Chateau Chasse-Spleen 1994 - Moulis en Medoc (Franta)

luni, 21 februarie 2011

Pentru cei interesati de mai multe informatii, puteti accesa tot pe acest blog un profil complet al acestei proprietati. Dupa cum am tot spus, Chasse-Spleen este un favorit de-al meu, un chateau care isi depaseste in fiecare an "umilul" statut de cru bourgeois. Fiind "constrans" de o ocazie speciala in familia mea, am hotarat ca este timpul sa desfac o sticla din 1994, achizitionata acum cateva luni, prin intermediul unui comerciant belgian.

Si acum, cateva ganduri despre recolta 1994 din Bordeaux. Mai toti specialistii sunt de acord ca acest an nu a fost unul foarte reusit. Ceea ce inseamna ca, in lumea iubitorilor de vin, acest 1994 este catalogat drept un "off vintage", preturile ramanand astfel la un nivel decent. Totul a inceput bine pentru podgorenii din Bordeaux. Au fost luni de vara cu destula caldura, secetoase, iar toti se asteptau ca vinurile sa aiba o concentratie foarte buna de fruct. Dar, ghinionul a venit fix in primele saptamani din septembrie, marcate de precipitatii fara intrerupere. Astfel. mai toate sperantele s-au naruit. Totusi, au fost si cateva succese in zona, mai ales in Graves si Pomerol. In Medoc, cei care si-au lucrat cum trebuie viile, au obtinut vinuri clasice, cu tanini din abundenta si pregatite pentru un somn prelungit la sticla. In concluzie, cu informare in prealabil si cu un dram de noroc, se pot gasi vinuri bune din acest an, la preturi accesibile.


Si acum, suspectul nostru intra in scena. Dopul a iesit fara probleme, intr-o singura bucata. Vinul nu s-a bucurat de un tratament special (carafari, decantari, etc), l-am lasat doar sa respire putin in sticla.

Culoare: rubiniu intens, sanatos, fara semne de imbatranire.

Nas: tipic pentru un vin matur; la inceput, usoare note animale dar care s-au disipat rapid. Dupa aceea, nasul mi-a fost izbit la propriu de un puternic iz afumat. Daca ati ars vreodata lemne intr-o padure, veti sti la ce ma refer. Am reusit sa mai detectez si nuante florale, lemn elegant integrat, fructe rosii proaspete, ceva visine si tutun aromat. As putea sa adulmec astfel de vinuri toata ziua, parol.

Gust: fanii australienelor sau californienelor pot sta linistiti: acesta nu este un vin pentru ei. Pe fruntea lui scrie mare si clar: old school. Bineinteles, nu lipseste acea eleganta si finete tipica unui vin evoluat si bine integrat. Te invaluie usor si iti sopteste, nu iti da in cap cu un ciocan. Fructul se tine inca bine, taninii sunt perfect integrati, iar aciditatea incapatanta vine sa completeze acest tablou armonios. Finalul ultra-sec nu este din cale afara de lung, dar este placut, foarte mineral si proaspat. Post-gust dominat de cirese negre, visine si ierburi aromate.

Trebuie sa o spun inca o data, cu riscul de a deveni plictisitor: continua sa ma uimeasca cum aceste vinuri de Bordeaux resuesc, cu atata usurinta, sa reziste la testul timpului. Chiar si acest Chasse-Spleen, provenit dintr-un an cu probleme, nu si-a aratat defel cei 17 ani de viata. Am baut vinuri romanesti din 2006 sau 2007 care nu s-au prezentat la fel de proaspete ca acest bordolez pur-sange. De aceea, voi continua sa achizitionez si sa ma bucur cat mai mult de astfel de vinuri mature, atata timp cat le voi mai gasi pe piata.

Ca fapt divers, sticla in cauza m-a costat 25 Euro, pret de lista. Va multumesc pentru atentie :)

2 comentarii:

Mihnea Mironescu spunea...

De unde l-ai luat, maestre? Dupa degustarea initiatica de batranele de la CellarTales pot spune ca sunt cucerit de stilul clasic, deci am nevoie de material de studiu :-)
Of, de ce m-o fi apucat abia acum, cand clasicul e pe duca....

Ciprian spunea...

:)) Asa e cand inaintam in varsta, Mihnea :D Ne intoarcem la clasici. Iti trimit lista pe e-mail, e de la belgianul meu

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp