Medaliatii Premiilor de Excelenta Vinul.ro (2011)

vineri, 11 noiembrie 2011

Listele complete ale castigatorilor acestor premii le puteti gasi aici si aici. Nu le voi mai insira si eu, pentru ca nu are nici un rost. Dupa cum bine remarca si George, rezultatele de anul acest sunt ceva mai "normale", in comparatie cu ce a iesit anul trecut.

Cum eu sunt printre cei care nu prea dau importanta concursurilor de vinuri, nu voi sta sa fac o analiza complexa pe aceasta tema. Pe cat de obiectiva se doreste a fi o asemenea abordare, pana la urma tot preferintele si starea degustatorilor din acel moment primeaza. In plus, mai sunt o gramada de factori care pot influenta pozitiv sau negativ o mostra sau alta. mai ales intr-o competitie de genul asta. Totusi, este de laudat demersul, nimic de spus la acest capitol.

O singura remarca as avea, cu privire la rezultatele finale. Ma asteptam ca tot un vin dulce sa "fure show-ul". Acesta este deja celebrul Sirena Dunarii Riesling 2001 (Vinarte), cel care a obtinut cea mai mare nota din concurs. Daca sunteti fani ai acestui stil, il puteti incerca. Este deja scump si tare imi este sa nu mai urce putin pretul dupa o asemenea performanta. Ce parere am eu despre el? L-am incercat anul trecut la Goodwine si, in timp ce nasul mi-a placut, gustul m-a dezamagit putin. Mi s-a parut prea greu si lipicios, cu o mare carenta la nivel de aciditate. O sa spuneti ca e oarecum normal, are o varsta. Ei bine, intamplarea a facut ca in aceeasi zi, dupa Goodwine, sa particip la o alta degustare unde m-am delectat cu un Sauternes - Chateau RayneVigneau 2000. Un exemplar mult mai echilibrat, cu o aciditate excelenta care il salva de la platitudine. In viziunea mea, Sirena Dunarii se afla deja pe drumul declinului si nu prea mai vad sanse de imbunatatire in cazul lui. Deci, de incercat cat mai rapid, daca va bate gandul sa-l cumparati.

In rest, voi incerca sa fac iar pe militianul preturilor in perioada urmatoare :) Am oaresice banuieli ca unele vinuri din lista vor suferi modificari tarifare.

P.S. Concluziile referitoare la Sirena Dunarii se bazeaza exclusiv pe impresiile lasate la momentul degustarii. De aceea, fiecare e liber sa-si exprime propriile pareri legate de vinul respectiv, bazate pe degustari mai recente. Exista si posibilitatea variatiei de sticla.

Sirena Dunarii 2001

6 comentarii:

Dan spunea...

E acum daca il punem pe langa Sauternes..:))
Paradoxul este ca de ex. un Chateau Suduiraut, un Premier Cru Clase din Sauternes pleaca de la in jur de 70 ron/sticla 375 ml (winesearch). Deci ar merge pus..:)
Probabil ca Sirena Dunarii o sa ajunga sa se bata la pret cu Yquem. Si tot asa si celelalte...
P.S. A se nota ca am incercat si eu vinul la Goodwine in primavara,parca, si am o parere putin mai buna despre el...se poate si mai putina aciditate, believe me..:)De fapt, de pe la noi, asta mi s-a parut ca are inca ceva aciditate.

Cezar Ioan spunea...

Mulțumim de menționare, Ciprian! Să știi că am degustat Sirena Dunării 2001 în primăvară (când mi s-a parut că fusese mai bun cel din 2000) și acum: s-a schimbat mult în bine din primăvară, s-a rafinat gustativ dar și aromatic. Cât despre prețuri, aș spune doar că este ultimul vin în acest stil făcut, maturat și învechit de cei de la Vinarte, așa încât mă aștept ca prețul să crească - cu atât mai mult cu cât nu mai există decât vreo 3.500 de sticle.

Ciprian spunea...

Dan, comparatia e fortata, stiu, dar in acea zi s-a nimerit sa degust 2 vinuri cu rest mare de zahar. Stiu ca se poate si mai putina aciditate, dar in comparatie cu ce am baut cam de aceeasi varsta, crede-ma ca se poate si mai multa aciditate :)) In plus, si culoarea este foarte avansata, am vazut Sauternes-uri din 1975 care arata de parca au fot imbuteliate acum 5 ani. Ma rog, e doar parerea mea, bazata pe impresiile lasate la acel moment.

Ciprian spunea...

Cezar, n-ai pt ce :) Probabil s-a mai rafinat Sirena, nu l-am mai gustat de atunci. Dar, dupa cum spuneam, nu capitolul arome m-a dezamagit, ci structura gustativa care doar nu e pe placul meu. Eu l-am vazut prea greu si lipsit de prospetime pe atunci. Legat de pret, sunt convins ca va mai creste :)

Berbecutio spunea...

@Ciprian: Subscriu la impresia ta despre acest vin.
Ma bag si eu ajutor de sef de post :D.

Ciprian spunea...

Berbecutio, ms de back-up :D

Dupa cum am spus deja, impresia e cea lasata la momentul degustarii. Daca, intre timp, vinul s-a recuperat miraculos, nu am de unde sa stiu

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp