Bordeaux 1970? La toamna, mon cher, la toamna!

marți, 30 martie 2010

Pesemne ca simt nevoia unor provocari mai mult sau mai putin extreme, in ultima vreme. Altfel nu-mi pot explica de ce m-am hotarat sa organizez o mini-degustare pe orizontala a catorva vinuri de Bordeaux nascute in 1970.

De ce ar fi acest lucru considerat o provocare? Ei bine, sunt destule motive. In primul rand, avem de-a face cu vinuri foarte vechi deja, iar asta inseamna ca nu prea avem idee ce ne asteapta dupa ce vom scoate anticele dopuri de pluta. Un alt motiv ar fi profilul complet diferit al unor astfel de vinuri, daca este sa le comparam cu tinereii exuberanti si degraba dornici sa-si afiseze paleta aromatica de fructe care mai de care mai diverse. Un vin vechi nu este intotdeauna pe placul celor multi. Tocmai pentru ca aceasta paleta aromatica se estompeaza oarecum, lasand loc nuantelor tertiare si a unei complexitati unice pe care o poti gasi doar in astfel de lichide. Cei care se aventureaza in aceasta lume trebuie sa se lepede rapid de prejudecati si sa judece un astfel de vin doar in contextul maturitatii sale. Analogiile cu cei tineri nu prea isi au rostul; e ca si cum ai compara merele cu perele. In ultimul rand, exista riscul destul de mare ca in sticle sa zaca un vin mort si ingropat. Dar, cand vine vorba de vin, asta face parte din joc, nu-i asa?

Destul cu vorbaria. Ideea este urmatoarea: in toamna acestui an, am de gand sa celebrez 40 de ani de captivitate a unor Bordeaux-uri din 1970. De ce Bordeaux? Pe langa faptul ca reprezinta pincipala mea slabiciune, este bine cunoscut faptul ca aceste vinuri sunt printre putinele care si-au demonstrat capacitatea de a rezista in timp cu brio. In plus, 1970 este cel mai celebrat an intre legendarii 1961 si 1982. Si, colac peste pupaza, preturile unor astfel de vinuri sunt inca la un nivel destul de scazut, comparabil cu  recoltele mai recente.

Cateva invitatii au fost deja lansate, numarul participantilor fiind destul de limitat. Din motive lesne de inteles, nu voi putea pune la bataie mai mult de un exemplar din fiecare vin. Eventualii doritori sunt incurajati sa aduca si alte sticle de vin, preferabil mai tinere :). Asta pentru a observa si mai bine diferentele dintre generatii. Lista performerilor nu este inca definitivata, dar ne-ar putea onora nume ca: Chateau Lascombes, Chateau Calon Segur, Chateau Branaire-Ducru (foto sus), Chateau Pavie-Decesse sau Chateau La Dominique.

Inca nu sunt hotarat asupra locatiei, stiut fiind faptul ca atat eu, cat si George, domiciliem in Galati. Punem la socoteala si ca cei mai multi dintre amicii bloggeri sunt prin Bucuresti...In concluzie, astept sugestii care sa ne avantajeze pe toti.

Sa ne vedem sanatosi la toamna si in compania unor vinuri bune, sper...

2 comentarii:

Cosmin Grozea spunea...

Laudabila initiativa Ciprian. As vrea sa particip si eu si te ajut eu sa vb la un restaurant in Buc unde sa ne prepare cate un fel de mancare pt fiecare vin in parte si sa ne accepte cu bautura noastra. Sunt mai multe optiuni din care putem alege ca si restaurant.
Cu stima,
Cosmin

Ciprian spunea...

Cosmin,

Multumesc mult pentru aprecieri! Esti binevenit, mai ales ca te cunosc a fi un amator de Bordeaux si de vinuri excelente, in general.

Cat priveste locatia, accept orice sugestie care ne-ar putea oferi un cadru pretabil unei astfel de degustari. Multumesc pentru feed-back, inca o data!

Cu stima,
Ciprian

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp