Apollonio Valle Cupa 2004 (Italia)

miercuri, 4 ianuarie 2012

Un vin care a facut ceva furori pe la noi si importat de Crama Musat (undeva pe la 46 lei/sticla). Cei de la vinul.ro i-au acordat vreo 92 de puncte, are si o medalie de aur la Bruxelles 2010. In consecinta, ma cam asteptam la ceva facut special sa atraga si sa placa la prima vedere. Si nu m-am inselat. Un cupaj fifty-fifty de Primitivo si Negroamaro. Nu in ultimul rand, ii multumesc lui George pentru amabilitatea de a imparti licoarea cu mine :)


Culoare: rubiniu intens, fara semne de maturitate.

Nas: foarte intens, multa ciocolata, coacaze, ierburi aromate si cirese negre. Exista si note pamantoase, cerneloase si usor amarui, amprenta soiului Negroamaro. Lemn bine integrat in peisaj.

Gust: atac sustinut, dulceag, aproape cu o senzatie de licoros. Vinul este plin, concentrat, dens. Din nou, coacaze, si multe cirese negre bine coapte. Din fericire pentru mine, spre final devine proaspat, sustinut de o aciditate buna si tanini foarte fini. Post-gust tonic, delicios si mediu. Alcool extrem de bine integrat (14,5%).

Acest Apollonio este un vin cat se poate de modern, facut parca pentru a castiga medalii pe la concursurile cu staif. Totusi, reuseste sa aiba ceva in plus fata de cele mai multe exemple din Lumea Noua, la banii astia. Are si un evident touch de Lumea Veche, plus un strop de personalitate, ceea ce-l salveaza de la a deveni complet neinteresant in ochii mei. Si, pentru a fi carcotas pana la capat, nu m-a incantat acea dulceata initiala din gust :) Dar, per ansamblu, trebuie sa recunosc ca este unul dintre cupajele mai reusite si mai interesante incercate pana in 50 de lei.

4 comentarii:

Anonim spunea...

mie mi s-a parut un vin foarte generic si cam lipsit de orice personalitate si inspiratie. Plictisitor.

Ciprian spunea...

Cosmin, asa l-am vazut eu acum; probabil Negroamaro m-a facut sa-i pun in carca stropul de personalitate. In plus, am zis ca are doar un strop, si asta comparativ cu multe chiliene si argentiniene baute de mine :)

Ciprian spunea...

In plus, la 10 euro si 7 ani de viata, se tine nesperat de bine

George Mitea spunea...

si eu, si eu: Valle Cupa

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp