Cum sa cumperi Petrus cu 2,50 Euro/sticla

miercuri, 8 iunie 2011

Nu, nu este o gluma. Aceasta poveste este adevarata, doar ca are un pestilential miros de frauda. Doar nu va inchipuiati acum ca se poate lua un Petrus la pretul asta, prin mijloace ortodoxe.

Confom Decanter, intamplarea a avut loc in Franta, intr-un supermarket Leclerc. O tanara de 23 de ani a fost prinsa cu mata-n sac (scuze, cu Petrus in sacosa), dupa ce schimbase codul de bare al sticlelor respective, cu cel al unor posirci de 2,50 Euro. In treacat fie spus, sticlele de Petrus valorau infima suma de 2500 Euro/buc.

Din cate se pare, astfel de practici sunt la ele acasa, mai ales in cadrul festivalurilor de vin, din cadrul super si hyper-market-urilor franceze.

Acum, stau si ma intreb:

1. Ce naiba cauta Petrus intr-un supermarket (?!), alaturi de vinuri de 2 euro.
2. Cine naiba cumpara Petrus dintr-o asemenea locatie? Evident, ca si la noi, vreun snob neavizat, pesemne.
3. Roboteii numiti vanzatori chiar nu dau nici un fel de atentie la ce se baga sub nasul lor? Evident ca pe noul cod de bare va aparea numele vinului respectiv, iar daca ai fi doar putin atent, ai observa ca nu se pupa cu ce ti-a dat clientul pe banda.
4. Ai mai responsabili de magazinele respective, chiar nu gasesc alte solutii mai sigure pentru astfel de vinuri? Pe toti zeii, vorbim de de un nume de prestigiu care se vinde la preturi astronomice!

si

5. Nu-i asa ca o asemenea intamplare va induce o idee necurata in cap? :)

8 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Ciprian,

Eu am fost în câteva supermarketuri Leclerc în Franța, vinurile gen Petrus nu sunt așezate lângă cele de 2.5 euro ci in camere climatizate cu doua rânduri de geam termopan,eu nu am văzut în România decât la vinexperet depozitarea climatizata a vinurilor, iar cine cumpăra astfel de vinuri din supermarchet..încerc sa lansez o ipoteza, în micile orașele și sate franceze magazinele specializate de vinuri nu sunt chiar multe o cerere pentru marile nume probabil ca exista asa încât supermarcketurile încerca sa acopere acest gol.
Iar la punctul 3 răspunsul este da, nu da nimeni atenție plus ca dacă ești francez nu înseamna neapărat ca ai habar cine-i Petrus, ca altfel probabil nu vindeai la tejghea :)

Catalin

Dan spunea...

Metoda este valabila pentru orice fel de produs din supermarket..:))) Noi ne sesizam repede ca auzim de Petrus, Lafite, et. dar se practica si cu alte produse...(parfumuri, etc.)
Oricum cinste fetei ca stie ce sa fure! La 23 de ani sa stii sa te duci direct pe Petrus in magazin; la noi daca intrebi tineretul o sa afli ca e vreun nume de papagal de casa Petrus, asta..o fi cu "Sh" la sfarsit? :))

Ciprian spunea...

Salut Catalin,

Multumesc pentru vizita :) Ai dreptate, acest Leclerc era intr-un orasel din Dordogne. Totusi, cat de mic ai fi si chiar daca ar fi cerere, nu se poate ca asemenea sticle sa zaca pe raft, fara conditii speciale de stocare si securitate. La faza cu vanzatorii, nu zi acu' ca ar trebui sa stie toti de Petrus, ci doar sa fie putini atenti la produsele care circula pe sub ochii lor. Pun pariu ca pe counter a aparut numele vinului de 2,5 Euro...In rest, numai de bine si te mai astept pe aici.

@Dan,
Stiu ca metoda se aplica la scara larga; problema nu e furtul in sine, ci lipsa toatala de minima securitate pt astfel de sticle. In puii mei, o sticla din aia costa cat o masina second-hand bunicica :)) Si, da, fata s-a orientat bine, o fi fost o cunoscatoare :))

Anonim spunea...

Cum spuneam mai devreme sticlele de genul ala sunt păstrate în condiții speciale, în camere climatizate, în cazurile supermarketurilor Leclerc,

Ciprian spunea...

@Anonim, se pare ca in acest Leclerc din poveste, lucrurile nu stateau chiar asa :)

Dan spunea...

ACEL Leclerc tinde deja sa devina un taram mitic, un loc de pelerinaj o Meca pentru hotii de "obiecte de arta" sau o Valhala pentru noi..:)
Propun s ail includa pe traseu la tururile viticole ale francezilor:"Et voila le magasin Leclerc ou le Petrus se vent a 2,5 euro per bouteille. Vous pouvez acheter des souvenirs..."
Oricum la chinezi ar merge treaba asta ca la ei banuiesc ca Petrus e mai ieftin..pe bune..:) Chatreal Petrus..:)

Dan spunea...

Si avem date si de la Auchan...care ne explica ce greu sa aperi rafturile cu Petrus de agresori..
http://www.decanter.com/news/wine-news/528047/petrus-barcode-switch-tip-of-iceberg
Daca apuc ziua sa vad Petrus la Auchan-ul din Militari, atunci pot zice cu mana pe inima ca Romania a iesit din criza si suntem pe drumul cel bun...

Ciprian spunea...

Dan, relax, n-ai sa apuci ziua aia :))

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp