La noi vs. la ei - o mai veche problema

joi, 24 februarie 2011

Revin cu o mai veche problema de-a mea: preturile anumitor sticle de vin din magazinele noastre vs. preturile celor din afara. Mi se pare o chestie de bun simt sa va aduc in atentie acest aspect. Nu de alta, dar cred ca este important sa fim atenti cu finantele noastre, mai ales cand vorbim de vinuri ceva mai deosebite.

Cu ocazia unui alt articol publicat de mine, s-a incercat o oarecare justificare a preturilor mult umflate de la noi, in comparatie cu ce poti gasi in afara. Eu nu am fost pe deplin convins de acele argumente (le puteti citi in comentariile la articolul respectiv). Anyway, tocmai am gasit un alt exemplu graitor si care ilustreaza cat se poate de clar problema in cauza.

De data aceasta, este vorba de o sticla de Chateau Beychevelle 2000, un cunoscut bordolez de St. Julien.


Am ales o singura sursa din afara (mai exact, Cehia) pentru comparatie, dar puteti afla mai multe cautand pe wine-searcher. In plus, veti constata ca toti comerciantii straini care detin acest vin, au preturi sub cel al comerciantului nostru.

La noi - pretul aici
La ei - pretul aici

Am o vaga banuiala ca si magazinul cehesc a platit tot felul de taxe, inclusiv cele de transport. Daca achizitionati aceasta sticla de la ei, cu toate taxele de pe lume, si tot va scoateti cu aproape 100 de Euro mai ieftin. Acelasi vin. Misto, nu?

Va las pe voi sa trageti concluziile...

8 comentarii:

Anonim spunea...

Ciprian eu un baiat in buc care vinde 2005 Beychevelle la 50 eur la lichidare de stoc daca te intereseaza. Eu am luat o sticla.

George Mitea spunea...

foarte tare! lacomia n-are limita...

Ciprian spunea...

@Cosmin, m-ar tenta, dar stau prost tare cu finantele acum :) Daca o poate pune deoparte... :D

@George, exact asta este, ce s-o mai dam la-ntors...pura lacomie

Anonim spunea...

Bine, la vinexpert si apa e mai scumpa decat in Cehia, sa nu mai spun de Poplaca.

Rares spunea...

"Nu-i prost cine cere, prost e cine da"... snobismul costa! ;)

Ciprian spunea...

Bineinteles, Rares. Dar chiar daca as fi snob, nu vad de ce as plati atata banet in plus pe aceeasi sticla de vin; cand pot lua 2 in pretul astora de la noi :)

Rares spunea...

Foarte adevarat, dar nu faceam niciun fel de referire la persoana ta sau a celor care "cunosc" catusi de putin fenomenul. In Romania, snobismul, coincide de multe ori cu prostia imbracata in nestiinta(daca imi permiti o exprimare mai elastica!)...

Ciprian spunea...

Adevarat graiesti, Rares...si cand cele 2 se iau de mana, tine-te bine :))

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp