Burgundia - complexitate si confuzie: scurta introducere

marți, 26 ianuarie 2010


Vedere de ansamblu asupra satului Vosne Romanee; 
in centru se afla celebra podgorie La Tache

Da, stiu ce ganditi. Cum, nu e vorba de Bordeaux? :) Cu toate ca sunt un fan declarat al acestei regiuni, doresc sa acopar, pe cat posibil, si alte zone viticole al lumii. Nu de alta, dar cu invazia recenta de vinuri de prin toata lumea, dorinta mea prioritara este sa va ofer cat mai multe informatii specifice si pentru a va usura astfel planurile de achizitie.

In ultima vreme, tot aruncandu-mi ochii pe site-urile putinelor magazine specializate din Romania, am observat ceva interesant: tot mai multe vinuri de Burgundia isi gasesc loc in selectia acestor comercianti. Este un demers mai mult decat laudabil, tinand cont de notorietatea acestei regiuni legendare - patria Pinot Noir-ului si Chardonnay-ului. Voi incerca sa fac imposibilul, si anume sa cuprind cat pot de mult din aceasta zona, prezentand informatii utile pentru cei interesati de aceste vinuri. Va avertizez, va urma un adevarat foileton pe acest blog :).

Dupa multi specialisti, Burgundia este cea mai complexa zona viticola a lumii dar, in acelasi timp, si printre cele care creaza o mare confuzie in randul iubitorilor de vin. Sunt foarte multe elemente care vin sa demonstreze aceste adevarate batai de cap pe care le da zona respectiva. Doar simpla prezenta pe eticheta a unei denumiri de origine impreuna cu numele unei podgorii clasificate, poate fi suficienta sa va introduca in minunata lume a confuziei generale. Adaugati in aceasta compozitie inconstanta diferitelor recolte si a producatorilor; deasemenea, trebuie sa retineti ca multi producatori inruditi pot avea nume similare; sau ca fiecare dintre acesti producatori pot imbutelia multe vinuri diferite din podgorii si denumiri de origine diferite; si, bineinteles, calitatea acestor vinuri poate varia serios de la caz la caz. Nu ati ridicat inca din sprancene? Ei bine, urmeaza cireasa de pe tort: o anumita podgorie poate avea proprietari diferiti care produc propria versiune a vinului respectiv. Si va rog sa luati in calcul faptul ca multe dintre aceste podgorii au suprafete infime, chiar si sub 1 ha, deci va puteti da seama ce talmes-balmes se poate crea in mintea noastra.


Clos des Latricières - Gevrey Chambertin Grand Cru


Oricum, pe masura ce vom inainta in acest intrigant univers, veti vedea ca dracul nu este chiar atat de negru. O simpla analiza a etichetelor acestor vinuri poate dezvalui foarte multe si va poate scuti sa sapati dupa tone de informatii. Dar, despre aceasta precum si o descriere a principalelor denumiri de origine plus sistemul de clasificare, in episodul urmator...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp