De ce Matt Kramer nu mai cumpara vinuri scumpe

miercuri, 14 septembrie 2011

George mi-a adus in atentie un articol foarte interesant, semnat de Matt Kramer si intitulat: "De ce nu mai cumpar vinuri scumpe". Kramer este un foarte cunoscut scriitor si critic de vin american si care, printre altele, colaboreaza cu Wine Spectator de prin 1985. Mai toate articolele sale care apar in revista cu pricina, sunt interesante si foarte bine scrise. Subiectele sunt intotdeauna captivante si, uneori, controversate.

Ei bine, si articolul citat mai sus este unul cat se poate de interesant, dar nu m-am putut abtine sa nu observ anumite chestii ce mi-au starnit un oaresice zambet in coltul gurii. In mare, Matt Kramer ne spune ca si-a vandut o parte din colectie, pentru a face loc unor vinuri mai putin scumpe si care ii ofera un element surpriza in plus. Se pare ca vinurile scumpe nu-i mai ofera nici o surpriza, acestea marginindu-se sa mearga pe un teren sigur si cat se poate de solid. In schimb, un vin mai ieftin si de calitate este mult mai surprinzator, mai ales atunci cand nu avem mari asteptari de la el. Pana aici, nimic de comentat. In mare masura, Matt are dreptate si il inteleg. Cu totii am experimentat acest sentiment.

Dar eu nu doresc sa ma leg de aceste concluzii. Ce m-a intrigat este faptul ca Matt tine mortis sa-si justifice hotararea de a vinde o importanta parte a colectiei sale, printre care destul de multe raritati si exemplare dintre cele mai scumpe. Ne este precizat inca de la inceput ca aceasta decizie nu are de-a face cu banii. Normal, toti s-ar fi gandit din start la acest motiv. Matt e baiat destept si anticipeaza miscarea. Totusi, mi s-a parut ca incearca cam prea mult sa ne convinga de sinceritatea intentiilor sale. De vreo 2-3 ani incoace, aproape nu exista luna in care sa nu citim ca nu stiu ce personalitate, sau mare colectionar sau, ma rog, cineva cu o adunatura importanta de vinuri, s-a hotarat brusc sa-si scoata la mezat sticlele rare si extrem de valoroase. Problema e ca aceasta efervescenta coincide cu escaladarea preturilor pentru marile vinuri de Bordeaux. Sa fie doar o coincidenta? Ma indoiesc sincer. Intrebati fiind unii de ce isi vand colectiile de Bordeaux sau Burgundia, cei mai multi au dat un motiv cat se poate de haios: sa mai elibereze locul; nu de alta, dar se adunasera prea multe. Foarte putini au recunoscut ca vand pur si simplu pentru a scoate bani frumosi din asta, mai ales ca momentul este unul extrem de favorabil in acest sens. Matt Kramer nu ne spune in articolul sau despre ce sticle e vorba, dar mentionand ca lotul respectiv cuprindea cele mai rare si scumpe vinuri din colectia sa, banuiesc ca pe ele scrie Bordeaux sau Burgundia (poate si ceva vinuri cult californiene). Imi dau si eu cu presupusul.

Nu este vorba de bani, dar isi scoate la vanzare fix cele mai scumpe vinuri. Doar pentru a face loc unor vinuri mai ieftine, dar care sa ofere surprize. Nu prea inghit explicatia. Dar, ma rog, fiecare face ce doreste si cum doreste. Ideea este ca nu simt nevoia atator explicatii in ceea ce priveste decizia luata. In acest fel, devii si mai suspect. Cel putin in ochii mei.

In final, Matt poate ar fi trebuit sa ne spuna si cam cate sticle trebuie sa incercam, pentru a da peste acel exemplar ieftin si surprinzator de bun. Banuiesc ca pentru asta ar trebui sa ne abonam la Wine Spectator si sa urmam ghidul vinurilor cu cel mai bun raport calitate-pret. In viziunea lor, normal. Doar ca vinul nu prea e o stiinta exacta, ghinion.

2 comentarii:

sunmirror spunea...

Oare simte ca se sparge bula? :) Sau o fi scris asta de dragul controversei?

Poate pur si simplu omul a investit si acum simte ca e un moment bun sa-si scoata profitul. :) Dar e ciudat, intr-adevar, e ca a simtit nevoia sa scrie un intreg articol pe tema asta, si ca argumentul dat pare un pic pueril.

Ciprian spunea...

Sorin, pt mine e clar ca omul a vrut sa profite de situatie si atat; explicatiile astea lungite te fac suspect. Hai sa lasam vrajeala, cum s-ar spune pe la noi :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp