J. Baumer Riesling 2009 - Rheingau (Germania)

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Un Riesling nemtesc entry-level destul de interesant. Pe contra eticheta sticlei este mentionat demisec, pe site-ul Vinexpert se specifica demidulce. Hai sa spunem ca este undeva intre.

Nasul debuteaza cu arome tipice, puternic florale (mai ales tei), ceva mango si grapefruit, dar si o usoara tenta minerala. Gustativ, vinul de fata poate parea contradictoriu pentru cei obisnuiti cu exemplele ceva mai dulci. Atacul initial este usor dulceag, onctuos chiar. Dar, dupa aceea se vireaza catre accente citrice sustinute (lamaie si grapefruit). Finalul este marcat de o aciditate ucigatoare, ce taie ca lama prin papile. Ai impresia ca gura iti este spalata instant. Ceea ce m-a impresionat la ast vin este post-gustul lung si persistent, mai ales pentru categoria sa.

Nu face chiar 89 puncte, cat i-a dat Wine Spectator, dar pentru un Riesling entry-level este o alegere buna. E genul de vin care impaca pe toata lumea. Fie ca vrei fruct, rest de zahar mai pronuntat sau aciditate mare, le ai pe toate la pachet. As vrea ca si dulcegariile noastre sa fie facute la modul asta, ar fi muuult mai suportabile.

35 lei la Vinexpert. Cei din Galati il pot gasi si in magazinul Le Marche, la acelasi pret.

66 comentarii:

Anonim spunea...

Inseamna ca cei de la Wine Spectator sunt amatori? De ce i-au dat 89 de puncte? Pe Parker am inteles ca nu-l putem "cautiona" din punctul tau de vedere, dar nici pe cei de la WS? Pana la urma care sunt reperele din punctul tau de vedere?
Baietii astia de la WS au cateva repere in momentul in care dau niste note, ma gandesc ca degusta anual cateva mii de vinuri si au un sistem de referinta solid. :) Culmea e ca in momentul in care ti-am citit nota, beau exact acelasi riesling :) La 35 de lei rieslingul asta isi face toti banii.

Anonim spunea...

...ai uitat sa mentionezi notele elegante de cherosen, tipice soiului :)

Berbecutio spunea...

Interesanta descrierea, m-ai facut sa-l trec pe wish-list ;)

Ciprian spunea...

@Anonim,

In primul rand, multam pt interventie :) Ma bucur ca ti-a placut si tie acest Riesling. Sincer, cherosenul nu l-am detectat la exemplul asta, poate nu a fost atat de evident pt nasul meu. Si, atentie, conform unor specialisti acest iz nu este specific soiului, ci ar fi datorat unui defect in timpul presarii strugurilor.

Vinul face banii, asta am spus si eu :) Acum sa trecem la faza cu notarea WS. Daca eu cred ca acest nu face 89 pct, inseamna automat ca cei de la WS sunt amatori? Nu cred ca am insinuat asa ceva, doar prin simplul fapt ca am o parere ce nu concorda cu a lor. Dupa cum probabil ai observat, sunt impotriva sistemului de notare pt vinuri. Dar, daca ar fi dau o nota aceasta nu ar fi chiar asa mare. Este doar parerea mea. Degustarea este un act cat se poate de personal, nu toate vinurile sunt la fel pentru toti. Ar trebui sa urmez notele WS sau Parker cu sfintenie, ca pe o Biblie? Sorry, nu sunt genul si nu voi fi vreodata. In acest moment, am doua repere: cellartracker si propriul meu gust in materie de vinuri :)

@Berbecutio,

date fiind preturile deloc mici pt Riesling-urile nemtesti, e o cautatura buna la nivel entry-level.

Ciprian spunea...

Anonim, si inca ceva: sunt tipul care a ales sa dea aproape 50 euro pe Chateau Lagrange '89, notat cu 75 pct de Parker :)) Am avut mai multa incredere in baietii aia de prin diverse locuri si cu diverse gusturi, ce posteaza impresii pe cellartracker. Si achizitia s-a dovedit a fi una mai mult decat inspirata :)

Anonim spunea...

...sigur ca placerea de a degusta un vin este un act personal. Cei care dau notele respective (WS,Jancis,si altii care-si asuma treaba asta) degusta destul de multe vinuri inainte de a spune despre un vin ca merita 89 pcte. Despre asta-i vorba la urma urmei in Romania:pana au ajuns sa-i dea acestui vin 89 pcte, probabil ca au mai degustat 300 de rieslinguri. In Ro unde gasesti 100 de rieslinguri? Cum iti poti forma gustul daca probabil ai degustat in viata ta, sa zicem, 20 de rieslinguri (sincer, ai degustat mai multe?). O imagine de ansamblu ti-o formezi degustand cat mai multe vinuri si cred ca cel mai important e sa ai o memorie olfactiva buna. Si nu strica deloc sa te mai uiti/uitam si pe siteurile WS/Jancis/Parker sau altii ca sa vedem ce mai zic si ei.:) Avem in Ro vinuri catalogate la 85 Parker la 130 lei si avem vinuri catalogate Parker 89 pcte la 34 lei. Chiar daca Parker nu se numara printre preferatii tai, e un reper important - daca n-ar fi fost asa, n-ar fi ajuns unde este. Exceptand ultimii 4-5 ani cand a cam sarit calul. Si l-a sarit exact la vinurile din Bordeaux....:) preferatele tale. Recunosc, si ale mele in ultimul timp.

Ciprian spunea...

Anonim, nu am spus ca nu ar trebui sa nu avem repere. Bine ca ai mentionat-o pe Jancis, ca veni vorba de repere :) Corect, ei degusta mult mai multe, dar ceea ce vreau sa se inteleaga este ca pe mine nu ma misca atat de tare acea nota trantita la final. Daca altii vor sa se rezume doar la asta cand cumpara diverse vinuri, e alegerea lor. Probabil cunosti celebrul caz Chateau Pavie 2003. Acolo, ar trebui sa o consider pe Jancis o amatoare pentru ca notat vinul cu 13 pct din 20, iar Parker i-a dat peste 95 pct din 100? E clar o chestie de gusturi diferite. Sunt de acord sa urmezi un reper doar daca esti sigur ca acel reper are gusturi cat mai apropiate de ale tale. Iti plac bombele de fruct? Ok, urmeaza-i pe alde Parker si WS. Iti plac vinurile ceva mai clasice? Ok, urmeaza cohorta englezeasca sau de alte neamuri.

Normal ca Parker sau WS sunt repere importante, dar asta nu inseamna ca eu ii voi urma orbeste. Este doar o parere personala, nimic mai mult. Ceilalti sunt liberi sa procedeze cum doresc :)

De aceea prefer cellartracker, pentru ca acolo nu posteaza specialisti. Iar marele avantaj este ca poti urmari un vin incercat in perioade diferite.

Si ca sa inchei cu Parker, mai repet inca o data ceea ce chiar el a declarat: un vin de 89 pct la 30 euro, nu e acelasi lucru cu un vin de 89 pct la 10 euro. Ele trebuiesc judecate strict in categoriile lor distinctive...

Anonim spunea...

Am o intrebare: crezi ca ai puncta/aprecia la fel niste vinuri la o degustare in orb si aceleasi vinuri daca le-ai vedea eticheta, cunoaste povestea si stiind cat costa? E putin retorica intrebarea...:)

Ciprian spunea...

Despre nebunia din Bdx din ultimii ani, nu pot decat sa ma amuz. Dupa cum ai observat, am virat demult spre vinurile mature din aceasta zona, imi ofera mult mai multa placere si la bani mai putini :)

Ciprian spunea...

Normal ca e retorica intrebarea :) Dar cred ca stii deja si parerea mea vis-a-vis de degustarile in orb :) Sunt un instrument eficient in concursuri sau ca "joc" intre prieteni, dar in rest nu le vad rostul. Am mai comentat eu legat de acest subiect si pe feisbuc. In primul rand, in cadrul degustarilor in orb, nu se acorda sanse egale "concurentilor". Mi se pare o prostie sa pui un chilian din 2008 alaturi de un Latour sau Margaux din acelasi an. Este la mintea cocosului cine va castiga :) Astfel de rezultate ma lasa rece, pentru ca nu-mi spun nimic, decat ca un anume vin a fost preferat la momentul x de catre y sau z. Dar hai sa comparam peste 20 de ani acelasi chilian din 2008 cu un Latour 2008. Cine crezi tu ca va castiga? :D

Ciprian spunea...

Mai pe scurt, sunt de acord cu degustarea in orb, doar daca aprecierea se face pe categorii bine definite: in functie de pret, de stil, etc

Anonim spunea...

... apropo de exemple, nu-mi amintesc exact in acest moment personajul(deh, rieslingul :) ), in State. Emisiune in direct cu un mare producator de vinuri, degustare in orb, discutii, comentarii,analize, intr-un cuvant - excite maxim.Invitatul da note la vreo 8 vinuri degustate in orb si culmea, pe ultimele locuri ies vinurile lui - efectiv a luat paharul de vin si i l-a aruncat in fata moderqatorului si a iesit din emisiune. Exemplu extrem.
Nu la asta ma refeream,la exemple extreme, pe care le dai si tu. Sugeram o anumita moderatie in aprecieri.
Personal daca vad ca WS/Parker/Jancis/Decanter noteaza un vin cu 88/85/86/91 puncte ma gandesc ca n-o fac fara rost si ca respectivul vin are ceva de spus. daca vrei iti dau exemple de vinuri notate in Ro cu 82 pcte (sa zicem) si carora acesti indivizi/organizatii le-au dat intre 90-94 pcte. O sa-i cautionez pe ei nu pe romani.... Apropo: ce vinuri romanesti au ajuns sa fie punctate afara?

