O noua runda de vinuri la inaltime

sâmbătă, 30 martie 2013

Miercuri, 27 martie, a fost randul unei noi degustari la inaltime, in cadrul restaurantului Perla Dunarii (turnul de televiziune al dragului nostru oras Galati). De data aceasta, a lipsit de la apel Ionut "Vinescu", organizarea sindrofiei revenind lui George si subsemnatului.

Suspectii au fost dupa cum urmeaza:
- albe: Cuvee Rene Faure 2012, Brumont Gros Manseng/Sauvignon Blanc 2011, Geiben Riesling Kabinett 1974
-rosii: Wine Princess Merlot 2007, Erotikon Cab. Sauv. 2007, Golem 2008.


Dintre toate acestea, doar doua vinuri imi erau necunoscute, restul trecand pe sub lupa mea in trecut. Asa ca nu voi insista prea mult asupra celor deja incercate, mai multe informatii puteti gasi rasfoind paginile blog-ului. Surpriza serii pentru mine a venit din partea lui Herr Geiben, al carui Kabinett 1974 s-a pastrat miraculos pana in prezent. O culoare galben-auriu deschis, un nas destul de complex, cu note de fagure de miere, citrice gen mandarina si portocala, doar o idee de fosili; foarte elegant si precis. Gustativ se tine inca bine, notele de mago se imbina placut cu cele de coaja de portocala, aciditatea s-a mai redus in timp, dar finalul usor citric mentine vinul intr-o zona de prospetime remarcabila. Este incredibila capacitatea de invechire a Riesling-ului. Unde mai pui ca 1974 a fost si un an prost in Mosel, dar Geiben a facut o selectie la sange a materialului avut la dispozitie. Sansele ca un Kabinett sa reziste atata amar de vreme sunt destul de mici, dar de aceea lumea vinului e fascinanta, nu-i asa?

Cab-ul Erotikon s-a prezentat si el bine, cu un nas evoluat, fructe rosii bine coapte, note tomnatice, de tutun, menta, lemn bine integrat; gustativ avem o corpolenta medie, fruct bine reprezentat si usor dulceag, aciditate buna si taninuri complet integrate. Un vin ajuns la maxima exprimare si care deja a dezvoltat arome secundare evidente. De baut in acest moment, posibil sa nu mai reziste foarte mult pe acest platou. Cum la fel de posibil este ca alte sticle pastrate in conditii mai bune, sa se prezinte intr-un alt stadiu de evolutie. Nu va mai povestesc despre discutiile provocate de eticheta :D

In rest, toate vinurile prezente s-au achitat cu brio de sarcina. As mai mentiona doua aspecte: Merlot-ul Wine Princess continua sa ma impresioneze, cu toate ca nu este un vin care sa fie pe placul unora. Cred ca aceasta se datoreaza structurii sale old school, structura care a ramas intacta si dupa vreo 2 ore de stat in decantor. Iar Golem 2008 s-a mai cizelat in ultima vreme, taninurile sunt aproape complet intgrate; ofera aceeasi senzatie de greutate dar la un nivel ceva mai retinut. Este un vin serios, fara indoiala. Dar, sincer, nu stiu cat va mai fi in stare sa capete o complexitate in plus prin invechire. Forma se mai schimba putin, dar fondul ramane cam acelasi. Timpul va decide in final.

A fost un eveniment reusit, placut, cu oameni dornici sa afle amanunte despre fiecare vin in parte. Pe data viitoare!


1 comentarii:

Anonim spunea...

Iti recomand o degustare cu vinurile de la Winery Outlet. Au o gama variata, din care cu siguranta vei gasi vinuri pe gustul tau.

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp