Cu cat incerc mai multe vinuri din zona Rhone-ului, cu atat sunt mai uimit de consistenta fantastica a acestora. Si nu ma refer aici la granzi gen Chateauneuf, Cote Rotie sau Hermitage, ci la nivelurile inferioare ale clasificarilor. In acest caz, trebuie sa recunosc meritele lui Robert Parker care, aproape de unul singur, a reusit sa scoata din intuneric si sa promoveze intens vinurile zonei. Calitatea a crescut dramatic si poti gasi o gramada de chilipiruri.
Domaine Grand Nicolet este o proprietate care vine puternic din urma si care detine aproximativ 20 ha de vie, in zonele Cotes-du-Rhone si Rasteau. Vinul de fata este un cupaj de 85% Grenache (vii de 40 ani) si 15% Syrah (vii de 20 ani). Nu este baricat, ci maturat in cuve de beton.
Culoare: rubiniu foarte intens, cu reflexii visinii si violete.
Nas: proaspat si intens, dar pur si fara a fi greu. Predomina murele, coacazele, condimentele uscate, putin piper. Cu timpul mai apar usoare nuante de pamant si miez de paine. Totul este dozat exact cat trebuie.
Gust: atac de intensitate medie, corp mediu spre plin, rotund si bine echilibrat. Fructele rosii de padure se imbina perfect cu ciresele negre bine coapte. Aciditatea este foarte buna, iar taninurile bine infipte vin sa completeze structura surprinzatoare a vinului. Final mediu, condimentat. Post gust suculent, plin de cirese si ierburi aromatice. Alcool-ul este excelent integrat (14%). Loc de imbunatatire este destul, cel putin 5 ani de acum incolo.
Inca un exemplar care vine sa-mi reaminteasca de ce iubesc vinurile frantuzesti. Cu toate ca se simte un touch modern, echilibrul dintre arome, aciditate si taninuri este aproape perfect. Chiar si la un banal Cotes-du-Rhone. Si este genul de vin care completeaza o masa cum nu se poate mai bine. A mers minunat cu o pulpa de miel condimentata, la cuptor.
Dupa cum ar spune americanu': "this is serious juice for the money". 9 Euro/sticla - un comerciant belgian.
Un Soave de te-mpuști!
Acum o săptămână
2 comentarii:
ce aduce in plus sau in minus maturarea in beton?...ce aiurea suna :)
hmm, e greu de spus, depinde de gusturile fiecaruia. Adeptii baricarii ar spune ca un astfel de vin nu ar fi atat de complex, rotund sau mai stiu eu cum. Intr-adevar, multe exemple de vinuri maturate in cuve de beton sau inox sunt ceva mai "raw", mai neslefuite si mai rustice. Dar aici nu e cazul. Eu as spune si ca vinurile nebaricate pastreaza o anumita puritate a fructului nealterata; stejarul folosit aiurea poate acoperi in totalitate aceste nuante. Discutia ramane deschisa :)
Trimiteți un comentariu