Ciprian spunea...

Nu sunt exemple extreme, chestiile astea chiar s-au facut la un moment dat si chiar de catre Spurrier de la Decanter :) Si degustarile in orb sunt o metoda de marketing, in viziunea mea. Si app, Parker nu degusta in orb :D

Normal, daca diferentele intre punctaje nu sunt mari, vinul ala trebuie sa fie ceva de capul lui. Dar, inca o data, nu crezi ca exista si atunci riscul sa nu-ti placa la fel de mult? Oare nu esti influentat de nota data de ei atunci cand degusti vinul in cauza? Aici intervine decizia fiecaruia catre ce reper se indreapta. Eu ti-am spus care sunt ale mele. Asta nu inseamna ca ii desconsider pe alde Parker, WS sau Jancis. Merita tot respectul, dar nu-i mai bine sa-mi formez propria parere? :)

Ciprian spunea...

Referitor la vinurile romanesti punctate pe afara, vezi ca Wine Enthusiast incercase cateva de la Recas si Halewood. Note cam marisoare, tipice pentru o publicatie americana :)

Anonim spunea...

Nu stiu daca o comparatie intre vinurile chiliene si cele franceze e cel mai bun. (marea "confruntare" de la Paris cred ca-ti este cunoscuta) sau castigatorul din Top 100 WS in 2010, parca. Fiecare "terroir" spune ce are de spus: ca tie probabil ca-ti place shirazul din sudul Frantei e OK. Si mie-mi place foarte mult. Dar la fel de mult, in functie de moment, atmosfera, mancare, imi place si un shiraz australian,sud-african,argentinian sau spaniol.
Cred ca degustarile in orb, cu repere relativ egale(pret,an,etc) sunt cele mai bune repere in lumea vinului. Chiar si intre prieteni. Dar am o rugaminte:nu-mi spune nimic,dar absolut nimic despre asa-zisele concursuri din Ro ....prietenii stiu de ce....:):):)

Anonim spunea...

...eh, Wine Enthuziast e cum e, nu l-as include neaparat in reperele mele.

Ciprian spunea...

:)) Pai ce sa-ti mai zic de ele? Am zis cam tot pe aici. Exemplul cu chilienele a fost unul random, sa zic asa. Putea fi australian, californian, sud-african sau argentinian. Pentru mine e simplu. Exista stiluri diferite de vinificatie, depinde ce anume preferi. Asta se intampla si in orb. Gustul personal primeaza. Ceea cea am vrut sa scot in evidenta este ca un vin sau altul poate fi prins in momente mai bune sau mai proaste.

Si iti dau dreptate cu atmosfera. Normal ca depinde si asta in alegerile noastre. Cand degustarile in orb vor fi facute pe caprarii clare, cum am spus mai sus, atunci ma voi apleca mai mult asupra rezultatelor. Chiar si in functie de an, este tricky, exact cum am dat exemplul de mai sus. Unele vinuri sunt mai "deschise" decat altele la acel moment, asta nu inseamna ca vinul mai structurat si mai "inchis" este mai prost ptr ca pierde batalia. De fapt, asta ma deranjeaza: faptul ca unii incearca sa ne convinga ca un vin de 5 euro care l-a bautut in orb pe unul de 20 euro, este mai bun. Serios?

Ciprian spunea...

sa stii ca in State, WE este destul de urmarit, sa zic asa. Sincer, de la americani, singurul reper asupra caruia m-as apleca mai mult ar fi Stephen Tanzer. Este mult mai conservator si nu imparte cu marinimie note de peste 90 oct, fara numar fara numar :))

Anonim spunea...

"Merita tot respectul, dar nu-i mai bine sa-mi formez propria parere? :)"
Cred ca asta-i cheia de bolta a discutiei noastre:ca sa spui despre un vin caruia WS i-a dat 89 pcte, riesling fiind, ar trebui sa fi degustat inainte macat 100 de vinuri din acest soi. Ca tie ti se pare ca sunt prea multe 89 pcte.Cate rieslinguri ai degustat? Spuneam mai sus ca oamenii aia, cu siguranta au degustat cateva sute inainte de a acorda acest punctaj. Si opinia lor se bazeaza pe gustul lor, pe faptul ca asta-i jobul lor si pe faptul ca unii dintre ei sunt MW (master of wine). Ca exemplu extrem, cum iti place sa dai, mi-a placut foarte mult "fata-n iarba" pe vremuri. Stim amandoi de ce - pentru ca n-aveam repere. Sau Chardonnay de la Murfatlar - dulce, evident.
Un pic de moderatie nu strica. Mai ales pe un blog ca al tau care nu are interese comerciale.

Anonim spunea...

Iti fac o propunere (care,sigur ca poate fi imbunatatita): eu vin cu 6 vinuri si tu vii cu 6 vinuri (albe,spumante,rosii). Fara sa stim nivelul de pret si originea. Eu le degust pe ale tale in orb si tu pe ale mele. Ideea e sa identificam soiul,nivelul de pret si originea. Cum suna? :)

Ciprian spunea...

Anonim, eu inteleg ce vrei sa scoti in evidenta si recunosc faptul ca nu am degustat sute de Riesling-uri inainte. Dar, uite asta nu-mi place in discutia asta, de altfel una foarte interesanta si ma bucur ca exista oameni care au idei clare despre acest subiect. Si anume, faptul ca, in loc sa insistam pe calitatea vinului in cauza, ne tot "certam" pe nota. In primul rand, nu am notat vinul, am spus doar ca in viziunea mea nu face 89 pct. Am zis ca este un vin bun la pretul lui si care mi-a placut. Hai s-o lasam naibii de nota, ca o putem tine asa o saptamana :)) Chiar nu vad ce exemple extreme am dat. Eu unul consider ca am fost mai mult decat moderat cu vinul asta. Daca as fi zis - da, dom'le, astia de la WS au dreptate - vinul ar fi devenit brusc mai bun? :)

Si mai ales ca nu am interese comerciale, imi permit sa fiu si extrem daca vreau cu adevarat asta :) Nimeni nu este obligat sa-mi ia in seama "elucubratiile" :) Fiecare isi alege reperele asa cum stie mai bine. Nu sunt nici Parker, nici Jancis si nici nu am pretentia asta, doamne fereste. Sunt un simplu iubitor de vinuri bune si care isi exprima impresiile pe acest blog. Asta-i tot, fara diplome si alte chestii :)

Ciprian spunea...

Anonim, inca nu am ajuns la nivelul in care sa identific originea sau mai stiu eu ce :)) Recunosc asta. In zilele noastre, a devenit extrem de greu sa identifici originea unui vin, pentru ca stilurile s-au cam uniformizat. Propunerea suna bine, doar daca esti cumva tot din Galati. Dar mai asteapta sa imi mai umflu stocul de vinuri, ca s-a cam subtiat.

Dar ti-am mai spus. Oricare ar fi rezultatele, pe mine nu ma conving de nimic. Dar ca joaca, de ce nu? :)

Anonim spunea...

Nu vreau sa scot in evidenta acest lucru. Indemm la o anumita moderatie. Hai sa nu fim mai catolici decat Papa. Din fericire, am avut ocazia sa degust mii de vinuri si de aici imi porneste acest indemn la moderatie. Un pic de decenta si de modestie nu ne strica.
Apropo de preturi platite pe vinuri si de ce ne-a placut fiecaruia cel mai mult,uite topul meu:
-Chateau La Fleur Petrus 240 Euro
-Guigal La Landonne 2005 - 310 Euro (100 pcte Parker si 99 pcte WS)
-Neyen 2005

Ciprian spunea...

Dar chiar nu inteleg despre ce decenta e vorba; doar pt ca am zis ca nu face chiar 89 pct, inseamna ca nu am o anumita doza de decenta? :) Uite, de aceea nu acord note vinurilor, pentru ca discutiile de genul asta vor vira intotdeauna in directia notei si nu a vinului respectiv.

Din pacate, nu detin finantele necesare pentru a lua vinuri de sute de euro, asa ca topul meu arata cam asa, si nu e in functie de pret :)

Chateau La Tour Figeac 1970
Chateau Haut Brion 1999
Vina Tondonia Blanco 1991 - Lopez de Heredia
Chateau Lagrange 1989
Chateau Giscours 1981

Anonim spunea...

...sunt convins ca faci diferenta intre un cabernet, merlot sau shiraz. Tipicitate de soi,nu?
Acuma, daca tu vei propune cateva vinuri autohtone(umflate cu pompa) si despre care putem spune ca sunt shiraz,merlot sau cabernet, e problema ta. Eu iti voi aduce vinuri pe care le poti recunoaste. Propun ca nivel de pret 10 Euro.Il chemi si pe amicul tau George si facem "Judecata de la Galati". Pe bune.

Anonim spunea...

Spune-mi un riesling de 35 de lei pe care l-ai baut si care sa fie la nivelul asta.

Ciprian spunea...

Anonim, ramane sa discut propunerea si cu George. Imi poti trimite datele tale de contact pe email, sa stim si noi cu cine discutam :)

Ciprian spunea...

Am zis si mai sus ca Riesling-ul nemtesc este destul de piperat in general si ca in banii astia este un vin bun. Eu tot nu inteleg ce are asta de-a face cu nota WS :)) Vad ca aici e marea ta problema. Spune-mi si mie, ce am zis eu de rau despre acest vin? :)

In aceeasi ordine de idei, ii invit pe toti bloggerii nostri sa deguste acest vin. Daca ii va da cineva 89 pct, eu nu mai spun nimic :D

Anonim spunea...

Persoanele nu sunt importante. Credeam ca aici discutam despre VINURI (cu majuscule, evident).
Daca esti de acord cu propunerea mea, confirma-mi si o facem. Dar sa nu fie publica, nici chiar pe blogorile voastre. Sa ramana intre noi :)

Anonim spunea...

Care sunt reperele blogerilor? Cate rieslinguri au degustat? Cum pot sa aprecieze? Hai sa fim seriosi....

Ciprian spunea...

Anonim, nu pot confirma o chestie cuiva despre care nu stiu de unde sa-l iau. Dupa cum am zis, voi discuta si cu George si atunci cand vom avea posibilitatea o vom face si p-asta. Dar pt asta trebuie sa comunicam cumva, nu? :)

Ciprian spunea...

Anonim, nu serios acum; sa inteleg ca doar cei care degusta mii si zeci de mii de vinuri au un cuvant de spus? Nu zic nu, au mai multa experienta, e logic. Mie tot nu-mi place ca aceasta discutie a pornit de la o amarata de nota. Nu de alta, dar de vin am avut doar cuvinte bune de spus.

Eu mi-am exprimat opiniile si daca cineva vrea sa le inteleaga, este ok; daca nu, la fel de ok. Nu sunt specialist, nu am degustat mii de vinuri, dar e dreptul meu sa am o parere. Nu prea ma intereseaza daca e bagata sau nu in seama, daca e cineva de acord sau nu cu ea. Cam asta e ideea. Nu am pretentii de Parker, de WS sau mai stiu eu care. Ca simplu iubitor de vinuri, am si eu dreptul la o parere, buna proasta cum este ea.

Daca oamenii aia enumerati de tine sunt cei mai "buni" asta nu insemana ca trebuie sa le ridic altare sau sa le aduc ode. Ei cu treaba lor, eu cu treaba mea :)

Anonim spunea...

Dupa cum ti-am spus inainte, citesc blogurile voastre si n-am intervenit. Am avut acest "puseu" si am intervenit deoarece degustam acest riesling in aceasta seara.
Propun sa facem "Degustarea de la Galati". Din cate am vazut, tu si George sunteti apropiati de fenomen. Vin si eu si daca voi vretu sa mai aveti invitati si facem o degustare in orb. Rezultatele le pastram strict pentru noi,nu le facem publice.

Ciprian spunea...

Din partea mea, nu e nici o problema. Ramane sa tinem legatura...cumva :)

Anonim spunea...

Ciprian: da, ca sa-ti dai cu parerea despre vinuri trebuie sa le degusti:cat mai multe!
(spune-mi te rog care sunt caracteristicile si cum recunosti o feteasca neagra?).
Degusti 300 de rieslinguri nemtesti, citesti despre ele, povestea,istoria lor si la un moment dat ai in memoria olfactiva un vin "scoala" . Si poti sa dai puncte, avand repere. Mai bine spus, poti sa le apreciezi. Si chiar sa le dai puncte. Ai fost la vreun targ de vinuri? Unde ai ocazia sa degusti VINURI? Poti intr-o zi sa degusti 100 de shirazuri - si-ti faci o parere...

Ciprian spunea...

si multumiri ca ne citesti :) Dar chiar nu vreau sa se creeze impresia ca sunt cine stie ce guru al vinului, departe de mine asa ceva. Si nici nu-mi place sa devin foarte tehnic, pt ca la mine primeaza pasiunea pt acest fenomen, iar parerile mele trebuiesc privite din aceasta perspectiva.

Ciprian spunea...

Anonim, ok, am sa inchid acest blog pt ca nu am degustat atat de multe vinuri :) E mai bine asa? Mie asta mi se pare o idee extrema, ca tot pomeneai de acest termen in cazul meu. Uite ca eu nu dau puncte, ce ne facem atunci? Dupa cum am spus, ce legatura are opinia mea despre punctajul WS cu vinul si calitatile sale? Nici macar nu am zis cam cat i-as da eu, ci doar ca nu face chiar 89 pct. Poate aveam in gand 87 sau 88 pct. Dar stiu, acea diferenta de 1-2 pct este decisiva. Pe mine nu ma poti convinge de utilitatea efectiva a punctajelor, oricat ai incerca. Am si eu un principiu de la care nu abdic. Asta e, atat de simplu este pt mine.

Daca tu ai capacitatea de a degusta 100 de shirazuri intr-o zi si de a reusi sa faci diferente clare intre ele, felicitarile mele. Eu recunosc ca nu am aceasta capacitate. Oameni buni, de ce ma cititi? Cititi doar autoritatile in domeniu si gata, treaba e simpla

Anonim spunea...

In momentul in care ai un blog in care iti exprimi parererile pe acest subiect, se presupune ca ai o anumita expertiza. E clar ca ai o expertiza dar valul ne "fura" pe toti. Esenta interventiei mele ar fi: moderatie.
Propunerea mea este foarte serioasa si repet, o putem imbunatati: aduc eu vreo 8 vinuri si voi vreo 8. Le degustam in orb si le notam.Vin eu la Galati. Si povestea asta ramane nepublca. Adica nu scrieti pe bloguri despre rezultate. :)

Ciprian spunea...

Uite nu sunt de aceeasi parere. Daca imi fac un blog in care descriu doar ce fac in fiecare zi, asta inseamna ca imi trebuie expertiza? Bine, poate exemplul e fortat dar intelegi ideea :) Si nu, nu am o expertiza in domeniu. Sunt doar un simplu pasionat cu un simplu blog. Eventual pot fi "expertizat" de altii :) De altfel, de aceea am pus si acel disclaimer pe blog, sa fie clar din start pt toti cu ce se mananca acest blog.

Eu vreau doar sa ma simt bine in compania unui vin, nu sa-l disec si sa-l intorc pe toate partile, ca pe o masina pe rampa mecanicului...

Anonim spunea...

Care-i problema? Ca nu sunt de acord cu tine? Acest riesling merita aceste 89 puncte. N-as fi intervenit sub nici o forma, dar intamplarea a facut sa beau exact acelasi vin.
Da, intr-o zi poti degusta 100 de shirazuri.

Anonim spunea...

Nu deveni defensiv. In momentul in care iti exprimi parerile despre un vin si feed backul e OK, recunoaste ca te simti bine. Reperele din piata romaneasca sunt de cacat,oricum.Sunt prea putini in aceasta piata care incearca sa fie cat de cat profi.Asa ca e loc mare de impostura.
Facem degustarea in orb?

Ciprian spunea...

Anonim, eu unul nu am nici o problema :) Nu eu am pornit aceasta discutie in jurul deja celebrelor si enervantelor de acum puncte :))

Foarte bine, este parerea ta, am spus eu ceva in acest sens? Am inteles, ai mai multa experienta cu acest soi si cu altele si parerea ta este mai avizata. Si acum ce ai vrea sa fac, sa ma inclin in fata evidentei? Care evidenta? In numele zeilor, vorbim de o cifra sau de un vin aici?

Eu propun sa ne oprim deocamdata, ca aceasta discutie nu duce nicaieri. In plus, sunt deja prea obosit la ora asta. Eu prefer sa ma aplec asupra vinului, tu preferi sa te apleci asupra notei. Asta e, parerile noastre nu coincid, chiar nu ma deranjeaza cu nimic asta. Nu eu am tras prima salva in discutie :)

Ciprian spunea...

Anonim, daca deveneam defensiv, nici nu-ti mai raspundeam, trust me. Daca vroiam sa am doar feed-back pozitiv, bagam filtre la comentarii si faceam o selectie a acestora, doar sa para ca totul e roz. Ti-am mai spus, daca reperele de la noi sunt de cacat, fiecare e liber sa-si aleaga altele. Mai democratic de atat nu poate fi. Ai vrut moderatie si decenta? Uite, nu ma consider un reper pe piata vinului de la noi. Trebuie sa faci o diferenta intre un amarat de blog moaca, fara interese financiare si o publicatie de profil care face bani din asta.

Ti-am zis ca intai sa vb cu George, sa stabilim ce si cand si dupa aia mai vorbim despre degustare

Anonim spunea...

OK, ai dreptate, mi-a facut placere discutia, te contactez eu zilele urmatoare.

Anonim spunea...

Ciprian: hai sa ramana intre noi, gandeste-te putin: un pic de vanitate,totusi. Doar un pic....ca altfel de ce ti-ai fi facut blog?

Ciprian spunea...

Si ce-i rau in a avea un strop de vanitate? Asta nu inseamna ca mi s-a urcat la cap si am pretentii ca am devenit nush ce reper pe piata noastra :) Sa fim seriosi totusi. Ti s-a parut ca nu sunt sincer in ceea ce am spus pana acum? Ba din contra, mai sincer de atat nici nu puteam fi.

Iti urez o noapte frumoasa in continuare si ne auzim sa vedem cum facem si cand facem; ma duc sa ma hodinesc

George Mitea spunea...

oricand doreste vinexpert sa imi arate calea cea dreapta, eu sunt disponibil:)

Ciprian spunea...

George, nu inteleg ce vrei sa spui, dar sunt de acord cu tine :D :D

Dan spunea...

Comentariile de mai sus imi aduc aminte flagrant de flame-urile de pe forumurile de IT...:))
Ce e interesant ca publicul priveste bloggeri ca formatori de opinie si trebuie neaparat ca ei sa aiba o opinie cat mai echilibrata si apropiata de media pietei...sa nu exista maniera personala de abordare. Cred ca putem da vina tot pe Parker pentru asta..:))
E totusi o asemanare frapanta cu ceea ce se intampla si cu vinurile in ziua de astazi...
Cel mai bun sfat pe care l-am gasit in legatura cu review-urile de vin si cu "punctele" era ala "sa iti gasesti blogger-ul favorit, cam cu aceleasi idei despre vin ca si si tine si sa mergi pe mana lui..."in rest e industrie.
E anacronic sa scoti ochii unui om ca isis da cu parerea si nu a gustat (inca) 1000 de vinuri dintr-un soi ...

Florin spunea...

Un vin de 2-3 euro la nemtzi si nu e nici macar kabinett.
Peter Mertes au rieslinguri mai bune (si mai ieftine) in kauflandu de la noi. :)

Ciprian spunea...

@Dan,
asta am zis si eu cu reperele: gaseste-ti unul mai apropiat de viziunea ta si gata. Eu am deja o banuiala ce este cu aceste comentarii si din partea cui vin. Te rog sa observi lista de vinuri preferate a lui Anonim, precum si preturile din drepata lor. Acum, te rog sa arunci o privire pe site-ul Vinexpert :D

@Florin,
Vinul e bun in banii astia; poate pt unii are o aciditatea pre mare, dar eu sunt adeptul unor astfel de vinuri. Totusi, cei de WS poate au exagerat cu cele 89 pct, dar asta nu inseamna ca are ceva calitati...

Ciprian spunea...

am vrut sa spun: nu inseamna ca nu are ceva calitati :)) deh, abia m-am trezit

Dan spunea...

Inca sunt fascinat de cei care se bat cu morile de vant si cu gustul omului in numele adaosului comercial...plus ca sunt dispusi sa scrie 100 pag. de comentarii dar nu pot completeze doua randuri ca sa stim cu cine vorbim. Asa se ajunge sa banuim (pe nedrept? :) pe unul si pe altul...
Pana la urma este o chestie de gust si fiecare vede un Riesling sau un Cabernet Sauvignon in mod diferit..asta e si esenta vinului, diferenta de perceptii si opinii.

Ciprian spunea...

Wrong, my friend :)) Cine sunt eu sa "atac" o nota data de WS? :D

George Mitea spunea...

Apropos, nu cred ca vinul costa 2-3 euro. Nici in Germania. Probabil de la 6 in sus. Deci nu pretul e problematic aici.
Genul acesta de retorica, desi politicos, e sofistic: n-ai baut 300 de rielinguri, nu poti sa-ti dai cu parerea; sau "cine esti tu sa contesti parerea WS, WA, WETC"? Sau "esti vanitos, deci n-o sa recunosti ca ai gresit". Been there, done that

Ciprian spunea...

Nici eu nu cred ca e atat de ieftin in Germania. In State e vreo 12 dolari, si pe americani ii banuiesc de mai putina nesimtire la adaosuri :) In acest caz, pretul la Vinexpert este unul corect

Anonim spunea...

Rectific, cred ca e 1 euro si 90 de centi in hypermarket. :)
La 6 euro gasesti fara probleme un beerenauslese.
O sa scanez o lista de preturi 2011 de la un producator de riesling pentru comparatie.
......
florin.

Anonim spunea...

...interventia mea era in jurul unui vin, despre un vin si despre o anumita decenta/moderatie in aprecieri.Ca sa poti emite judecati de valoare (mai ales intr-o zona atat de subiectiva cum este vinul), bunul-simt (la propriu) ar "indica", ca inainte de a nota un vin, sa ai macar cunostintele minimale despre soi,macar (tipicitate, caracteristici,etc). Asta inseamna sa degusti macar cateva zeci de vinuri (riesling) in acest caz, ca sa poti sa-ti formezi o parere credibila.Altfel n-ai cum. Joaca cu cuvintele si cu notele nu cred ca ajuta pe nimeni (pe iubitorii de vin, in speta), decat poate ca "gadila" orgolii. Mai ales ca nu exista, in aparenta, interese comerciale pe blogul tau. Si nici nu are importanta, la urma urmei.
Ti-am scris aici deoarece chiar in acel moment beam o sticla din acelasi vin. Am cedat impulsului de a scrie si am facut-o, referindu-ma strict la acest vin in prima faza si la altele in urma schimbului "spumos" de replici. Un alt motiv pentru care am scris pe blogul tau a fost ca am remarcat o deschidere si un anumit echilibru pe care il ai.
Acuma vad ca au inceput discutii in jurul cuvintelor,preturilor, tendintelor :) si alti "specialisti" au hotarat ca daca ei spun asa, asa este. :) :) :)
Mesajul meu era si este putin mai simplu: putina modestie/moderatie nu strica si inainte de a da verdicte (ferme), un pic de cunoastere si "degustare" nu strica :)

George Mitea spunea...

Anonim:stiu ca te-ai adresat lui Ciprian si scuze pentru intruziune, dar nah! e un blog, ce sa-i faci:) Pana sa-ti raspunda el, sa zic si eu cateva vorbe: sunt de acord ca o cunostere larga a unui soi iti da o alta perspectiva asupra unui reprezentant al sau, in viitor. Dar punctele, asa pacatose cum sunt, uniformizeaza. Un riesling de 89 pct WS, se gaseste pe acelasi prag de calitate cu un sauvignon blanc de 89 pct. Altfel ar trebui sa trateze fiecare soi in liga lui si s-ar consuma interminabile discutii. De exemplu, avand in vedere ca in Romania exista un singur exponent in raft al babestii gri, el ar trebui punctat cu 100 de puncte. Ceea ce este o tampenie. In aceasta ordine de idei, as zice ca in mod evident articolul de mai sus este o parere personala, bazata pe experienta personala a autorului care nu este "specialist" (cred ca exista si un disclaimer pe undeva). Sunt pareri sincere, bazate pe ce stie omul respectiv. Iar ele, dupa cum observam cu totii, sunt discutabile, la propriu: iata cate comentarii s-au strans:)

Anonim spunea...

George: deci suntem de acord ca trebuie sa degusti macar cateva zeci de rieslinguri (sau SB,sau chardonnay) ca sa-ti poti face o imagine despre soi. Uite, pentru ca suntem de acord cu acest lucru, in seara asta o sa beau un spumant :) Pe bune. Acuma chiar nu stiu de ce mi-ai dat exemplul cu babeasca: stim cu totii ca la o punctare/apreciere a unui vin (alb, in cazul acesta), ne uitam in primul rand la culoare, vedem cat de limpede este, daca are depuneri, dupa aceea il mirosim si dupa aceea il degustam. Si la un vin alb suntem atenti la aciditate.Nu numai la caracteristicile de soi. Si multe alte lucruri, foarte bine surpinse de Jancis in "How to taste wine" si evident nu doar aici.
Da, de acord cu tine pana la un punct: dar in momentul in care publici ceea ce scrii pe bloguri, automat devii/sau nu devii :) un lider de opinie. Si aici ai nevoie, totusi, de o minima expertiza. Nu crezi?

Ciprian spunea...

@Anonim,

M-am facut eu lider de opinie cumva? Sau m-au facut altii, chiar sunt curios :)) De cate ori sa repet ca acest blog este facut din pasiune si nu mi-am propus sa disec vinurile pentru a convinge pe cineva de ceva. Vad ca aici nu vrea sa se inteleaga nici in ruptul capului.

Ti-am mai zis, de fapt discutia nu s-a invartit in jurul vinului, cum era normal in viziunea mea, ci in jurul unei amarate de note. Si, paradoxal, nici macar nu am notat acest vin :))

Care parte din "parere personala" nu se intelege? Am tot recunoscut ca nu sunt spcialist, nu sunt expert in Riesling, nu ma consider reper, etc. Mai multa decenta de atat cata sa am?

Si da, aici se discuta liber si am dreptul sa-mi exprim cum vreau impresiile si ceea ce gandesc. Si da, mi se pare cel putin ciudat faptul ca bati moneda pe faptul ca ast Riesling este ne nebatut la pretul lui si ca vinurile enumerate de tine in topul personal se gasesc toate la Vinexpert, la preturile respective. Asta ma face sa imi pun anumite intrebari.

Nu ma deranjeaza asta cu nimic, doar ca hai sa dam cartile pe fata, cerd aca sa e cel mai fair :)

Anonim spunea...

Ciprian: nu ma refeream la tine, am raspuns amicului tau. Discutia era despre vin, , moderatie,expertiza,nu era despre preturi si altele. Adica dezbateam pe o tema data in jurul unei "idei", ca sa zicem asa.In fine, la modul asta n-are nici o importanta, la urma urmei.

Anonim spunea...

....face 89 de puncte :) :) :)

Ciprian spunea...

si este parerea ta :)

Ciprian spunea...

si chiar nu ma intereseaza daca face sau nu 89 pct, asta se pare ca scapa multora care ma citesc

Ciprian spunea...

principalul motiv pt care am facut remarca respectiva se datoreaza gusturilor personale; daca vinul era sec de la cap la coada, mi-ar fi placut mai mult. Asta e, ghinion, nu favorizez vinurile ceva mai dulcege la acest nivel; daca era un auslese, il luam ca atare...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp