Bordeaux 2009: o vor lua preturile razna?

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Dupa cum ma asteptam, se pare ca da. Vorbeam zilele trecute cu Cosmin, care ma intreba daca eu chiar sunt convins ca preturile pentru Bordeaux 2009 vor fi mai mari decat cele din 2005. Raspunsul meu a fost afirmativ. Deja primele preturi lansate pentru 2009, in special pentru vinuri Cru Bourgeois, sunt ceva mai mari decat cele din 2005. De cativa ani buni de cand urmaresc fenomenul en primeur in Bordeaux, pot spune ca am prins destul de bine mecanismele acestuia. Nici 2009 nu face exceptie de la o regula sfanta: cand nivelul de publicitate este imens, preturile vor fi pe masura, in primul rand pentru marile chateau-uri. Nu primeaza musai calitatea, ci nivelul de interes in jurul unei recolte. Cel mai bun exemplu ramane anul 2003, cand s-a vorbit exagerat de mult pe aceasta tema, preturile au luat-o razna dar calitatea nu a fost dintre cele mai grozave, dupa cum s-a constatat mai tarziu.

          Chateau Haut-Brion: sala de degustare (en primeur 2009)

La fel stau lucrurile si pentru 2009. Anul este unul foarte bun dar, asa cum am remarcat intr-un post anterior, nu este unul exceptional si uniform in calitate precum 2005. Dar zarurile au fost deja aruncate, aproape toata lumea lauda excesiv in stanga si-n dreapta, iar urmarea este una evidenta: cei mai multi experti sunt convinsi ca, pana la sfarsitul acesti veri, preturile pentru principalii jucatori din Bordeaux vor atinge stratosfera: circa 1000 de Euro/sticla! In astfel de cazuri, smecheria este urmatoarea: chateau-ul lanseaza transe multiple si foarte mici, preturile crescand de fiecare data cu lansarea unui nou lot. Daca puneti la socoteala sistemul de vanzare prin diversi negociants, fiecare va mai pune cate putin la pretul de lansare si rezulta astfel o cifra astronomica.

Este o surpriza pentru mine? In nici un caz. Poate parea incredibil pentru unii, dar asa functioneaza sistemul in Bordeaux. In acest moment, conteaza reactia comerciantilor si daca acestia sunt dispusi sa cumpere la astfel de preturi. Primele reactii de pe piata americana au aparut deja. Toata lumea este oarecum circumspecta si toti indeamna la cumpatare si atentie sporita. Probabil se vor cumpara primele transe, deoarece exista cerere pentru vinuri ca Latour, Lafite sau Margaux. Dar, dupa aceea, este foarte probabil ca aceasta campanie sa se impiedice putin. Dupa cum remarca Mark Wessels, de la MacArthur Liqueurs in Washington DC: "Clientii nostri vor cumpara cele mai bune vinuri la cele mai bune tarife. Banii nu mai cresc in copaci ca altadata".

Cu toate ca piata americana si asiatica au ceva rezerve in acest moment, cred ca cele mai importante proprietati se vor bucura de succes, indiferent de suma ceruta. Dupa acesti ani de criza economica, se pare ca 2009 este o mult asteptata oportunitate de a specula finaciar cu marile vinuri de Bordeaux. Si nu cred ca aceasta oportunitate va fi lasata sa scape printre degetele celor interesati cu adevarat de acest aspect.

In plus, se pare ca luni vor fi publicate si notele avocatului nostru preferat, Robert Parker. Imi puteti observa micul ranjet din coltul gurii? -:)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp