Bordeaux 2009 - un alt clasic?

vineri, 4 septembrie 2009


Conform prestigioasei reviste Decanter, producatorii din Bordeaux sunt foarte optimisti in ceea ce priveste recolta din acest an, comparand-o deja cu cea din 2005. Asteptarile sunt mari datorita unei veri uscate si insorite. Cu toate ca ar fi buna si putina ploaie, toti spera ca luna septembrie sa nu strice ceea ce ar putea fi un an exceptional.

Emmanuel Cruse, proprietar la Chateau d'Issan (Margaux), a declarat pentru Decanter: "Pana acum, este cel mai bun sezon din 2005 incoace. Cu totii speram ca septembrie sa fie la fel de bun ca in 2005. Strugurii Merlot sunt deja deliciosi si ne asteptam ca recolta sa inceapa mult mai devreme decat se credea initial - in jur de 15-20 septembrie. Cabernet Sauvignon-ul nu este nici el departe "

Chateau Carbonnieux (Pessac Léognan) a inceput deja recolta, mult mai devreme ca in 2008. Strugurii de Sauvignon Blanc au fost deja culesi pe 27 august. Proprietarul Eric Perrin a declarat ca "recolta din 2008 a inceput pe 5 septembrie, iar in acest an deja este un avans de 7-10 zile atat pentru vinurile rosii cat si pentru cele albe; cantitatile sunt deja mai mari, iar strugurii mai sanatosi"

Vestile sunt promitatoare in ceea ce priveste calitatea vinurilor din acest an. Pentru mine cel putin, marea intrebare este care va fi strategia celor din Bordeaux daca 2009 se dovedeste un 2005 reloaded. Daca totul iese ca la carte, sunt foarte curios care va fi politica de preturi, atat pentru cei din varf dar si pentru cei din ierarhiile inferioare.

Cred ca, de data aceasta, marile chateaux-uri trebuie sa deschida bine ochii si sa revina din sferele inalte inapoi pe acest pamant. Nu de alta, dar deja umbla vorba ca piata asiatica cat si cea din Rusia nu prea mai sunt dispuse sa arunce cu miile de euro pe niste sticle de vin...

In plus, deja am viziuni intunecate despre cum vor arata notele lui Parker :)

*Imagini: Chateau Carbonnieux

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp