Tour de France 2011

luni, 18 iulie 2011

Printre multe altele, sunt si un mare pasionat de ciclism. Nu voi analiza daca erau mai buni cei 2 Radu pe vremuri, decat Manolo si Jean de acum. Nici daca Lance s-a dopat sau nu in cele 7 tururi castigate. Ca s-a dopat e evident, ca nu a fost prins e alta poveste. Trebuie sa fim naivi sa credem ca dopajul nu este o realitate in acest minunat sport. Dar, intr-adevar, nu cred ca dopajul in pluton mai este atat de sustinut ca in vremile lui Pantani, Ullrich, Rasmussen sau Lance. In ciuda acestui "flagel", ne uitam in continuare la determinarea acestor sportivi, la suferintele indurate pe unele catarari infernale, unde te apuca durerea de picioare doar daca le vezi la TV. Pe undeva, am ajuns chiar sa-i inteleg pe unii care se dopeaza...

TDF 2011 a debutat furtunos. In prima etapa, o mare cazatura in pluton a facut ca principalul favorit si de anul acesta, Alberto Contador, sa piarda aproape 1 min si 30s in fata celorlalti pretendenti la coroana. Vesti proaste pentru fanii pistolarului, a carui forma este si asa sub semnul intrebarii, el avand si un Giro in picioare. Apoi au urmat cateva etape de cosmar pentu unii favoriti la top 15. Radioshack a avut cel mai mare ghinion pana acum, cu toti favoritii iesiti din cursa. Cazaturi peste cazaturi, imagini impresionante cu un Hoogerland flagelat de un gard de sarma ghimpata, un abandon teribil al cazacului Vinokourov, cel care si-a anuntat si retragerea din activitate. Cazaturi si pentru pistolar, care se pare ca i-au afectat genunchiul drept.

Daca la inceputul turului, se miza aproape sigur pe o batalie intre Contador si Andy Schleck, acum lucrurile nu mai sunt atat de sigure. Cele mai mari sanse in acest moment, le are Cadel Evans; daca australianul se tine bine in Alpi, turul e al lui. Fratii Schleck sunt varza la contratimp. Dar una dintre cele mai aprinse discutii se invarte in jurul lui Thomas Voeckler, actualul purtator al tricoului galben. Sansele acestuia la castigarea turului au crescut simtitor, mai ales dupa ce s-a tinut admirabil in Pirinei, alaturi de marii favoriti. Imi place si de Ivan Basso, asa cu stilul lui molcom, fara sa atace niciodata. E in forma anul asta, din ce s-a vazut pana acum. Cadel pare si el mai in forma ca niciodata. Arata siguranta si sange rece. Contador mi se pare cam obosit, dar astept Alpii, unde e clar sa se simte mai bine. Fratii Schleck nu m-au impresionat cu nimic. Dar, si in cazul lor, astept Alpii pentru a ma dumiri daca Andy poate sa atace mai mult de 100 m, cum a facut-o in Pirinei, sau daca e in stare sa reactionez la un eventual atac din partea lui Contador.

Titlul pentru cel mai suspect ciclist din acest tur, ii revine belgianului Philippe Gilbert. Triplu castigator de clasice anul asta, Gilbert arata o crestere de forma cam ciudata. E prezent mai pe toate catararile grele, ataca tot timpul, ceva nu-i in regula la Omega Pharma Lotto.

Cam aceasta este, pe scurt, situatia in cursa de pana acum. Din pacate, in Pirinei nu am avut atacuri decisive din partea favoritilor. Sper sa le vad saptamana aceasta in Alpi, unde revine si deja legendara catarare pe Alpe d'Huez.

Th show must go on!

11 comentarii:

Unknown spunea...

TDF va fi intotdeauna un eveniment. Cat despre dopaj, face parte din joc in ultima perioada. Mi-a placut comentariul unui sportiv invitat sa comenteze, imi scapa numele, care era uimit de cei care duceau trena pe catarare dar nu dadeau nici un semn de oboseala, nici macar gura deschisa nu o aveau :)
Zic ca Contador nu castiga...

Ciprian spunea...

Nici eu nu mai cred ca va castiga Contador; are cam mult de recuperat. Cred ca de Alex Ciocan vorbesti :) Si facea referire la coechipierul lui Voeckler - Pierre Rolland

Unknown spunea...

Da, la ei ma refeream. Si cred ca cei doi Radu dinainte erau mai buni :)

Costachel spunea...

Nu fi rau, Gilbert a pierdut 17 minute pe Plateau de Beille :-)

Ciprian spunea...

Nicusor, da erau mai buni :)

Costachel, da' nu-s rau deloc :D Este cam prea activ in ultima vreme. Nush, ceva e ciudat acolo. Oricum, sunt zvonuri ca Gilbert va trece la BMC...

Costachel spunea...

Pai a fost activ ca sa-si umfle cota (si viitorul salariu), dar pe Plateau de Beille s-a terminat. Dar, daca o sa câștige și azi și mâine (teoretic, tinand cont de profilul etapelor, ar trebui sa poata), promit sa reanalizez situatia :D

Ciprian spunea...

@Costachel, sper sa ai dreptate :D Ehh, cred ca i se si umfla prea mult sansele in astfel de etape. Cred ca in jumatate din etapele de pana acum, Gilbert era cotat ca favorit la castigarea lor. Nu o are decat pe prima bifata deocamdata :)

sunmirror spunea...

Hehe, la ce-a facut azi Andy Schleck, probabil ca ti-ai mai schimbat un pic parerea despre el. :) Pe de alta parte, nu-l vad bine maine - parea sa fi ramas fara benzina pe ultimii kilometri. De dragul competitiei, sper sa se refaca rapid.

Eu unul mi-as pune banii pe Cadel Evans. :) Iar cei doi Radu erau mult mai placuti cumva - desi de multe ori aberau cu gratie, aveau un mod interesant de a face asta.

Oricum, din punctul meu de vedere e cel mai frumos tur din ultimii 12 ani.

Ciprian spunea...

Sorin, atacul lui Andy a fost de toata lauda, recunosc :) Dar, totusi, este inadmisibil ceea ce s-a intamplat in pluton, a fost debandada totala. Daca aia isi dadeau interesul, il ajungeau fara probleme pe Galibier. Nu se poate ca atunci cand un pretendent la tricoul galben are 4 min in fata ta, tu sa dai volte pe catarare. Cadel a facut un efort fantastic, daca era ajutat macar de 2-3 pe acolo, nu se ducea Schleck la peste 2 min. De parca numai Cadel era interesat de TDF. Restul pentru ce au venit acolo, frate? Sa faca doar act de prezenta?

Daca azi Andy nu-l distanteaza pe Cadel, eu spun ca-l bate australianul la contratimp, e mult mai bun acolo...

Vom vedea :)

Unknown spunea...

Va dati seama unde ar fi fost Contador daca grupul de urmaritori ar fi lucrat bine ieri? :)

Ciprian spunea...

Yep, chiar si el a declarat ca a avut o zi foarte proasta chiar de la inceput si ca a suferit, pur si simplu, un colaps pe Galibier

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp