Marques de Sandoval Reserva Especial 2005 (Spania)

luni, 20 august 2012

Un vin spaniol din zona Catalyud si care mi-a provocat sentimente contradictorii. Cupaj de Grenache si Tempranillo, 18 luni in stejar american si vreo 2-3 ani la sticla inainte de lansare. Am dorit mult sa-mi placa, a avut momentele lui bune dar, in final, nu ma pot declara pe deplin satisfacut. Veti vedea si de ce.

Culoare: rubiniu intens, fara nici cea mai mica urma de maturitate. Surprinzator pentru multi, nu-i asa?

Nas: eiii, aici a fost baiul cel mare, pentru mine cel putin. Din pahar a erupt un monstru afumat. Un melanj ciudat si extrem de intens, avand in componenta lemn, prune uscate, prune din gem, dulceturi de macese si coarne, ceva visine putrede. Totul fiind invaluit de aluzii afumate. Dupa o vreme, apar note pamantoase si de tutun, plus cirese suculente. Le-am preferat pe cele din urma. La un moment dat, intensitatea initiala a nasului a devenit aproape insuportabila.

Gust: aici, lucrurile s-au mai calmat putin. Vinul e surprinzator de bine echilibrat, notele dulci de fructe bine coapte fiind tinute in frau de o aciditate foarte buna si de o structura taninoasa inca prezenta, dar fina. Mai apar nuante condimentate, ierburi aromate si o senzatie placuta de suculenta pe finalul mediu. Daca se continua si in gust nivelul de intensitate al nasului, vinul devenea de nebaut pentru mine.

Bineinteles, marchizul descris aici nu precupeteste nici un efort in a-si arata opulenta. Pana la urma, asta e de apreciat. Asta sunt, asa ma prezint. Love me or hate me. Gustativ este ok, are noroc de aciditate si de tanini. In rest, monstrul m-a cam terminat din 2 pahare.

Sunt convins ca exista destui fani ai acestui stil. La 10 Euro/sticla (vinexus.de), poate fi un vin foarte ok pentru o anumita categorie de consumatori.


3 comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

"intensitatea initiala a nasului a devenit aproape insuportabila"?! Mi te și închipui la 2 metri de masă așteptând să se domolească mosntru' :)

Ciprian spunea...

Nicusor, la 2 metri eram in siguranta, dar mai aproape era prea mult :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp