Va era dor, nu-i asa? Ce sa-i faci, te pui cu obsesia omului? Revin in forta cu profilurile celor mai importante nume din Bordeaux, un capitol neglijat de mine in ultima vreme. M-am gandit sa va prezint un chateau ceva mai "accesibil", deoarece Bordeaux nu inseamna doar Lafite & gasca, sau doar vinuri care se vand la preturi astronomice, aflate intr-o sfera unde cei "obsinuiti" nu pot ajunge vreodata. Dar gata cu vorba, sa trecem la fapte. Doamnelor si Domnilor, intra in scena Chateau Sociando-Mallet!
Sociando-Mallet este unul dintre acele exemple care dau castane in capul clasificarii din 1855. Si asta se intampla an dupa an, indiferent de calitatea generala a recoltei. Mai este denumit si "Latour din Haut-Medoc". Nu a intrat in randul cru-classe-urilor, dar a fost clasificat Cru Bourgeois, in anul 1932. Problema este ca aceasta proprietate produce constant vinuri care surclaseaza multe altele, produse de mult mai ilustrii sai vecini. Si s-a mai intamplat ceva interesant in 2003, cu ocazia noii clasificari Cru Bourgeois (declarata nula, in acest moment); atunci, intre liderii clasificarii - asa-numitii Cru Bourgeois Exceptionnel - Sociando-Mallet nu a fost de gasit. Eroare? Nicidecum. Neobositul Jean Gautreau a ales sa stea deoparte, in afara oricarei clasificari, simtind probabil ca intrarea in sistem ar afecta, in sens negativ, pozitia si imaginea vinurilor sale.
Scurta istorie
Cele mai vechi dovezi privind existenta acestui chateau, provin de la inceputul sec. al XVII-lea. Inregistrarile de atunci atesta faptul ca, la 1633, proprietatea in cauza era rezidenta unui nobil basc, numit Sociando. Din pacate, nu mai detinem decat date disparate despre istoria veche a domeniului. La momentul Revolutiei, se pare ca proprietarul era un anume Guillaume de Brochon, avocat destul de cunoscut, dar care a fost judecat si lasat cu mana goala, proprietatea fiind scoasa la vanzare. Noul proprietar a devenit personajul numit Lamothe, dupa care a venit randul unui capitan de vas, pe numele sau Mallet. In consecinta, proprietatea a fost denumita Sociando-Mallet. Cum ne-am obisnuit deja in Bordeaux, domeniul a trecut apoi prin mainile a nenumarati indivizi, ajungand intr-o stare de degradare accentuata. Dar ajungem in anul de gratie 1969, cand Sociando este cumparat de Jean Gautreau (foto jos).
La acel moment, proprietatea era un adevarat talmes-balmes. Podgoria fusese redusa la o suprafata de cateva hectare, iar cladirile din jurul acesteia erau intr-o stare avansata de degradare. Dar foarte hotaratul Gautreau nu s-a lasat invins de aceasta imagine dezolanta, deoarece avea o viziune foarte clara privind potentialul viilor de aici. De remarcat este terroir-ul de aici, compus fix din aceeasi "banda" de pietris care trece pe sub viile detinute de Chateau Latour sau de alte nume celebre din Medoc. Podgoria a fost extinsa, depasind in acest moment 50 de ha. Jean si-a indreptat apoi atentia catre cladiri, care au fost restaurate gradual. Bineinteles, s-a investit enorm in utilaje moderne de vinificatie. Pivnitele au suferit si ele modificari radicale, incluzand si o vinoteca impresionanta unde se odihnesc circa 10 000 de sticle din diverse recolte ale proprietatii.
Via si vinul
Proprietatea se afla in comuna St.-Seurin de Cadourne, chiar la nord de St. Estephe. Soiurile plantate aici sunt: 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Cabernet Franc si Petit Verdot. Vitele sunt plantate foarte dens, iar productia medie anuala este destul de mare, chiar si pentru Bordeaux: aproximativ 80 hl/ha. Culesul se face manual, iar fructul este fermentat in cuve de beton si de inox, cu temperaturi ajungand pana la 33° C, pentru a incuraja extractia taninilor. Vinul este apoi macerat 3 saptamani, inainte de a intra la baric; 100% pentru grand vin, Chateau Sociando-Mallet (aprox. 20 000 cutii anual), iar in cazul celui de-al doilea vin - La Demoiselle de Sociando-Mallet - 20% ia drumul stejarului, restul ramanand in cuve. Dupa aceea, vinul este imbuteliat, fara agenti de limpezire sau filtrare.
Jean Gautreau este un adevarat gardian al acestui chateau, ridicand atat de mult stacheta calitatii aici, incat vinul sau se poate bate oricand cu grand cru classe-uri mult mai cunoscute. Experienta mea cu aceste vinuri este destul de limitata si se rezuma la 2 exemple: 1995 si 1998. Ambele cazuri au ilustrat ceea ce am spus mai sus. Sunt vinuri clasice, barbatesti, cu clasa, tipice pentru climatul racoros din Medoc. Nu veti avea parte de bombe de fruct, ci de structura si potential urias de invechire. De altfel, in tinerete, Sociando-Mallet poate fi atat de strans si incapatanat, incat mai bine nu te apropii de el. Dupa cativa ani de adormire, s-ar putea sa va bucurati de ceva cu adevarat fin si nobil. Cat priveste preturile, acestea difera destul de mult, in functie de sursa. Sa spunem ca media este undeva intre 25-35 Euro/sticla, dar aici depinde si de anii de recolta. Daca detineti surse de incredere, va recomand sa achizitionati un Sociando cu ceva ani la bord. Totusi, daca aveti rabdare, tutun si posibilitati "tehnice", puteti uita de cateva sticle mai tinere pentru multi-multi ani...
Si inca ceva: nu ezitati sa achizitionati recolte mai "putin grozave" ale acestui chateau; Sociando este cunoscut ca fiind si de o constanta extraordinara in calitate, indiferent de conditiile generale ale unui an sau altul.
Do you Magnum?
Acum o săptămână
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu