Trapiche Oak Cask Malbec 2005 - Mendoza (Argentina)

luni, 28 septembrie 2009


Am tot spus-o si o mai repet: nu sunt deloc un fan al vinurilor din Lumea Noua. Dar, cum acestea ofera de obicei un raport calitate-pret excelent in comparatie cu produsele mioritice, nu ezit sa ma opresc ocazional asupra unor sticle care stiu ca imi vor oferi destula placere pentru cat mi-au scos din buzunar.

De data aceasta m-am oprit asupra unui vin argentinian produs de Trapiche, un adevarat mamut pe piata de profil din tara cu pricina. Nu stiu sigur de ce, dar am o slabiciune pentru Argentina si vinurile sale. Oi fi eu un fan inrait al echipei nationale de fotbal, dar oamenii astia chiar stiu cum sa puna problema in viticultura si profita la maxim de ceea ce le-a oferit natura. In plus, daca dati un search pe Gugal, o sa vedeti cam cum inteleg producatorii argentinieni sa construiasca o crama. Va spun eu, unele sunt adevarate opere de arta si parca sunt desprinse din filmele SF. Si nu in ultimul rand, sunt un mare fan al Malbec-ului, soiul port-drapel al Argentinei cand vine vorba de vinuri.

Dar sa zabovim putin si asupra acestui Malbec produs de Trapiche. Pentru inceput, mentionez ca gama "Oak Cask" reprezinta urmatorul nivel peste produsele entry-level ale acestui producator.
Cum scoti dopul acestei sticle, intelegi imediat ce inseamna Lumea Noua in materie de vinuri. Aromele mi-au inundat instant camera. Am lasat vinul sa respire ceva mai mult de 1 ora si l-am turnat nerabdator in pahar. Culoare rubiniu inchis care te avertizeaza din start cu ce vei avea de-a face. Din nou, nu a fost nevoie decat sa ma apropii putin de pahar si am fost invadat de puternice note de vanilie (evident), scortisoara, fructe negre cat cuprinde si, cum ii sta bine unui Malbec, prune uscate in cantitati industriale. Un nas concentrat, plin de fructuozitate si atat de tipic Lumii Noi. Gustul este cam la acelasi nivel cu cel al nasului. Note concentrate de fructe negre, ciocolata amaruie si vanilie, dar si mici urme de piele. Aciditatea este buna, iar taninii sunt prezenti atat cat sa nu deranjeze aceasta bomba de fruct. Finalul este unul placut si lung, dar se simte o oarecare "fierbinteala" data de nivelul alcoolemiei (13,5 %).

In afara micului amendament de mai sus, acest Malbec de la Trapiche este un vin "delicios", facut corect si care ofera destul de multe pentru categoria lui. Aciditatea buna il face un companion perfect pentru mancaruri pe baza de porc sau vita; eventual, chiar pentru ceva preparate vanatoresti. Il puteti gasi in Metro, undeva in jurul sumei de 22-24 Lei.

Daca nu ati baut vreun Malbec pana acum, acesta de fata poate fi o oportunitate numai buna sa patrundeti in universul viticol de la poalele Anzilor...

8 comentarii:

alibus spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
alibus spunea...

Daca nu ma insel, aceasta este o gama care, in ultima vreme, se bucura de recomandarea ca best-buy a domnului Parker, vizibila printr-un neck-hanger.

Ciprian spunea...

Nu te inseli :). Ultima oara cand am fost in Metro, exista acel neck-hanger. La aceasta gama si la Casiliero del Diablo...

Oricum, acel neck-hanger mi se pare inutil pus in cazul unui vin care se vinde in hypermarket. Asa cum bine a remarcat si Jamie Goode pe blogul sau: cati oameni care cumpara vinuri din supermarket au auzit de Parker? Sincer, e cam ridicola faza...

alibus spunea...

Eu cred ca in alte parti in care consumul de vin nu are caracter intamplator, ca la noi, sunt destui (in orice caz mai multi ca la noi) care au auzit de Parker.

E adevarat ca la noi nu dau multi doi bani pe ce zice nenea ala...mda sa trecem la raftul urmator...unde era sange de taur?

Ciprian spunea...

Asa e, in alte parti sunt mai multi care au auzit de Parker, dar tot nu cred ca pentru cineva care cumpara vin doar din supermarket acest gen de informatie este relevant in vreun fel. Si acest lucru este valabil inclusiv in afara. Inteleg sa pui astfel de informatii pe sticla pt cei care cumpara in mod frecvent din magazine specializate, unde se presupune ca vine un cient ceva mai "educat" si sofisticat...

George Mitea spunea...

@alin: "sange de taur"; intradevar, de ce bea lumea posirca aia este un mare mister pentru mine. E chimizata, tot tacamul, si cu toate astea ...
@ciprian: eu stiu...a vedea ca un produs e recomandat(de cineva, oricine) poate avea un substrat psihologic, un fel de "uite l-a baut cineva important si i-a placut!"

alibus spunea...

Draga George,

...nu stiu, dar am auzit eu pe unii plimbandu-se printre rafturi si spunand hai sa luam sange de taur ca da sigur rezultate. Acum nu stiu ce probleme aveau ei de le dadea rezultatul doar cu sange de taur.

George Mitea spunea...

alin:
Si cadarca era sange de taur, ca 1000 de vinuri din lumea larga.
Marketingul celor de la Tohani a dat roade, sa moara Moisescu de ciuda.
De fapt, este contrafacut: nu-i sange de taur, ci doar sange de bou! La asa vin- asa amor...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp