Alpha Estate Xinomavro Reserve 2008 (Grecia)

luni, 9 iulie 2012

Hai sa-mi dau si eu cu parerea despre acest minunat vin, daca tot m-a invitat George :)

Voi incepe prin a mentiona ca ast Xinomavro bate la fund aproape toate vinurile romanesti incercate de mine pana acum, pana in 15 euro si mult mai scumpe. Veti spune ca deja caut nod in papura autohtonelor, dar departe de mine un asemenea gand. Cand dai peste un exemplar ca cel de sus, realizezi cat de overrated sunt multe lichide romanesti. Si, atentie, nu vorbim aici de soiuri consacrate, ultra-cunoscute, ci de un soi cat se poate de obscur, provenit din Macedonia greceasca. Cred ca toti "fauritorii" de Feteasca Neagra ar trebui sa traga o fuga la Alpha Estate si sa-si ia notite.

Aspect: culoare rubiniu deschis, un prim semn ca nu avem de-a face cu un vin nuclear.

Nas: aici am fost luat prin surprindere de individualitatea si personalitatea acestui vin. Fructe rosii bine coapte? Checked. Note lemnoase perfect integrate? Checked. Tone de tutun odata cu aerarea sustinuta? Checked. Note interesante de asfalt? Checked si astea. Pai atunci ce-i atat de original la el? Ei bine, este ceva propriu si personal soiului cu pricina, ceva ce nu am fost in stare sa identific cu precizie. George a sugerat condimente pudra si sunt de acord cu el. Dar tot am ramas cu strania senzatie ca mai e si altceva acolo, un iz intrigant care a ignorat zbaterile memoriei mele olfactive.

Gust: puritatea fructului este surprinzatoare (vin baricat vreo 2 ani), atacul este sustinut dar in nici un caz nu agreseaza papilele. Fructe rosii de toate neamurile, pruna proaspata, note usor vegetale. Aciditatea este perfecta, taninii foarte fini sunt complet integrati, final lung si suculent cu cirese negre cat cuprinde. Ingrijorator de baubil, se duce pe gat cu o usurinta debordanta. In acest caz, echilibrul este superb de reusit, nimic nu este lasat la voia intamplarii, toate elementele se completeaza perfect. Nu va asteptati la ceva in stilul Lumii Noi, nu veti gasi asa ceva. De fapt, e foarte french style, un soi de mix intre un Pauillac, St. Julien (mai ales in nas) si un Beaujolais de rasa (in gust).

Am cam fost lasat masca de musiu Xinomavro. E genul de vin care m-ar putea converti intr-un degraba datatoriu de puncte, dar nu o voi face :) George l-a nimerit la fix.


4 comentarii:

Dan spunea...

Pfiuu....la cat urasc eu caldura nu cred sa ajung vreodata in Grecia sa puna mana pe el.
Trebuiau luate mai multe sticle..:))

Ciprian spunea...

Aviz lui Goerge daca mai ajunge prin Corfu :)) Eu am fost deja acolo, mi-a placut dar e o insula scumpa :)

BogdanC spunea...

Pentru un fan Bordeaux:http://www.businessmagazin.ro/analize/agricultura/reportaj-un-pic-din-misterele-producatorilor-de-vin-din-bordeaux-9796118?server=2

Ciprian spunea...

Multam, Bogdan :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp