Ei bine, mai jos aveti dovada. Daca imaginile nu sunt clare, va voi explica, pe scurt, ce se intampla: sunt alese doar acele boabe deja extrem de stafidite. Imaginati-va ca acest proces se reia de fiecare data cand este necesar; in acest moment, avem de-a face doar cu o prima triere a acestor boabe, urmata de multe altele. Vorba lui Goode, asa ceva este curata nebunie. Intr-adevar, mai artizanal de-atat nu prea se poate.
Enjoy!
Do you Magnum?
Acum o săptămână
10 comentarii:
ce e atat de incredibil ?
si in Tokaj si pe Mosel se procedeaza la fel cu boabele stafidite.
diferenta o reprezinta pretul, vorba ta ... generat de faima + lacomie si nicidecum de o calitate mai superioara .
as fi vrut sa adaug ceva si despre inscriptia CSB de la noi, dar un alt soi de lacomie a generat disparitia culesului la stafidirea boabelor, pe la Cotnari sau prin alte locuri.
.....
in rest numai de bine.
florin
Băi, al dreacu, întotdeauna se nimereşte unu mai treaz la care nimic nu i se pare extraordinar! Plus că-ţi strică filmu! Hai moroc! Ăsta... noroc! Hâc!
Onofre, hai noroc! Ca merge si la ore din astea :D
Florin, multam pentru vizita. Stiu ca se procedeaza si in alte parti asa, dar diferenta o face nivelul de migaleala in acest proces. Este recunoscuta superioritatea Yquem-ului fata de restul tocmai pt ca aceste trieri se fac la sange, boaba cu boaba, doar atunci cand se atinge un nivel uniform de zaharuri.
Cat priveste calitatea, sa fim seriosi; nu poti sustine ca un pret mai mare a unui vin nu este determinat si de calitatea acestuia; sunt valabile si cele spuse de mine dar am spus doar ca mai sunt si alte aspecte in acest pret si pe care le trecem usor cu vederea...
Numai bine!
Ce mare chestie domle, orice chinez poa' sa faca asta, ar fi fost o mare arta daca testau in laborator bob cu bob si daca totusi nu era gata sa il puna inapoi.:))
Parintele Onanie preafericitul Pastor al Manastirii Peccatumului.
Dragosel, pai hai tata sa angajam si noi chinezii pe la Cotnari si sa vezi ce Grasa de exceptie vom face :D
Anul acesta la Challenge international du vin, a luat aur un Tokaji Aszú 6 puttonyos, de 20 EUR.
In comparatie cu 115 eur cat costa de la Chateau d'yquem...
Szövérdfi-Szép,
Multumesc pt vizita.
Nu stiu cata relevanta are acest aspect; eu am anumite pareri de la care nu abdic despre concursurile internationale, pe care nu prea vreau sa le mai repet. La astfel de "batalii" nu vor participa niciodata greii greilor din lumea vinului, pt ca nu au nevoie de asa ceva. Dupa cum am si spus, in Sauternes e vb si de faima si alte chestii in stabilirea pretului - doar ca, atunci cand privesti si dupa cortina, iti dai seama ca sunt si alti factori care influenteaza stabilirea unui pret...De fapt, asta am vrut sa si scot in evidenta.
Pana la urma, depinde de fiecare pe ce criterii isi achizitioneaza vinurile si cum decide sa-si foloseasca finantele :)
Si te rog sa-mi arati unde gasesc Yquem cu 115 Euro, ca iau o sticla imediat :) Nu stiu nici daca un an mai slab mai poti gasi la acest pret - poate o sticla de 0,375...
Bună Ciprian,
Eu mulţumesc că am ce vizita. :)
Da, se plăteşte şi renumele şi faima şi munca care se ascunde în spatele fiecărei sticle de vin. Eu vroiam să zic că nu doar la Sauternes se culeg strugurii bob cu bob, ci în fiecare loc unde se face un vin de desert excepţional.
Cât despre concursuri, nu aş putea să te contrazic nici dacă aş vrea, pentru că fiecare producător face cum crede că e cel mai bine pt el.
Pe net am văzut la un moment dat la preţul acesta, eu nu aş da încă atâţia bani pt o sticlă de vin.
Îţi doresc degustare plăcută în continuare şi să ai parte de multe vinuri de excepţie, despre care să ne scrii!
Ahh, dar nici nu am spus undeva ca numai in Sauternes se face asta; s-a intamplat sa iasa la iveala un filmulet cu un nume celebru de aici, atata tot :)
Cred ca era vb de Yquem 1999, imi amintesc ca fusese un discount mare la un moment dat, chiar ex-chateau. Dupa cum ti-am spus, fiecare decide pt el cum isi dramuieste finantele :) Daca ar aparea o astfel de oferta si as avea banii la indemana, de ce nu pana la urma? Banii sunt doar un instrument pt a-mi satisface aceasta placere. Iar cand placerea se numeste vin, stim cu totii ca implica un nivel de risc pe care ni-l asumam fiecare.
Mersi pt urari, la fel si tie!
Trimiteți un comentariu