Ma cam indoiesc de faptul ca exista cineva in Romania, interesat sa achizitioneze vinuri de Bordeaux en primeur. Dar este foarte posibil sa ma insel. Oricum, nu asta e ideea de baza. Ma opresc asupra acestui subiect, mai ales pentru a trage cateva concluzii de interes general si care nu privesc doar zona la care fac referire.
Dar, mai intai, cateva cuvinte despre aceasta mult-asteptata campanie. Publicitatea din jurul acestei ultime recolte din Bordeaux a inceput inca de anul trecut. Epitete gen "Recolta secolului" (a cata o fi, pe toti zeii??! ) au aparut din orice coltisor media si chiar din randul celor direct implicati. Bineinteles, mie personal incepuse sa-mi miroase a inca o manevra de a mai impinge putin aceasta zona in lumina reflectoarelor; dar si de a pregati oarecum eventualii cumparatori pentru preturile ce urmeaza a ne lovi in moalele capului. Cu tot acest val de entuziasm, nu este de mirare ca saptamana trecuta a fost cea asupra careia s-au atintit toti ochii celor interesati de vinuri fine - presa, comercianti, amatori si colectionari deopotriva. A fost saptamana in care a avut loc o prima intalnire cu cele mai noi vinuri din Bordeaux.
Nu voi descrie pe larg ce s-a intamplat in saptamana cu pricina. Toate informatiile de care aveti nevoie pot fi gasite pe site-uri ca: Decanter, Winedoctor sau Berry Bros. Cum era de asteptat, reactiile se pot impari in doua categorii: a celor care ridica in slavi anul 2009 si a celor care afiseaza o atitudine ceva mai retinuta si mai obiectiva. Oricum, cele mai pertinente concluzii mi s-au parut cele emise de Chris Kissack (aka Winedoctor) si pe care le puteti citi aici. Castigatorii acestor degustari au fost suspectii obisnuiti: Latour, al caror grand vin se pare ca i-a lasat pe toti cu gura cascata, Lafite, Mouton, Margaux, Haut-Brion si La Mission, Leoville Las Cases, Cheval Blanc, Ausone, Petrus, Le Pin, etc.
Chateau Haut-Bailly: unul dintre marile succese in 2009
Acum, si concluziile mele dupa ce am studiat diverse surse referitoare la aceasta campanie en primeur (dintre care unele se pot aplica pentru orice regiune si recolta din lumea asta larga):
1. Recolta 2009 este una foarte buna, dar nu excelenta. Asa cum bine a descris Chris Kissack situatia generala - consistenta in inconsistenta. Clar, exista cateva vinuri excelente si care prezinta o combinatie letala de echilibru, prospetime, putere si tipicitate. Dar, in acelasi timp, exista si cateva succese indoielnice si multe vinuri de-a dreptul dezamagitoare, ultra-alcoolizate si super-extractive, mai ales in St. Emilion si Pomerol. Deasemenea, se pare ca a fost anul Cabernet-ului, cu un Merlot care s-a luptat din greu sa ofere exemple echilibrate si demne de renumele unor proprietati. Comparativ cu 2005, anul 2009 nu este la fel de consistent de-a lungul intregii regiuni, ceea ce face ca cel dintai amintit sa ramana in pole-position, ca si nivel general de calitate. In schimb, pun pariu ca preturile pentru cele mai reusite vinuri vor fi la nivelul celor din 2005 adica, in unele cazuri, uriase. Ca intotdeauna, simplilor amatori de vinuri fine le ramane o singura solutie in acest caz: sa caute acele vinuri care ofera un raport calitate-pret corect sau sa se opreasca asupra unor nume din regiuni mai putin cunoscute, dar care au fost constante in calitate de ceva ani incoace.
2. Atentie mare la nivelul excesiv de publicitate din jurul unei anume recolte! Nu ma refer aici doar la cazul Bordeaux, ci si la alte regiuni. Sa fac o paralela cu plaiurile mioritice, va dau exemplul mult laudatului an 2007 la noi. S-a vorbit mult despre minunatia si calitatea generala a acestei recolte dar, sincer, inca mai astept sa beau un vin care sa se ridice la nivelul de calitate promis. Exista o vorba de duh in lumea vinurilor: "Nu exista an prost sau bun, exista doar vinuri proaste sau bune". Stiti ceva? Nimic mai adevarat...
3. Principalul lucru care conteaza este propria experienta cu vinurile respective. Daca nu aveti posibilitatea sa va intalniti cu multe dintre ele, macar studiati intens diversele surse aflate la dispozitie, pentru a face alegerile cele mai bune. Nu va lasati impresionati de laudele excesive, incercati sa consultati cat mai multe informatii posibile. Indreptati-va atentia catre jurnalistii sau criticii independenti si care, cel putin teoretic, au mai putine interese de a promova artificial anumite vinuri. Dar, chiar si astfel de cazuri, e bine sa alocati o doza buna de circumspectie, in functie de numele implicate si de gusturile personale ale fiecaruia...
Do you Magnum?
Acum o săptămână
4 comentarii:
Cip, ca de obicei articolul demonstreaza pasiunea ta pentru vinurile din regiunea Bordeaux, pemtru care te felicit sincer!
Mie tot dificila mi se pare alegerea vinurilor frantuzesti, sunt atat de multe, atat de multe regiuni cu rezonanta, atatia producatori cu nume sonore, atata marketing, incat nu mai stiu unde sa ma uit. Cred ca-ti trebuie un masterat in Bordeaux ca sa poti alege ceva rezonabil ca pret si reprezentativ ca vin :( Asta-i motivul pentru care am cam ocolit zona, si cred c-o voi face si in continuare, chiar daca Dana din grupul nostru e mare amatoare de frantuzesti!
Mersi pt felicitari, Mihnea! Deh, am si eu o durere care s-a nimerit a fi Bordeaux :). Stiu ca e destul de complicata alegerea unor vinuri frantuzesti, dar asta e la o prima vedere. Daca te organizezi cat de cat in sortarea informatiilor, totul devine mai usor. De asta suntem aici: sa ne ajutam cu informatii, sa schimbam impresii si sa oferim sfaturi pt cine are nevoie de ele.
Stiu ca Dana e amatoare de frantuzesti, hehe :)
Buna sinteza a informatiilor Ciprian. Nu stiu daca e atat de bun pe cat se crede dar cu siguranta e cel mai mediatizat vintage de pana acum multumita Facebook, Twitter si alte canale media moderne. Eu am info si de la negocianti si de la producatori de vin din Bdx si intr-adevar e o inconsistenta pe Right bank, dar lucrurile sunt mult mai clare in Left bank, unde predominca Cabernetul. Preturile probabil vor fi mari dar partea buna a productiei 2009 e oportunitatea de a profita de ceea ce se numeste back vintage trading. Cu alte cuvinte cine a stocat ani mai vechi,inclusiv 2005 cu siguranta va avea sansa sa vada preturile crescand si stocul lor crescand in valoare. De ex Mark Dworkin apreciaza ca 2009 e calitatea lui 1982 cu noua tehnica disponibila: un produs exceptional. Vom vedea.
Asa este, Cosmin. Dar cei din Bordeaux trebuie sa fie din ce in ce mai atenti cu politica de preturi. Daca cei din varf inca isi pot permite sa ceara sute de Euro pe o sticla (sunt destui care speculeaza cu aceste vinuri), cu cat se coboara pe scara clasificarii trebuie atentie sporita. Din ultimele rapoarte, multi comercianti inca au o gramada de stocuri pe linie moarta chiar din mult celebratul 2005, ce sa mai zic de 2007, 2006 sau 2004...
Oricum, preturile vor fi lansate sigur dupa notele lui Parker. Am auzit si eu destul de des comparatia cu 1982. Dupa primele reactii, totusi, cred ca 2005 este un an superior ca si consistenta a calitatii.
Daca as avea banii necesari, tare as lua acest Latour din 2009 :) Se pare ca e un vin monumental, de pus in vitrina...
Trimiteți un comentariu