Daca mai toti impatimitii au auzit de Sauternes, am serioase indoieli ca Sainte-Croix-Du Mont prezinta vreun interes catusi de putin. Dar cam asta se intampla cand ai frati mai mari, celebri si cu expunere mediatica masiva. Esti nevoit sa stai mai mereu in umbra lor sperand ca, intr-o zi, va veni si vremea afirmarii definitive. Aceasta regiune din Bordeaux are o suprafata totala de circa 500 ha si este un mic paradis pentru ciudata si inca enigmatica cipuerca botrytis. Dupa cum v-ati dat deja seama, in Sainte-Croix-Du Mont vinurile dulci stapanesc intregul regat. Sunt considerate un soi de Sauternes pentru "saraci", ceea ce in traducere libera inseamna de fapt: preturi destul de mici, calitate destul de ridicata. Se cultiva fix aceleasi soiuri ca si in cazul alora mai faimosi: Semillon, Sauvignon si Muscadelle. Au cam aceleasi caracteristici senzoriale, doar ca cele mai multe exemple nu sunt la fel de concentrate si penetrante ca un Sauternes cu pedigree.
Acest Chateau Bertrand mi-a picat in mana din intamplare. Fiind in Lidl zilele trecute, privirea mi-a fost atrasa de o oferta care m-a facut sa ridic circumspect din sprancene. Atunci cand a aparut in magazinul mentionat, pretul era 30 lei. Acum beneficia de o reducere de 80% (?!), fiind vandut la un pret de nimic: 6 lei. Sa fiu idiot sa nu profit de asa ceva, mai lipsea sa-mi ofere si o punga de crackers la pachet. Stiind ca si strumfitei mele, Diana, ii plac anumite dulcegarii (o mare fana Tokaji, apropos), am avut toate motivele sa nu stau nici o clipa pe ganduri.
Culoare auriu intens, cu oarecare irizatii verzui. Initial, nasul vine cu o avalansa de flori de musetel si salcam dar care se linisteste dupa o perioada de repaos la pahar. Profil clasic, cu fructe confiate, caise uscate, o idee de ananas, miere si o doza sanatoasa de condimente, marca botrytis. Gustativ, concentratia fructului este medie, invaluie placut cerul gurii, oferind o senzatie interesanta de catifelare. Fructele uscate sunt vioara intai, vinul este foarte dulce dar reuseste sa nu devina cleios datorita unui final dominat de senzatii citrice, unde coaja de portocala este evidenta. Post-gust lung (peste 40 de secunde), "smooth", persistent si condimentat.
Intr-adevar, sunt destule in comun cu un Sauternes, iar potentialul de invechire pare destul de serios. Asta daca este pastrat in conditii ideale, deoarece mi-a lasat impresia ca putea mai mult daca nu ar fi petrecut aproape 2 ani, ratacit prin depozitele Lidl. Merita lejer si cei 30 lei intiali, daramite 6 lei. La acesti bani, deja este cel mai bun vin dulce din universul cunoscut.
The Shard and the Chard-onnay
Acum 16 ore
2 comentarii:
Oare cati hectolitri de vin mai trebuie sa vinda Lidl la 6-10-15 lei pentru ca producatorul roman de "premiat" la 10 lei sa dea faliment? Pe la inceputul lui septembrie a aparut be blogul lui Jamie Goode prezentarea vinurilor frantuzesti pentru Lidl UK (intre timp am vazut ca Lidl Italia, Polonia, Cehia, Elvetia, Grecia au si ele la vanzare noua transa) si ca informatie generala Jamie ne informa ca Lidl a cumparat 5% din productia de Bordeaux din 2013...
Probabil cei de Lidl se pregatesc sa aduca si in Romania noua transa de vinuri frantuzesti si de aici reducerile pana si la vinurile care erau initial 10 lei. Ma itreb daca producatorii romani au avut macar curiozitatea sa rasfoiasca acest pliant sa vada ce ii asteapta....sau poate au vandut si ei deja 5% din productia fabuloasa 2013 pentru Lidl si urmeaza o avalansa de premiat 2013 !
E discutie lunga aici, dar la noi inca mai tine vrajeala si am un sentiment ca o sa tina in continuare. Da, si eu ma astept la o noua selectie, de aici si reducerile masive sa scape de stocuri. Am vazut ca in alte tari a aparut deja noua selectie
Trimiteți un comentariu