Domaine des Aubuisieres 2010 "Cuvee de Silex" - Vouvray (Franta)

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Domaine des Aubuisieres este detinut de Bernard Fouquet, un producator cunoscut din Vouvray (Loire), proprietarul a circa 26 ha de vie, dintre care 21 ha doar cu Chenin Blanc.

Primul lucru ce mi-a atras atentia cand am primit sticla a fost prezenta unui screwcap de tip Stelvin, o prezenta ceva mai eleganta decat varianta traditionala a acestui tip de dop. Din spusele lui Chris Kissack, Bernard a trecut la aceasta masura mai mult la presiunile clientilor lui mai importanti, cu toate ca nu prea se arata incantat de ea. Ma rog, asa o fi, conteaza mai putin, sa trec rapid la acest Vouvray tanar si nelinistit.


 Culoare galbena stralucitoare, cum ii sta bine unui Chenin. Nasul este foarte expresiv, cu nuante evidente de pepene galben, tonuri florale si citrice, dar si o idee de ananas. Gustul debuteaza in forta, vinul este rotund, plin in atacul initial, fructe albe bine coapte, pepene galben. Cu toate ca da senzatia de exuberanta, se simte o oarecare eleganta aparte. Dupa care vinul vireaza catre un final sec, mineral si citric, cu o aciditate bine integrata. Este clar un Vouvray inca foarte tanar, cu potential de imbunatatire pe termen mediu. Vinul nu este foarte complex, dar bine facut si structurat. Drept dovada, chiar si la temperaturile mari din camera, acesta nu s-a "rupt", pastrandu-si structura intacta.


O foarte buna expresie a acestui soi ce face furori mai ales in Africa de Sud. Dar ar fi bine sa incercati mai des si exemplele "originale" din Valea Loarei :)

Pret: 8 Euro/sticla - Belgia

4 comentarii:

Berbecutio spunea...

Este un Chenin sec?

Ciprian spunea...

Yep, e sec

mona spunea...

Ciprian, intradevar vinurile de pe Valea Loarei pot fi foarte bune. Am baut cateva sauvignon blanc-uri de la Michel Redde spectaculoase.

Ciprian spunea...

Mona, stiu ca in ultimii ani, zona a inceput sa devina din ce in ce mai constanta in calitate. Din pacate, nu se gasesc chiar pe oriunde si, in plus, preturile au cam inceput sa salte de cand expunerea mediatica a devenit mai intensa. De ex, Sancerre produce SB-uri destul de scumpe, comparativ cu ce poti gasi in mod regulat pe piata. Bine, acum daca vrei sa experimentezi the real thing... :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp