Despre cele 12 munci ale lui Hercule ar trebui sa stie mai toata lumea interesata catusi de putin de mitologia greaca. Ei bine, ieri seara am fost insarcinat de catre George sa duc mai departe traditia si sa nascocesc o noua munca pe care bravul semizeu grec sa o duca la bun sfarsit. Inca ma gandesc cum sa o intitulez, dar ceva provizoriu ar suna cam asa: uciderea papilelor gustative.
Takacs este o crama relativ noua si care activeaza in zona Aiud-ului. Din cate am citit pana acum, s-ar obtine niste vinuri albe interesante pe aici, in special un Traminer destul de laudat de unii norocosi care si-au facut drum prin zona. Vinul de astazi se numeste Herkules si nu, nu este vorba de o gama ci chiar de un soi obtinut si omologat de fosta statiune de cercetari din Ciumbrud.
Nici nu prea stiu cum as putea descrie mai exact acest vin. Ca senzatie de inedit, poate fi catalogat drept ok. Dar cam atat. Per total, lasa impresia unui vin care abia si-a dus fermentatia la capat, cu fruct primar si multe note verzi, salbatice. In rest, nu prea am gasit chestii pozitive demne de semnalat. Apar si senzatii puternice de otet balsamic, aciditatea este foarte jos, iar pe final papilele iti sunt anesteziate la propriu de un atac taninos exagerat de taios. Este ca si cum ai lua un pumn de nisip in gura. Impresia de dezechilibru este evidenta, iar rusticitatea in acest caz nu este musai de partea buna a vietii. Dupa cateva ore, vinul devine acru si de nebaut.
Pe moment, mi-a amintit putin de un Petit Verdot neslefuit. Si nu prea inteleg de ce s-ar vinifica solo un asemenea soi. Mai degraba ar putea fi folosit in procente infime pentru a ajuta la structura unor vinuri ceva mai "moi". La 28 lei, cat este pe site-ul producatorului, nu pot spune decat un mare pas. Un frantuz la 15 lei din Penny, baut imediat dupa, l-a descalificat pe loc, inca de la prima ducere a paharului la nas.
Un Soave de te-mpuști!
Acum o săptămână
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu