"Dupa mine, vinul de Jura..."

miercuri, 9 februarie 2011

Titlul de mai sus este, de fapt, o mica adaptare dupa celebra replica a lui Ludovic al XV-lea: "Dupa mine, potopul". Va intrebati, probabil, ce legatura are acest rege al Frantei cu vinul de Jura? Ei bine, un nou record istoric a fost stabilit zilele acestea, in cadrul unui festival de vin din regiunea Arbois. O sticla cu vin de Jura din 1774 (!) a fost vanduta la licitatie pentru nu mai putin de 57.000 Euro! Cu aceasta ocazie, "vinul galben" a intrat in liga mare, dominata de Bordeaux si Burgundia.


Sticla in cauza a fost achizitionata de un grup de entuziasti ai vinului, care au declarat ca nu se gandesc, in nici un caz, la vreo investitie si ca au de gand sa bea aceasta curiozitate istorica.

Recipientul contine 87 centilitri de "vin galben" obtinut din struguri ingrijiti pe timpul domniei lui Ludovic al XV-lea, apoi recoltati si vinificati sub domnia lui Ludovic al XVI-lea, de catre Anatoile Vercel, un podgorean din Arbois.

Ca fapt divers, o sticla din acelasi an si acelasi lot a fost degustata in 1994, de catre un grup de 25 de profesionisti. Acestia au declarat la unison ca vinul se afla intr-o stare perfecta, iar media notelor acordate a fost de 9,4/10.

Vinul de Jura este, din pacate, foarte putin cunoscut majoritatii iubitorilor de vin de oriunde. Este un vin mai mult pentru cunoscatori sau "maniaci" in cautare de chestii ceva mai exotice. Se obtine din soiul Savagnin, iar procesul de productie este unul mai special, fiind maturat in butoaie timp de cel putin 6 ani. Aceste vinuri au fost recunoscute dintotdeauna pentru capacitatea lor fenomenala de invechire.

6 comentarii:

Anonim spunea...

pe partea elvetiana a muntilor Jura se produce vin? ca de ceasuri sunt sigur

Ciprian spunea...

Sincer, Ionut, habar n-am :) Probabil ca da, elvetienii se pricep si ei la vin...

Anonim spunea...

da,se pricep. intrebam pentru ca am fost acum putin timp in jura elvetiana si voiam sa stiu ce fac. regret sau nu ca nu m am uitat dupa vin:)

Florin spunea...

Ce chestie ... si eu am citit azi stirea, pe site la dl. Audouze ! :)
http://www.academiedesvinsanciens.org/archives/2539-La-video-de-la-vente-du-vin-jaune-1774.html

Razvan spunea...

Nici eu nu cunosc vinurile din această zonă. N-am gustat niciodată, dar m-ai făcut să fiu foarte atent la ele și să nu ocolesc în niciun caz o întâlnire cu ele :))). Mulțumesc frumos pentru pont!

Ciprian spunea...

Razvan, n-ai pt ce :) Jura chiar este o zona bine ascunsa, cu vinuri speciale, ceva mai ciudate. Pana si sticla e ciudata, de vreo 68 de cl parca...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp