Gramma Feteasca Regala 2011 - Casa Olteanu (Romania)

miercuri, 18 iulie 2012

Hop ca a venit si randul meu sa-mi dau cu parerea despre ultimele vinuri lansate de Casa Olteanu. Cred ca ati observat deja efervescenta review-urilor pentru aceste vinuri, in blogosfera autohtona de specialitate. Ati ghicit, cele mai multe se datoreaza unor mostre primite GRATUIT (?!) din partea producatorului iesean, in urma unei campanii de promovare a vinurilor respective. Bineinteles, si in cazul meu este vorba de aceeasi situatie. Asa ca, sa nu existe discutii inutile, va avertizez ca parerile pozitive de mai jos sunt emise tocmai pentru ca am primit drept mita aceasta sticla. Pai cum altfel, nu? Sunt un corupt fara pic de rusine. So what?

Aspect: culoare galben-pai foarte deschis, cu ceva reflexii verzui.

Nas: aici, vinul isi schimba registrul in functie de temperatura de servire. Debuteaza in forta cu note puternic florale, fructe albe (corcoduse), putina gutuie si putina piersica. Dupa aceea, se vireaza catre nuante vegetale (verdeturi de gen patrunjel si telina), ardei gras dar si aluzii minerale (da, da, celebra piatra de rau uda).

Gust: vinul are, si in acest caz, doua faze de exprimare. Prima este cea fructata (gutuie, mar verde, piersica) si care ofera o neasteptata senzatie de corpolenta. In a doua faza se vireaza catre chestii vegetale si minerale, cu mult ardei gras si note piperate. Din fericire, trecerea se face destul de lin, printr-o aciditate perfect dozata. Alcool-ul (14%) este excelent integrat si nu se simte nici la temperaturi mai inalte. Dupa ceva timp in pahar, apar si unele tuse mieroase in gust.

Per total, un vin foarte ok, cu structura si echilibru. L-as incerca si peste vreo 4-5 ani, cred ca are un oarecare potential de invechire. Daca ar fi sa-i reprosez ceva, m-as lega de finish-ul cam scurt si nu foarte persistent. Dar nu va impacientati, asta o spun doar asa, sa dau impresia unui dram de impartialitate.

@Foto credit: Dan Micuda


13 comentarii:

Dan spunea...

Deci e cineva care nu scrie de Gramma zilele astea..:))CTRL-C/ CTRL-V de pe facebook, de la postul coelgului Berbecutio:
"Deci, deja nu mai pot cu Gramma...:) Va promit ca nu mai deschid nici o sticla cateva luni.
Oricum stiu cum arata fiecare...astept sa uit ce am citit...:)"

Dan spunea...

Dar acum fara misto: misto Feteasca Regala.
O astept pe cea de la anul..:)

Ciprian spunea...

pai colegu' Berbecutio tocmai a tras o postare despre Gramma :))

si da, e interesanta Feteasca, spre french style asa

Dan spunea...

Aha..asa mi s-a parut si mie...este un vin din soi autohton care se apropie mult de un "frenchie".
Nu ma astetptam tocmai la Feteasca Regala sa imi faca surprize de astea...:)

Darius Tulbure spunea...

Ardei gras? Pietre de râu? Nuanţe vegetale? Ai zice că vorbim de-un Sauvignon Blanc! :D

Ciprian spunea...

pai cam aduce a un mix de SB cu un strop de Chardonnay

Dan spunea...

Are fructele alea exotice...eu le mai zic si guma Turbo plus ceva nuante de miere/fagure/ceara care aduc a CH. Cred ca e de la drojdie ca mai era unul pe "gama muzicala" de la Gramma cu asa ceva. Sau o fi FR-ul din cupaj? :))

Ciprian spunea...

e drojdia, se stie :)

sunmirror spunea...

Aia de la Recas (Sole) e campioana gumei Turbo. Aproape ca nu mai simti altceva. :)

Despre Gramma 2011 nu pot sa ma pronunt, dar cea din 2009 era foarte echilibrata (incercata prin mai anul asta), mi-a placut mult.

Dan spunea...

Oho..Recas e peste guma turbo...e coctail de fructe exotice cu intensitate de parfum rusesc. Paradoxal FR-ul e cea mai "retinuta" la acest capitol de pe gama Sole.
Sauvignon Blanc-ul asa l-au "nenorocit"..:)) E cel mai ciudat SB pe care l-am gustat pana acum.
Dar asta este stilul lor, de la Huniade la Solo Quinta. Stil New World, de Yellow Tail, care de altfel prinde la o categorie mare de consumatori...

Ciprian spunea...

Sorin, io spun ca-i mai reusita asta decat 2009

Anonim spunea...

Nu mai comparati un vin UNIC cu vinurile frantuzesti
Este o Comoara Nationala soiul asta si niciun alt vin nu va fi la fel fie el european sau din noile teritorii

Ciprian spunea...

Anonim, pe bune?

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp