Chateau La Foret 2000 - Premieres Cotes de Bordeaux (Franta)

luni, 7 februarie 2011

Inca un vin din seria celor uitate cu anii prin mica mea adunatura. Aceasta sticla a fost achizitionata acum vreo 6 ani, de la Casa Vinului - Dr. Pusca (isi aminteste cineva?), la un pret de vreo 30 lei, din cate mai tin minte. Nu a stat in conditii perfecte in tot acest acest timp, dar nici nu a fost chinuita cu temperaturi extreme sau variatii foarte mari. In consecinta, asteptarile nu erau dintre cele mai mari.

Dar, inainte de a trece la descrierea vinului, cateva cuvinte despre recolta 2000 din Bordeaux. Acesta a fost un an cu adevarat de exceptie in Bordeaux, si unul dintre putinii care si-a meritat laudele venite din partea presei internationale de pretutindeni. Nu mai putin de 4 vinuri au primit nota maxima de la Wine Spectator (100 de puncte): Latour, Lafite, Margaux si Leoville-Las-Cases. Conditiile meteo din acel an au fost perfecte, iar calitatea a fost de la foarte buna la excelenta, de-a lungul intregii zone. De fapt, asta inseamna, cu adevarat, o recolta exceptionala: atunci cand, pana si cele mai umile apelatiuni, aflate la baza clasificarilor, performeaza foarte bine. Cat priveste preturile, inca se mai pot gasi vinuri bune pentru care nu trebuie sa cheltuiti o avere, 2000 fiind unul dintre acei ani ideali pentru vanatorii de chilipiruri. Premieres Cotes de Bordeaux este o zona putin cunoscuta dar care, de cele mai multe ori, ofera astfel de chilipiruri. Trebuie doar informare temeinica in prealabil si un strop de noroc.

Sa trecem acum la vinul propriu-zis. Chateau La Foret este un cupaj de 70% Merlot, 25% Cabernet (Sauvignon si Franc) si, surpriza, 5% Malbec. Nu sunt inca lamurit daca vinul a vazut baric la viata lui, nu exista nici o mentiune pe eticheta, si nici nu am gasit ceva edificator pe Gugal.

Culoare: rubiniu mediu, destul de intens, cu o usoara bordura caramizie (semn normal al varstei).

Nas: ca in cazul ultimelor sticle de Bordeaux degustate de mine, acesta a fost punctul forte. In primul rand, la momentul destuparii, am avut impresia ca deschid o sticla de parfum. Buchet puternic, parfumat si care a cuprins intreaga camera. V-ati plimbat vreodata toamna, intr-o padure, imediat dupa o ploaie? Ei, fix asa m-a intampinat vinul in nas. Stiu, suna ciudat, dar de asa ceva mi-a amitit la acel moment. Dupa care au venit fructe rosii de padure, afine, scortisoara, cuisoare, rosii uscate si ciuperci; mai tarziu, si putin pamant. Ahh, nimic nu se compara cu buchetul unui vin matur...

Gust: vinul nu exceleaza la capitolul complexitate aromatica dar, vai, cata armonie si cat echilibru! Din nou, am avut de-a face cu acea eleganta de manual a vinurilor de Bordeaux; nimic agresiv, expansiv, ci doar un corp mediu, fin si cu elemente perfect integrate. Pe final, inca se mai simt taninii, dublati de o aciditate sanatoasa. Post-gust mediu, dominat de cirese negre, visina si ierburi aromate. Baiatul acesta simplu, venit dintr-o zona aproape necunoscuta, este inca viu si nu se da batut nici in ruptul capului.

Concluzie: inca o surpriza placuta, venita din partea unui ilustru necunoscut. In acest caz, s-a vazut ce poate iesi dintr-un an superb. Este un vin matur tipic, extrem de versatil in compania unor preparate culinare dintre cele mai diverse (inclusiv, pe baza de carnuri albe). In plus, cate vinuri sub 10 euro se pot lauda ca pot rezista 10 ani, fara nici o problema?

Inca ceva: acum sunt convins ca, in foarte multe cazuri, ne bem vinurile prea tinere. Dar asta-i alta discutie, pe care sper sa o abordez intr-o postare viitoare.

2 comentarii:

vincent spunea...

Salut,

Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult !
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de blogul dvs.

Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

Toate cele bune,

Vincent
Petitchef

Ciprian spunea...

Vincent, multumesc pentru interes :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp