Cabernet by Enira 2008

luni, 21 mai 2012

Cand vine vorba de vinurile celor de la Enira, eu ma aflu intr-o oarecare minoritate. Acest producator s-a impus de ceva ani pe piata noastra si a captat atentia oamenilor de vin si publicului de pe la noi. Vinurile sunt bune, peste medie, dar e ceva la ele care nu e pe placul meu. In primul rand, stilul modern si cu mult fruct, stil care pur si simplu nu este aproape de inima mea. Singura exceptie notabila o reprezinta Enira, un vin ce reuseste sa imbine foarte placut clasicul cu modernul si care mi se pare cel mai echilibrat dintre toate. Din punctul meu de vedere, bineinteles. In rest, la entry level avem vinuri replicabile cam pe oriunde, iar la gamele superioare avem mici monstri grei si concentrati, plus preturi pe masura. Va rog sa nu uitati ca aceste pareri sunt cat se poate de personale si nu trebuiesc luate ca un soi de afront la adresa celor care sunt incantati de vinurile respective.

Totusi, atunci cand in Real ochesti o oferta pentru Cabernet by Enira la 15 lei, nu ai cum sa nu profiti. Vinul in cauza l-am mai incercat in trecut si nu mi-a produs vreo revelatie. Asa ca eram curios cum se prezinta dupa 4 ani si, mai ales, de pe rafturile din Real.


Culoare: rubiniu intens, fara prea mari semne de maturitate.

Nas: aici, vinul a fost schimbator. Inca de la deschidere, am fost intampinat de o explozie de fructe rosii bine coapte (aproape de supra coapte), coacaze, afine, toate sub forma dulceturilor. Dupa o vreme, au iesit la liman si note vegetale, ceva tutun, pamant. Din pacate pentru mine, aceste nuante nu au durat mult, dulceata de fructe preluand din nou controlul, de data aceasta sub forma capsunilor. Nasul este intens si senzatia de fruct zaharisit este destul de pregnanta.

Gust: se continua oarecum ce se intampla in nas, dar la un nivel ceva mai redus. Predomina fructele rosii dulcege, visine bine coapte si cirese negre. Rotund, dens, cu un atac puternic. Aciditatea este buna dar taninurile sunt complet integrate. Final dominat de aceleasi note de fructe dulci, ciresele negre fiind vioara intai.

Tehnic vorbind, vinul este reusit. Mai mult decat satisfacator pentru fanii acestui stil, dar fara prea multe de spus pentru mine. Daca senzatiile dulcege ar fi fost ceva mai in spate, fara a domina structura vinului, l-as fi placut ceva mai mult. Asa, la 15 lei, este un best buy, dar la cei peste 40 de lei cat costa in mod normal, spun pas. Repet, vorbesc doar pentru mine, altii vor gasi cu siguranta mai multa placere in acest vin care, indubitabil, il are pe vino'ncoa.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp