Supravietuitorul

vineri, 16 octombrie 2009



Este anul de gratie 1943. Lumea este deja devastata de "Marele Razboi", aflat la apogeul sau. Trupele germane ale Armatei a VI-a cedeaza la Stalingrad, ducand razboiul intr-un punct critic. In luna mai, un atac aerian al trupelor aliate devasteaza regiunea Bordeaux.

Si, totusi, o mica minune se produce. Recolta anului 1943 este cea mai reusita din anii celui de-al doilea razboi mondial. In ciuda tuturor nenorocirilor, bombardamentelor, cei din Bordeaux continua nestingheriti sa faca ce stiu mai bine - vin. Era probabil o modalitate de a trece mai usor peste acest stupid razboi. Era poate legatura unica dintre viticultor si bucata sa de vie care nu putea fi rupta nici macar de zecile de bombardamente sau de lacomia ofiterilor germani.

Milioane de oameni au disparut de pe fata pamantului in acei ani. Dar cateva sticle de vin au supravietuit miraculos pana in ziua de astazi. Ele au fost acei martori tacuti si nevazuti a peste 60 de ani de istorie, timp in care alte zeci si zeci de milioane de oameni nu au supravietuit...

Este si cazul unei sticle de Chateau Leoville Poyferre 1943 care isi asteapta rabdatoare un nou stapan. Pentru mine este putin important daca acest vin mai este baubil sau nu (in cadrul unei degustari private din acest an, se pare ca sticla in cauza se prezenta perfect din toate punctele de vedere). Aceasta sticla are o valoare istorica inestimabila, pentru mine cel putin; este un vin care a luat nastere intr-un an in care moartea era vioara intai in lume...Pretul de achizitie este unul mai mult decat rezonabil - undeva in jurul a 100 de Euro. Sticla face parte dintr-o mare colectie particulara scoasa la vanzare. Merita acest supravietuitor o noua sansa? :)

* Pozele de mai sus sunt ale celui care comercializeaza acest vin. A se observa nivelul lichidului, unul incredibil pentru un vin de o asemenea varsta.

5 comentarii:

Mihnea Mironescu spunea...

Daca ti-o doresti cu atata ardoare, cumpar-o si pune-o la loc de cinste in colectie. Sincer eu nu sunt colectionar si nu pot intelege prea profund ce simte un veritabil colectionar in fata obiectului pasiunii sale.

Succes cu achizitia!

Ciprian spunea...

Mersi mult, Mihnea!

Eu sunt colectionar de cand ma stiu :) De-a lungul vietii am strans tot felul de chestii mai mult sau mai putin stupide...Vorba alor mei: dintre toate pasiunile, nu puteai sa-ti alegi si tu una mai ieftina decat vinul? :))

Sticla se afla in vederile mele, asta e sigur. Chiar daca o voi achizitiona, intr-o buna zi tot am sa-i dau cep. Ar fi si pacat sa o tin doar sa ma uit la ea...

Unknown spunea...

Salut,

De fapt anii petrecuti de Bordeaux sub ocupatie germana nu au fost chiar asa rai pentru producatori. Daca pana atunci piata de desfacere devenise aproape inexistenta din cauza crizei economice, odata cu venirea germanilor, oameni care stiu sa aprecieze lucrurile bune, afacerile cu vin si cele cu sampanie au devenit dintre cele mai profitabile.
Surprinzator a fost faptul ca nemtii plateau un pret rezonabil pe vin si asta i-a ajutat foarte mult pe francezi.
Asa ca daca razboiul a fost cea mai mare nenorocire din istoria omenirii de pana acum, pentru Bordeaux si vinul francez in general (in special sampania) ocupatia germana a insemnat dezvoltare.

Bafta cu vinul. Sper sa-l ai cat mai repede :)

George Mitea spunea...

Are dreptate @Nicusor. Am vazut un documentar despre vinul francez in anii ocupatiei si cei de atunci nu se plangeau prea tare. Din contra. Iar influenta benefica a germanilor a inceput de fapt dupa primul razboi mondial, cand foarte mulri ingineri germani, specialisti in fermentatie, si-au exportat priceperea in folosul diverselor chateau-uri.
Cat despre "operatiunea" in care te-ai angrenat, nu pot decat sa-ti urez succes.

Ciprian spunea...

Nicusor si George,

Va multumesc pt incurajari! Aveti dreptate, viticultorilor francezi le-a mers bine in timpul razboiului, mai ales celor din Champagne. Am vrut sa fiu si eu ceva mai melodramatic si sa plasez acest vin in contextul general al razboiului :). Oricum, sa nu uitam ca o tara ocupata de germani era o potentiala tinta a aliatilor, indiferent cat de bine se comportau nazistii cu francezii. Iar bombardamentul asupra Bordeaux-ului din 1943 este un exemplu graitor. De aceea, recolta acelui an a fost un mic miracol...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp