Bordeaux 2010: noi lansari, vechea poveste

marți, 28 iunie 2011

Stiu ca acest subiect nu prea intereseaza pe nimeni, dar nu ma pot abtine. Ce sa-i faci, cand obsesia ajunge la cote alarmante? In plus, incepe sa devina din ce in ce mai amuzant acest joc al preturilor in Bordeaux. Abia astept ca bula sa sara in aer pentru ca, daca lucrurile vor merge in aceasta directie, inevitabilul se va produce.

Zilele acestea au mai fost scoase din joben cateva preturi in cadrul campaniei en-primeur 2010, printre care si un nume mare de tot - Chateau Margaux. Nici in acest caz nu am avut parte de vreo surpriza. O astfel de sticla va pleca ex-negociant la infimul pret de 600 Euro, o crestere cu 9% fata de 2009.  Ok, trecand peste aceasta cifra aducatoare de zambete amare, se pare ca Ch. Margaux a cam fost declarat, la unison, cel mai reusit vin din 2010. Daca, pana acum cativa ani, se tot trambita despre cat de bun este raportul calitate-pret pentru vinurile secundare ale marilor proprietati, se pare ca balonul s-a dezumflat si la capitolul asta. Pavillon Rouge 2010 (al doilea vin al Ch. Margaux), se poate gasi cu 108 Euro/sticla, ex-negociant, o crestere aproape dubla fata de 2009 (60 Euro/sticla).

Deja controversatul Cos D'Estournel, cel care a devenit un soi de Pavie cu aer de St. Estephe, a fost lansat la un pret de 198 Euro/sticla, ex-negociant. Dar, surpriza, este in scadere cu 5,7 % fata de cel din 2009. 

Cica reactia clientilor ar fi una pozitiva. Cred si eu, daca ma gandesc la ACEI clienti. Ma indoiesc ca un om normal la cap si care doreste sa consume, la un moment dat, astfel de vinuri, ar scoate atatia bani din conturi. Iata si prezicerea mea: cei care se vor arunca sa cumpere vinurile doar pentru a face specula, cred ca vor pica in groapa sapata chiar de ei. Nu de alta, dar nu stiu cat mai poate suporta piata astfel de cresteri, cu toata China mamii lor cu tot. Ca fapt divers, se pare ca cele mai multe preturi pentru Bordeaux-urile din 2009 stagneaza de ceva vreme. Ha-ha-ha!

Un Chateau Margaux 1985, anyone? Se poate gasi la 388 Euro/sticla, gata maturat si pregatit de lupta. Pai, facand o comparatie cu cel din 2010, e chiar un chilipir :))

6 comentarii:

Dan spunea...

In cazul Bordeaux deja se poate vorbi de indiciile clare ale unei "bule" oenologico-financiare...oricum mai e pana explodeaza.
Hai ca la Burgundy mai exista justificari de ce ar creste preturile, dar la Bordeaux este pur si simplu speculatie, activul de baza nu mai exista/conteaza de mult.
Nu m-ar mira sa avem in curand si instrumente derivate pe vinurile de Bordeaux...

sunmirror spunea...

Da, la un moment dat totul se va duce de rapa. Iar faptul ca preturile deja depasesc cu mult posibilitatile consumatorului "normal" e un semn destul de bun ca sfarsitul e aproape. :) Sa vedem doar cat de aproape.

Ciprian spunea...

Baieti, eu abia astept campania 2011 :) Deja se anunta inca o recolta a secolului; atat in Bordeaux cat si in Burgundia, se anunta una dintre cele mai timpurii rcolte din toate vremile. Bula va exploda si cei care vo avea de suferit vor fi cei care urmeaza trnd-ul impus de marile chateaux-uri...

Dan spunea...

Deci, la Bordeaux iti dau dreptate...la Burgundy, nu cred ca e vorba de bula...mi se pare o alta poveste, intotdeauna a fost o alta poveste si Burgundy chiar e o poveste in sine.
Iar la Bordeaux daca mai era cazul o mostra de preturi care mi-a sarit in ochi la un post de pe un blog francez, preluata de pe forumul lui Parker:

"2010 VCC (Vieux Château Certan) out at 180 € ex negoce. The very good 2008 VCC was 38 € ex negoce."

Deja am vazut ca si Parker incepe sa regrete ce "monstru" a creat in Bordeaux.

Ciprian spunea...

Dan, Burgundia n-am bagat-o in aceeasi oala cu Bdx :) Am amintit de ea doar cu referire la recolta timpurie ce se anunta.

Cam tardive regretele lui Parker; e usor sa te dai de ceasul mortii acum, dupa ce cu buna stiinta ai contribuit la situatia de fata.

Dan spunea...

Lasa ca si comunistii si-au cerut scuze pe considerentul ca sistemul este bun, dar a fost prost inteles/implementat..:)) e cam acelasi lucru acum cu Parker..

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp