Una rece si una calda din Bordeaux

miercuri, 3 aprilie 2013

Doua vesti interesante din Bordeaux, venite pe filiera Decanter.

Voi incepe cu cea mai putin placuta si care a picat ca un baros in capul iubitorilor de vinuri clasice. Informatia a fost publicata chiar de 1 aprilie dar se pare ca nu am avut parte de o pacaleala bine orchestrata. Astfel, multi au aflat cu stupoare ca zburatorul Michel Rolland va oferi consultanta unui domeniu despre care multi credeau ca este unul dintre ultimele bastioane ale clasicismului, cel putin in St. Emilion. Vorbesc aici despre Chateau Figeac, mult iubita proprietate a regretatului Thierry Manoncourt. Iata ca s-a adeverit si celebrul dicton: cand pisica nu-i acasa, joaca soarecii pe masa. Sau, mai bine zis in acest caz, cand pisica a gasit drumul catre o lumea poate mai buna. Chiar nu ma asteptam la o asemenea miscare din partea Figeac si inca nu pot intelege care este ideea, mai ales ca nu se poate vorbi de lipsa unei calitati ridicate aici. Rolland a declarat deja ca principalul lui scop este ca proprietatea sa fie elevata la statutul de premier grand cru classe A. Aha, mai pe romaneste, ca sa poti spera la o asemenea avansare in grad, Rolland este iepurasul din palarie. Sau cel putin asta reiese din toata tarasenia. Probabil bietul Thierry se rasuceste in mormant, mai ales ca toata viata lui a tinut sa-si urmeze propria filozofie si sa faca vinul fara sa-i pese de note Parker sau mai stiu eu ce. Iar principalul motiv pentru care lui Figeac i-a fost respins accesul in liga campionilor absoluti nu a tinut de calitatea vinului, ci a fost unul si mai ciudat: faptul ca pretul la care se da e prea mic pentru acel nivel de clasificare. No comment. Deja toata aceasta filiera Rolland-Parker & Co incepe sa ma dezguste, nu mai poti face vin "bun" in ziua de azi fara girul lor.

@foto credit: winewordsandvideotape.com

A doua stire este una ceva mai calda, si la propriu si la figurat. Etablissements JP Moueix (La Fleur Petrus si Trotanoy, printre altele), a facut o miscare neasteptata si a hotarat sa-si lanseze deja toata gama din recolta 2012. Da, ati auzit bine, si pe mine m-a surprins nespus aceasta veste. Si asta cu ceva timp chiar inainte de lansarea oficiala a campaniei en primeur. O veste si mai buna pentru consumatori este ca preturile vor fi cu 10-15% mai mici decat in 2011. Chiar si greii greilor se pare ca vor lansa vinurile foarte devreme in aceasta campanie, undeva la 30% sub 2011. Nu e cine stie ce, dar macar Parker va fi tras putin pe dreapta. Asta daca nu cumva se va repeta situatia din 2008. Ramane de vazut.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp