Iata si povestea care m-a determinat sa scriu aceste randuri. Ne aflam in Loire, unde un foarte mic producator, pe nume Olivier Cousin, produce vinuri naturale asa cum le-au facut stramosii lui de cand lumea. Din 2005, Olivier a renuntat la etichetarea AOC a vinurilor sale, optand pentru mult mai umilul "vin de table". Mai pe romaneste, vin de masa. Dupa propriile declaratii, a facut acest pas in semn de protest fata de regulamentele extrem de vagi ale sistemului de origine controlata si care, in 2003, au permis producatorilor din zona sa acidifieze si sa chaptalizeze (adaos de zahar) vinurile. Dupa care, indraznetul nostru personaj a inceput sa-si eticheteze al sau Cabernet Franc drept "Anjou Pur Breton" (denumirea locala pentru acest soi). Moment in care, baietii vigilenti de la sus-numitul organ anti-frauda, neavand altceva mai bun de facut in acel moment, i-au facut o vizita lui Olivier. Au urmat acuzatii legate de etichetare gresita si uite asa omul e bun de plata cu vreo 37.500 Euro sau chiar risca puscaria pentru 2 ani!
Olivier Cousin |
In acest moment, procurorul din Angers trebuie sa decida daca trece sau nu cazul mai departe. A aparut chiar si un site care strange semnaturi pentru a inainta o petitie catre procuror. Daca doriti sa fiti solidari cu acest producator, aflat intr-o situatie aproape de penibil, puteti intra aici.
Poate acest adevarat CNA al vinului ar trebui sa se concentreze pe treburi mult mai serioase si sa se ocupe de baietii care fraudeaza salbatic sistemul. Poate ar trebui ca sistemul sa fie guvernat de legi cat se poate de clare si sa nu ofere posibilitatea ca doar cei potenti financiar sa iasa la liman de fiecare data. Acest caz m-a dus cu gandul si la Mondovino, pe care l-am revazut zilele acestea. Intr-adevar, se pare ca individualitatea si traditia sunt suprimate incetul cu incetul. In curand, vom bea doar "whore wines", asa cum bine le-a denumit un personaj din Mondovino. Eu sper ca toata aceasta afacere sa-l ajute pe Olivier pentru ca, prin valva creata deja, s-a format destula publicitate in jurul lui si poate asa va putea sa-si pastreze mica "afacere".
3 comentarii:
AM vazut si eu treaba asta murdara pe Decanter. Vinurile naturale sunt cea mai hip chestie la ora asta. Ridicol mi se pare sa incerci sa explici ce este, cum am vazut tot pe Decanter, sau in alte locuri. Tot asa, in ceva vreme, o sa fie greu de explicat cum de se poate obtine branza din lapte fara "chimicale" sau salamuri chiar din carne!
George, asa este. Dar situatia creata are mai mult de-a face cu rigiditatea si tampenia unui sistem birocratic, pana la urma.
Hai ca la birocratie, reguli si hartii pe francezi nu ii bate nimeni, nici macar noi...
Iar asta este ultima frontiera: sa ajungi sa distorsionezi realitatea in asa hal incat sa prezinti un produs care se face de mii de ani in mod natural ca fiind ultima inovatie tehnologica sau trend in domeniu. S-a ajuns sa se ceara sume nejustificate pe o sticla de vin doar pentru ca e produs biologic, adica asa cum ar trebui sa fie. Curat murdar, mon cher!
Trimiteți un comentariu