IWCB 2011: cateva ganduri

miercuri, 8 iunie 2011

In perioada 26-29 mai 2011, la Aroma Center (Corbeanca, jud. Ilfov) a avut loc International Wine Contest Bucharest 2011 (IWCB).
Concursul international de vinuri a fost organizat de 
- ONVPV, ADAR  (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania), cu sprijinul Aroma Center si FSR (Federatia Somelierilor din Romania) si sub patronajul OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului).
 
Concursul a reunit 58 producatori / importatori de vinuri din Romania si din strainatate. Au fost inscrise in concurs 309 vinuri. Juratii au fost atat de pe meleaguri mioritice, cat si de prin lumea larga.


Au fost acordate 92 medalii, dupa cum urmeaza:
- 2 Mari Medalii de Aur
- 58 Medalii de Aur
- 32 Medalii de Argint

Lista completa a castigatorilor, medaliilor si punctajelor o puteti vizualia aici.

Si acum, cateva opinii personale vis-a-vis de acest concurs. George  a punctat excelent problemele care transpira, la o prima vedere, asupra deja celebrei liste de medalii si puncte. Nu pot contesta nevoia unor astfel de concursuri organizate pe la noi, si toate felicitarile mele pentru un demers, de altfel, mai mult decat laudabil. Trecem si peste padurea de organizatori, patronaje si tot felul de organizatii. Din cate am inteles, deja s-a iscat un mic scandal din aceasta cauza. Ehh, Romanica, deja ne-am obisnuit.

Dar, uitandu-ma prima oara pe lista castigatorilor, nu am putut sa nu zambesc putin. Surprize? Nicidecum. In primele 10 pozitii, 7 vinuri sunt dulci. Nu este o mare mirare, se intampla in mod frecvent in concursurile organizate la noi. Daca pe degustatorii autohtoni ii inteleg sa aprecieze mai mult astfel de vinuri (obiceiurile vechi mor greu sau chiar deloc), nu prea imi pot explica de ce si strainii intra in aceasta hora. Acum, nu stiu daca degustarea si punctarea s-au facut pe categorii separate sau la gramada. Castigatorii sunt pusi la gramada in lista. Vinuri vechi laolalta cu vinuri tinere, dulci cu seci, vinarsuri, etc.

Sincer, notele ma intereseaza mai putin spre deloc. Dar pe consumatorul obisnuit e posibil sa-l influenteze destul de mult. Cand vezi ca Vita Romaneasca impusca 89 de pct si Cuvee Charlotte nici macar 84 de pct, te uiti cam stramb si te intrebi ce-i in neregula. Pai, nimic. Dupa cum trambitez de ceva timp incoace, asta se intampla in concursuri. Vinurile complexe si care nu iti explodeaza in fata, vor fi defavorizate. E aproape o lege nescrisa. De aceea, cu toate ca nu contest o anumita utilitate a concursurilor de profil, nu le pot da o atentie prea mare. Au destule hibe incat sa fiu circumspect cand apar rezultatele.

In final, doresc sa adresez felicitari speciale celor de la SCDVV Bujoru, cei care au luat o medalie de aur cu un Riesling 2009 Printesa Covurluiului. Stiu, e dulce, dar lasati-ma sa fiu mandru ca se misca ceva si la Galati :)

6 comentarii:

Dan spunea...

Si uite cum mandria locala, calca pe principii.:) Stiu, as fi facut la fel daca aparea ceva de la Stefanesti..chiar si un Burgund Mare..:)

Ciprian spunea...

Exact, Dane, unde e Burgund-ul de Stefanesti? Nu e vb de incalcare principiilor, dar am vizitat statiunea de la Bujoru si oamenii aia chiar isi dau intreresul cu bani extrem de putini. Au chiar si un laborator destul de bine dotat.

Astfel de specialisti ar merita mult mai multa atentie...

Anonim spunea...

Ciprian,
Nu stiu de ce te miri asa de tare. Habar nu am cine erau juratii de peste hotare, niste oameni onesti prsupun, ei cred ca au dat punctaje bune pentru Cuvee Charlotte ca sa treca si ea saracuta peste 80 de puncte, pt ca in grija degustatorilor nostrii.... Ce imi e Vinvest, Strugurele de Aur sau actualul concurs, aceleasi personaje triste din ADAR. Pacat de restul membrilor , pt ca multi sunt oameni competenti si onesti, de altefel se si vede onestitatea, nu se baga la matrapazlacuri. Lasa ca oricum e bine, cine stie despre vinuri ceva, oricum alege cu grija ce bea, iar cine nu, tot STF o sa bea sau Babanu sau un beci domnesc demidulce fara sa tina seama de rezultatele unui concurs care mai mult a semanat cu o tura in jurul blocului decat cu o competitie adevarata si serioasa.

Ciprian spunea...

@Anonim,

multumesc pentru comentariu; dupa cum spuneam si eu mai sus, nu ma mir. Doar am simtit nevoia sa comentez putin :) Sa stii ca nici cu juratii straini nu mi-e rusine; astfel de chestii se intampla si pe la concursurile de afara. Tot alea mai aromate castiga...

Anonim spunea...

Am citit pe blogul lui George un raspuns al lui Sergiu Nedelea. Omul a fost foarte diplomat, dar e curios ca el s-a simtit dator cu un raspuns, ceea ce ne arata inca odata caracterul oamenilor. Nu el trebuia sa dea vreun raspuns, ci ADAR, dar nu mai conteaza. Pacat de eforturile unora de a sensibiliza romanii sa consume vinuri cu discernamant, si cand zic discernamant nu ma refer la cantitate, ca la bere, ci la calitat.

Ciprian spunea...

Da, un raspuns de bun simt al lui Sergiu dar vorba ta, nu el ar fi trebuit sa dea explicatii. oricum, dovedeste ca mai conteaza si opiniile altora, cat or fi ei de "nespecialisti"

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp