Dragii mei, se pare ca minunea e pe cale sa se produca. Este foarte posibil ca iubitorii vinului californian sa aiba parte de exemple ceva mai elegante, cu nivel mai mic de alcool, a la Bordeaux intr-un an clasic. O veste buna? Pentru unii da, pentru altii nu prea.
Anul 2010 in California a fost o ciudatenie pentru aceasta zona, viticultorii de aici confruntandu-se, zic unele voci, cu cel mai racoros sezon din cate au avut parte. Cum foarte multi de pe aici nu s-au intalnit cu asa conditii pana acum, va fi foarte interesant cum se vor descurca in atare conditii.
Unii producatori deja au inceput sa laude eleganta vinurilor din acest an, in timp ce altii au declarat ca nici macar nu vor baga in seama Cabernet Sauvignon-ul din 2010. Iata reactia unuia dintre ei: "Nici macar nu voi face Cabernet anul acesta. Aceasta recolta e deplorabila. Toate Cabernet-urile incercate pana acum sunt subtiri, apoase, lipsite de arome si nici nivelul de acid nu e grozav."
Totusi, astfel de rapoarte nu s-au inregistrat in toata zona. Aici va depinde foarte mult de pozitionarea fiecarei podgorii din Napa Valley. Astfel, cei care se bucura de o pozitie care sa le permita o buna expunere la soare, vor fi si cei mai avantajati. De altfel, acestia au si declarat ca situatia se prezinta excelent, cu strugurii copti la un nivel optim, dar cu alcool mai scazut decat de obicei. Cert este ca vinurile bune din 2010 vor aminti foarte mult de perioada de la inceputul anilor '90, dupa care incep deja sa planga din ce in ce mai multi.
In ceea ce priveste preturile, cred ca acestea vor fi in scadere, ceea ce va fi un alt lucru bun. Ramane de vazut cum va fi primita aceasta recolta de catre principalii critici din SUA. Bineinteles, mai ales de Robert Parker & Co.
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu