Recunosc, aceasta sticla am achizitionat-o mai mult din greseala. Asta se intampla cand te joci pe eBay :) Oricum, cu toate ca vinul nu s-a prezentat in cea mai buna forma, nu imi pare rau pentru cei 20 de Euro dati pe el. Se putea mult mai rau, un vin oxidat complet sau vreun defect de dop. In plus, fiind un mare admirator al vinurilor mature si vechi, sunt pe deplin constient de riscurile pe care le implica achizitia unor astfel de sticle. Atata vreme cat nu pierd o avere, acest joc poate deveni cat se poate de distractiv si, mai ales, educativ.
Dupa ce am indepartat partea superioara a capisonului, am observat clar ceea ce banuiam: usoare urme de scurgere pe langa dop. Din fericire, acestea nu s-au manifestat pe toata suprafata dopului, asa ca sperantele au renascut cumva. Sticla a fost pastrata 48 h in pozitie verticala, pentru a se linisti vinul dupa transport.
Culoare rubiniu-deschis, destul de clara, cu o pronuntata bordura caramizie. Un nas cu nuante de oxidare, fructe rosii mature, aluzii de miere de albine si foarte usoare note pamantoase, metalice si ierburi aromate. Dupa o vreme, a aparut si fructul, sub forma cireselor din compot. Gustativ, vinul te ataca foarte usor, cu ceva cirese si visine, dar si putin condiment. Din pacate, mijlocul este cam pierdut in peisaj iar finalul scurt este dominat de o aciditate puternica. Pe undeva, acest Chante Cigale mi-a adus aminte mai mult de un Pinot de Burgundia, decat de un Chateauneuf pur sange.
Este clar ca sticla cu pricina a prins si vremuri mai bune, iar acum se afla pe o panta descendenta. Posibil ca dopul sa fi fost marea problema, cum bine a remarcat si
George. Chiar si asa, vinul a fost foarte baubil si destul de suculent. Jocul continua :)
8 comentarii:
Ciprian tu ai deschis sticla la 48 de h dupa ce ai primit-o ?
Cosmin,
Da, ceva mai mult de 48h. Chiar daca o tineam mai mult, nu cred ca se intamola ceva iesit din comun. Vinul avea semne clare de oxidare, imediat dupa ce am primit-o i-am taiat capisonu si era vin adunat deasupra dopului
Chiar am si "audouzat-o" vreo 2 ore si schimbari majore nu au fost. Vinul era clar in declin, dar extrem de baubil chiar si asa
Ciprian in general e bine sa lasi vinul sa se linisteasca cam 2 saptamani dupa ce este transportat. Chiar conteaza foarte mult pauza asta intre transport si momentul deschiderii sticlei. Cred ca te-ai grabit putin cu deschisul sticlei. Oricum daca avea vin curs nu se schimba situatia dopului daca asteptai. Ma gandesc ca vinul scurs era mai vechi nu cauzat de transportul catre tine.
Stiu, Cosmin, dar nu am vrut sa-l mai tin prea mult. Am mai desfacut sticle la mai putin de 2 sapt dupa ce le-am primit si s-au comportat admirabil. Parerea mea e ca vinul in cauza pur si simplu nu mai era in forma demult. Inteleg sa fi fost inchis sau fad de tot, dar nu a fost cazul aici. De la primul nas, mi-au sarit notele oxidative, deci nu cred ca mai puteam sa intorc vinul din drum :)
Dar nu-i nimic, am alte exemplare care teoretic ar trebui sa fie mai in forma si care asteapta sa-si dea obstescul sfarsit :)
Uite un link care confirma ce ziceam:
http://www.winespectator.com/drvinny/show/id/45901
Cosmin, mersi pt link, il consult si eu destul de des pe Dr. Vinny :)
Stiu ca trebuie lasate ceva mai mult sa se linisteasca, dar in acest caz tot nu cred ca se imbunatatea prea mult. Poate m-am grabit, recunosc dar, dupa cum ziceam, vinul nu a fost plat sau inchis la deschidere. Oxidarea era problema lui. Si acum, sa fim sinceri: in afara de Beaucastel, Rayas si alti cativa, Chateauneuf-urile nu sunt din cale afara de longevive :)
Trimiteți un comentariu