Inainte de a trece la descrierea acestui vin, nu ar strica putina istorie, nu?
La Pialade nu este chiar un vin oarecare, chiar daca poarta umila denumire de origine Cotes du Rhone. Pentru cei familiarizati cu Chateauneuf-du-Pape sau cu vinurile scumpe si legendare, in general, Chateau Rayas ar trebui sa aprinda un beculet. Este vorba de, probabil, cel mai mitizat "copil" din Chateauneuf. Stiu, toata lumea a auzit de Beaucastel, Jaboulet, Pegau, dar Rayas a fost si este ceva special in panoplia legendelor din aceasta zona. Aceasta imagine se datoreaza, in primul rand, regretatului Jacques Reynaud, cel care a dus Rayas pe culmile gloriei. Un caracter extrem de ciudat, cunoscut ca un tip incredibil de timid, retras si introvertit. Putini au fost cei care au reusit sa viziteze Chateau Rayas. Iar cand era vorba de vizite, Jacques se ascundea la propriu pe unde apuca. Dupa moartea acestuia, in 1997, fiul sau Francois a preluat fraiele proprietatii. Vinurile principale produse de Rayas se vand la preturi mari, asta datorita suprafetei mici (13 ha) si unei productii mai mult decat limitate - aproximativ 15 hl/ha. 100% Grenache, o alta anomalie in zona. Pentru a va face o idee, recolta 1978 se vinde in acest moment cu peste 1000 euro/sticla. Totusi, recoltele mai recente pot fi gasite in zona 150 euro/sticla.
La Pialade este vazut ca cel mai de jos nivel din productia celor de la Rayas. Fructul considerat nedemn de a intra in principalele cuvee-uri, este vinificat si comercializat sub aceasta denumire. Dar daca va inchipuiti ca vinul in cauza este o posirca, va inselati amarnic. Aici intervine pedigree-ul de exceptie al producatorului.
Destul cu povestile, sa trecem la disectie.
Culoare: rosu-trandafiriu, foarte deschisa, cu reflexii portocalii.
Nas: superb este de ajuns? :) Nuante de fruct matur, tone de zmeura proaspata si, din nou, acea senzatie de toamna care vine odata cu maturizarea. Ierburi aromate, cirese negre, capsuni si piper. Dupa o vreme, note florale intoxicante. Dupa mai multa vreme, intervine pamantul, urmeaza aluzii mentolate, putina afumatura, tutun aromat si note sangerii. Un nas exuberant, neasteptat de complex, un amestec ciudat de prospetime si maturitate.
Gust: aici, am fost luat prin surprindere de concentratia, dulceata si prospetimea fructului. 2003 a fost un an fierbinte in toata Franta si Europa, dar aici nu se simte caracterul "ars" prezent la o gramada de vinuri din acest an. Fructul este foarte bine copt dar, in nici un caz, nu se sare calul. Suc pur, delicios, concentrat si persistent. Fructe de padure din belsug, mai ales porumbe, cu o usoara si placuta amareala pe final. Aciditatea este killer si vine perfect in completarea fructului. Taninii sunt aproape complet integrati, iar finalul lung este dominat de cirese negre, visine si o usoara mineralitate.
Un vin absolut delicios, concentrat dar delicat, marcat de o puritate remarcabila si o neasteptata prospetime, prezenta mai ales in gust. Ma intreb cum naiba o fi un Chateau Rayas, daca un banal Cotes du Rhone se poate prezenta intr-o asemenea forma. Ceva imi spune ca voi trece cat de curand si la marea legenda. Aproximativ 12 euro/sticla - Belgia.
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
2 comentarii:
Ma bucur ca ti-a placut. Sincer, daca cheltui ceva timp, asa cum ai facut tu, cu investigatiile, poti gasi vinuri foarte asemanatoare cu chateauneuful, dar mult mai ieftine. In Vaucluse sunt multe geme. Iata acum am in pahar Domaine des Escaravailles, Rasteau Héritage 2007, din vii plantate in 1924, grenache 100%. Acum imi pare rau ca am deschis sticla, dar cred ca Parker a fost pe aproape:)
George, se pare ca pana acum le-am nimerit pe toate :) Asa e, totul e sa cauti cu atentie. Dar recunosc faptul ca la acest Pialade a contat mult numele Rayas
Trimiteți un comentariu