Fara topuri pe anul acesta, doar cativa remarcati

miercuri, 19 decembrie 2012

Cu fiecare an ce trece, imi dau seama ca un top al preferintelor personale devine din ce in ce mai greu de intocmit. In primul rand, pentru ca numarul sticlelor incercate creste de la un an la altul, dar si pentru ca astfel de topuri au o relevanta personala din ce in ce mai mica. Pana la urma, fiecare vin care mi-a placut in mod deosebit a venit cu propriile arme la razboi, fiecare vin si-a demonstrat veleitatile intr-un mod propriu si personal. Daca le-as atribui cate un loc separat in top, consider ca le-as face o nedreptate. Asa ca ma voi rezuma la a va comunica o serie de nume care m-au impresionat in mod special pe 2012.

Incep, cum altfel, cu un Bordeaux: Chateau Haut-Bailly 1981, o tutungerie lichida, elegant, precis si perfect integrat.


Urmeaza un vin intalnit la Goodwine: Pio Cesare Barolo 2007, un mic monstru precis ca un ceas elvetian, perfect echilibrat in toate compartimentele. De reincercat in intimitatea propriului barlog.


Inca 2 exemplare incercate la Goodwine: SB Vitis Vetus 2010 si Dessert, ambele de la Stirbey. Primul, unul dintre cele mai retinute, elegante si minerale SB-uri de pe la noi; al doilea, o minunatie de dulcegarie, fin, elegant, cu aciditate excelenta.

Nu trebuie sa uit de revelatia anului in materie de albe romanesti: verticala Revelatio Davino 2008-2011. Vinuri extrem de serioase, cu potential cat cuprinde, asta si daca sunt pastrate corespunzator. Am fost atat de impresionat, incat am tinut mortis sa am acesti soldati in propria colectie. Punct ochit, punct lovit :)


In cadrul deja celebrei orgii bahice de la Ethic Wine, am incercat o serie de vinuri care mi-au ramas pe retina: Sassoalloro 2005, Ca' dei Frati Ronchedone 2009, Davino Ceptura rosu 2009 si, intr-un final apoteotic, Champagne Billecart-Salmon Brut Rose.

Vinul cu cel mai reusit rpc pe 2012 a fost un spaniol: Al Muvedre 2009, de la Telmo Rodriguez. Tone de personalitate la doar 6 euro/sticla. 

As mai remarca noile vinuri de la Murfatlar, lucrate de Razvan Macici, cea mai frumoasa surpriza venita din randul "gigantilor" de la noi. Nu puteau lipsi Cuvee Charlotte 2008 si Cuvee Amaury 2011 de la SERVE. Si, bineinteles, Soare 2007 de la Vinarte, dar in acest caz trebuie sa va inarmati cu multa rabdare pana sa-si arate adevarata fata.

Au fost mult prea multe vinuri bune in 2012 si care ar fi meritat sa fie mentionate aici. Pentru toate acestea, puteti rasfoi in tihna paginile blog-ului.

Va urez Sarbatori fericite, La multi ani si la cat mai multe vinuri bune!



1 comentarii:

Anonim spunea...

Salut omule...in sfarsit dau de tine..esti bine?
marus lacatus from alexandria...amteh...plasma...mai vrei?
vad ca ai facut un hobby din vin pana la urma...
mai vb. salve!
by the way...lacatusmariusblog.wordpress.com

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp