Feteasca Neagra Stonewine Hill Selection 2011 - Balla Geza (Romania)

vineri, 27 decembrie 2013

1 comentarii
Cu ceva timp in urma, impreuna cu George, am trecut in revista o serie de vinuri de la Balla Geza. Dar, inainte de a va povesti cum s-au prezentat exemplarele respective, as dori sa ma opresc putin asupra acestei Fetesti Negre, incercata inainte de festinul amintit.

Nasul este regulamentar, cu note de pruna, visine si fructe de padure proaspete, completate de aluzii condimentate si lemnoase bine integrate in peisaj. Gustativ, vinul are o corpolenta medie (la fel de regulamentar, as putea spune), fructul este bine reprezentat in mijlocul suculent, aciditate dozata cum se cuvine, plus intepaturi taninoase care confera vinului un strop de seriozitate. Nivelul mare de alcool - 15%, daca nu ma insel - este foarte bine ascuns si nu deranjeaza cu nimic. Final scurt-mediu, suculent si destul de expresiv.

Este una dintre Fetestile Negre aflate de partea luminoasa a vietii. Un vin bine facut, bine echilibrat si fara pretentii inutile de maretie. Nu are precizia si eleganta Purpurei 2009, dar oricum am fost placut impresionat de performanta "vesticului". Bravos.


Unul dintre cele mai bune vinuri in 2013 a fost o...bere: Weihenstephaner Vitus (Germania)

vineri, 20 decembrie 2013

2 comentarii
Stiu ca exista beri la fel de bune sau chiar peste Vitus, dar eu am ramas profund impresionat de acest weizenbock. Eram deja un fan al celei mai vechi berarii din lume, aflata inca in activitate, iar Vitus nu a venit decat sa confirme statutul de cult al acestui producator. Mai pe scurt, o bere de clasa mondiala, dupa cum apare descrisa si pe principalele site-uri de specialitate.

Nasul aduce in prim plan puternice senzatii de banana, fructe gen caisa, piersica si mar batut, dar si aluzii citrice. Punctul cu adevarat forte al acestei beri este gustul. Aici, dragii mei, pana si cei mai inveterati oponenti ai berii pot fi convertiti pe loc la noua religie. Nu este vorba de arome, ci de textura. Pana acum, este cea mai cremoasa si smooth bere pe care am incercat-o. Papilele iti sunt invaluite din toate partile de senzatii matasoase; aciditatea sustinuta nu este deloc intruziva, fiind perfect dozata si integrata in corpul diafan al berii. Finalul este lung, persistent, cu note de mar si citrice. Echilibru perfect.

Sincer, este destul de greu sa descrii in cuvinte anumite senzatii. Trebuie sa incercati asa ceva pentru a le experimenta. Oricata imaginatie ati avea, tot exercitiul practic personal este cel mai indicat. In jur de 8 lei, gasita in Kaufland. Dar cred ca a inceput sa invadeze si rafturile altor magazine.


Iar Lidl, iar 15 lei: Harmonie 2012 - Ventoux (Franta)

miercuri, 18 decembrie 2013

0 comentarii
Scurt pe doi. Culoare galben-auriu, intens si stralucitor. Nasul poate fi descris fara prea multe cuvinte: un cocktail de fructe de toate neamurile, intensitate maxima si parfumat. Sa fiu sincer, m-am gandit imediat la Solo Quinta, marcat de un profil asemanator la nivel olfactiv. Doar ca in cazul de fata, acest Ventoux ofera toate astea la doar 15 lei. E greu sa enumar toate fructele, orice va trece prin cap este acolo. Probabil rezultatul unor drojdii exotice, intreg ansamblul da o senzatie usor artificiala, dar pana la urma este placut ce iti sare in nari. Gustativ, vinul te ia pe sus cu o corpolenta peste medie, mult fruct copt, o densitate rar intalnita la acesti bani. Aciditatea este undeva cam jos si nu reuseste sa sustina greutatea corpului; totusi, finalul este salvat oarecum de note citrice, unde grapefruit-ul este vioara intai. Imaginati-va un soi de suc de grefe, fara bule.

Un vin de cooperativa, surprinzator la banii dati pe el. Are unele momente in care se poate bate cu vinuri cel putin duble ca pret. Inca un hit underground, marca Lidl.


Origini Shiraz 2011 - Budureasca (Romania)

luni, 16 decembrie 2013

0 comentarii
Unul dintre vinurile care m-au impresionat placut la Goodwine, alaturi de Cab-ul din aceeasi gama.

Culoare atragatoare, rubiniu intens cu reflexii violacee. Nas regulamentar de Shiraz, cu multe mure, coacaze, ceva afumatura si un val de piper si condimente, dupa un timp de respiro. Gustativ, vinul aduce in fata mult fruct, dar nu este bombastic, ci mai degraba suculent. Bine echilibrat, integrat, aciditate buna, tanini copti si fini. Final mediu, dominat de fruct rosu si note condimentate. Alcool foarte bine integrat si neintruziv.

Fata de Neptunus de la Halewood, incercat tot la targul de care pomeneam, Origini mi se pare mult mai bine inchegat, mai precis si cu un grad mai mare de baubilitate. De fapt, e cam pe locul 2 in topul preferintelor personale, dupa cel facut de Nachbil. Nu ca lista ar fi prea mare, oricum...


O dezamagire: Balla Geza Pinot Noir 2009 (Romania)

miercuri, 11 decembrie 2013

0 comentarii
Trebuia sa vina si momentul in care un vin facut de Balla Geza imi va lasa un gust amar. Si la propriu chiar. Nu voi insista foarte mult asupra acestui Pinot Noir pentru ca, la un moment dat, am fost atat de confuz incat nici nu prea stiu cum sa-l descriu.

Sa incepem cu lucrurile pozitive. Nu sunt multe, dar exista. Culoarea este ceva mai intunecata decat cea regulamentara, semn de extractie puternica, dar sanatoasa si fara pic de borduri mature. Initial, nasul aduce in prim plan ceva fructe rosii proaspete, cirese, dar cam aici se opreste totul. Dupa o vreme, fraiele sunt preluate de nuantele lemnoase si cele crud-vegetale. Pana devine neutru, fara nici o directie. Gustativ, nu prea am ce descrie. Corp aproape inexistent, apos, mijloc zero si un final neplacut, verde, exagerat de vegetal si amarui. Culmea, post gustul mai salveaza putin din impresia generala, cu cireasa destul de proaspta in prim plan.

Prea putin insa pentru 27 lei. Mult prea putin. Un vin confuz, defazat, fara orizont. Ma intreb cine a fost vinovatul mai mare: extractia scapata de sub control sau selectia deficitara a strugurilor. Mai puneti 3 lei si luati Cuvee Diorit de la acelasi producator, mi se pare o diferenta de la cer la pamant.


Iacob alb 2012 (Romania)

luni, 9 decembrie 2013

0 comentarii
Dupa cum cred ca sunteti deja in tema, Iacob este noua gama lansata de Unicom (Davino), menita sa inlocuiasca oarecum neavenita gama Ceptura. Intr-adevar, acum pot spune ca exista o adevarata unitate de concept in portofoliul acestui producator. Si mai interesanta este simbolistica din spatele conceptului, mai ales pentru cei familiarizati cu episoadele biblice. Este vorba despre celebrul vis al patriarhului Iacob, in care apare o scara intre cer si pamant, si pe care coboara si urca legiuni intregi de ingeri. De altfel, acest episod este foarte sugestiv si pentru adeptii paleoastronauticii (Daniken & Co). Dar, nu in ultimul rand, avem de-a face si cu un simbol destul de important in ritualurile de initiere masonica. Prietenii stiu de ce fac referire si la acest aspect :D

sursa: lucruribune.blogspot.com

Despre vin, numai de bine. Ne intampina un cupaj de Sauvingnon Blanc si Feteasca Alba, facut ca la carte, in cea ma pura traditie Davino. Nas cu mult fruct bine copt, aspecte florale, soc, grapefruit, precum si aluzii vegetal-minerale undeva mai in spate. Gustativ, avem un vin corpolent, cu mult fruct in atacul intial, dar bine echilibrat de o aciditate perfect integrata. Mijlocul este consistent, iar finalul mediu este dominat de un melanj vegetal-mineral si care da o nota de finete intregului ansamblu.

Ca de obicei, nu prea ai ce sa reprosezi in cazul unui astfel de vin. Exista putin din fiecare, pentru toti. Iar ca meniul sa fie complet, la final va recomand un film excelent, deseori trecut cu vederea dar care face toti banii:




Quartetto 2009 (Portugalia)

miercuri, 4 decembrie 2013

0 comentarii
Iata ca in Lidl au aterizat si cateva exemplare portugheze, foarte atractive ca pret, undeva pana in 16-17 lei. Momentan, m-am oprit asupra acestui vin din zona Alentejo, produs de Herdade Monte Da Cal ("membru" al gigantului Dao Sul). Numele vine de la cupajarea a 4 soiuri locale: Touriga National, Aragonez, Alfrocheiro si Alicante Bouschet.

Rosu rubiniu intens, cu tente violete. Nasul este mediu ca intensitate, aducand in prim plan note de coacaze, mure si cirese amare. Dupa care vine un val de condimente de toate neamurile si ceva aluzii pamantoase. Gustativ, o concentratie surprinzatoare a fructului, are prospetime si o suculenta foarte placute, visine, coacaze, plus condiment cat cuprinde. Aciditate ridicata, ba chiar si o intepatura de tanin usor rustic, dar fara a deranja in vreun fel. Final scurt-mediu, curat si destul de expresiv, mai ales la banii respectivi.

Da, domnilor, iata ca se poate ca un vin de 15 lei sa miroasa si sa aiba gust de vin. Prin State, se poate gasi la vreo 9 dolari, si apare intr-o lista de top values pe Winealign. Mi-a placut destul de mult si eticheta, simpla, directa si la obiect, fara hriz briz-uri si concepte alambicate.


Terra Romana Cabernet Sauvignon 2011 - SERVE (Romania)

luni, 2 decembrie 2013

3 comentarii
Incep prin a spune ca acest Cab Terra Romana nu se afla printre cele mai complexe exemple de pe la noi dar, cu siguranta, este unul dintre cele mai placute. In registrul meu, bineinteles.

Nasul este de intensitate medie, cu fructe rosii de padure, coacaze, note vegetale placute si o aluzie carnoasa. Gustativ, avem un Cab usor de descifrat, fructul rosu fiind completat de note usor condimentate; suculenta ridicata, foarte bine echilibrat si degraba varsatoriu pe gat. Nu se pune accentul pe intensitate, ci pe echilibru si grad ridicat de baubilitate. Final mediu, juicy, dominat de cirese negre.

In concluzie, un vin bine facut si cu alura oarecum feminina. Daca sunteti in cautare de par pe piept si pumni de otel, ar fi bine sa va orientati in alta parte.





Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp