Frontignan de Segarcea 1930

joi, 22 septembrie 2011

Nu intrati in panica, nu am incercat acest vin :)) Pentru ca tot am vorbit de licitatii, iata ca am descoperit pe acelasi site Artmark, un eveniment ce va avea loc pe 27 septembrie - Licitatia "Romania Regala".

Pe langa miile de obiecte din acele timpuri, mai putin sau mai mult interesante, am dat si peste o sticla de Frontignan de Segarcea din 1930. Dupa cum cred ca unii dintre voi stiu deja, Domeniul Coroanei Segarcea incearca sa revitalizeze acest soi, denumit pe plaiurile mioritice si Tamaioasa Roz. Suntem informati ca aceasta sticla vine direct din vinoteca celor de la Segarcea, si nu am vreun motiv sa nu cred asta.

E foarte posibil ca sticla sa fie unicat, alte informatii nu am privind stocul din acest an. Este, intr-adevar, o raritate aparitia unui astfel de vin la vanzare, dar si o curiozitate istorica in acelasi timp.

Toate bune si frumoase pana acum. Ce m-a determinat de fapt sa aduc acest subiect la lumina? V-ati prins, este iarasi vorba de valoarea estimata a acestei mici "bijuterii". Tineti-va bine de fotolii, inspirati adanc...estimarea este intre 9.000 si 12.000 Euro! Ulala, mi-a stat inima cand am vazut.

Voila!

Eu sunt foarte curios cine sunt specialistii de au stabilit valoarea vinului in cauza. Stiu prea bine cum e cu preturile, cine le stabileste, cine-i prostul in toata ecuatia. Dar care sunt, de fapt, criteriile dupa care se estimeaza astfel de valori ? Poza este destul de elocventa: starea generala a sticlei este bunicica (mai ales eticheta), nivelul in schimb este foarte scazut (am vazut sticle din anii '30 cu nivel la baza gatului); si nu-mi dau seama exact ce este cu acele urme din zona capisonului.

Oare acesti factori s-au luat in calcul la evaluare? Sau la noi conteaza doar ca vinul e foarte vechi (si conform mitului, mai bun), e rar, are legatura cu Casa Regala si gata, s-a trantit o estimare cel putin haioasa, din punctul meu de vedere. Sunt extrem de curios care va fi pretul final de achizitie, sper sa apara vreo stire in acest sens.

12 comentarii:

Dan spunea...

Parol ca varianta a doua a fost luata in calcul..sau ca sa ma exprim profesionist: "valoarea necorporala a sticlei este extraordinara"..:))
Si inca un parol ca o sa gaseasca vreun bizon sa dea banii ceruti pe ea..
A si al treilea parol: ca o sa o vedem desfacuta in fata camerelor de luat vederi la vreo nunta sau botez "de fitze"..:)

Ciprian spunea...

:)) yep, si eu cred ca se va gasi vreunul care sa dea banii pe ea. Nu i-ar sta misto lui Guta cu o sticla din asta in mana, asezat pe tron? :))

Anonim spunea...

Pretul nu cred ca are vreo legatura cu realitatea. Deoarece nu exista un stoc de astfel de vinuri pe piata (presupunand ca in Romania ar exista o piata a vinurilor rare), nu actioneaza cererea si oferta.
Pe de alta parte nici pentru cumparator nu va fi o investitie grozava, deoarece e greu de crezut ca pretul ii va creste, in lipsa unei oferte regulate de vinuri similare.
Oricum, Doamne-fereste sa-l vad desfacut in direct...

Berbecutio spunea...

Sincer, am ramas uimit cand am vazut titlul; bine ca ai inceput cu disclaimerul :))
Cred ca denumirea exacta e Tămâioasă Roză, dar din cate am auzit deocamdata nu mai e de actualitate, tot stocul 2010 a fost epuizat, in ciuda pretului piperat.
In afara de de vechime si unicitate, daca mai lansezi zvonul ca acest soi de fapt nu mai exista..cat sa ceri pe ea?

Ciprian spunea...

Din fericire, la prezentarea sticlei se specifica faptul ca mai exista 1,5 ha de Frontignan la Segarcea. Deci zvonul unicitatii pica :)

Poti sa ceri cat vrei, ca dovada si valoarea estimativa. Ideea este ca in cazul unei sticle de vin, in evaluare intra mai multi factori, nu numai vechimea. Daca nivelul era unul top shoulder, cat naiba cereau pe ea? 15-17.000? Sa fim seriosi...

Dan spunea...

Eu cred ca cel mai simplu ar fi sa organizeze licitatia la o nunta de conlocuitori...ce te mia chinui cu casa de lcitatii... E ceva cu regala? E de la Segarcea? E veche si nu mai ezista pe niciunde pe lumea asta (hectarele alea 1.5 te avertizez ca pot fi taiate intr-o noapte si incarcate in carute pentru a asigura uncitiatea)? Se filmeaza si se da pe Taraf? Pai i-am spart pe aia cu Cotnariul vere...:))

Dan spunea...

Ah si mai exista o varianta: poate face si Casa Regala o actiune de recumparare cum face SERVE? Ca prin 1930 era parca prima data cand pierdea Regele Mihai tronul (bine in favoarea lui Carol II-lea)...nu ar prinde bine la o aniversare de abdicare (hai ca nu a fost abdicare)?
Sau poate i-o cumpara D-nul Presedinte si i-o face cadou de ziua lui in parlament, dar nu il banuiesc de asa subtilitati...
Hai "curaj ca clienti" ar fi, ca sa zic asa..:)

sunmirror spunea...

Eu nu cred ca o va cumpara cineva. Nu e suficient de stralucitoare. :) Daca-i pun niste cristale pe eticheta, poate...

Ma rog, asta ca sa fac eu opinie separata. :D

Ciprian spunea...

Sorin, pai la noi e taman invers: cu cat arata mai veche, mai murdara, cu atat e mai valoroasa :))

Anonim spunea...

bai baieti soiul de struguri din care e facut acest vin e unic in lume si mai e cultivat doar 1,5ha , in romania , si nicaieri altundeva!!! deci , va rog!!!

Ciprian spunea...

Anonim,

Serios? E unic in lume? Ia uite aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Muscat_Blanc_%C3%A0_Petits_Grains

Sa stii ca nu ne-am nascut ieri :)

alibus spunea...

@Anonim

Unic in lume il face doar pretul ireal cerut pe el.

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp