Dar acum nu doresc sa-mi insir toate gandurile personale despre puncte. Tot cautand pe internet povesti interesante, am dat de ceva care m-a cam lasat masca. Personajul principal este, din nou, Robert Parker. Chiar daca nu ma incanta deloc sistemul sau de notare, am un respect deosebit pentru opiniile sale. Pana la urma, inca este cel mai influent critic de vin, nu vreun neica nimeni din Galati. Totusi, mister Parker are si momente in care da cu bata-n balta, uneori la modul salbatic. Atat in ceea ce priveste unele vinuri analizate, cat si anumite situatii in care isi pierde orice urma de credibilitate.
Si ajungem la povestea cu pricina. Pe de o parte, il avem pe RP. De cealalta parte avem un vin celebru, Chateau de Beaucastel. Anul 2007. La momentul lansarii campaniei en primeur, s-a anuntat cu surle si trambite ca Parker a notat vinul respectiv. Dar, stati putin, surpriza: avocatul nostru nici nu a gustat vinul, asta chiar dupa spusele sale! Pai si atunci, de unde a aparut nota respectiva? Dupa spusele aceluiasi Parker, se pare ca a degustat totusi ceva; in speta, vinuri din cele 13 soiuri individuale ce intra in componenta finala a produsului finit. Asta inainte ca amestecul sa fie realizat. Si uite asa, Chateau de Beaucastel 2007 a fost binecuvantat cu un scor preliminar de 93-95 pct, fara ca macar vinul sa fie "asamblat".
Curat murdar, coane Parker, n-am ce zice. Cred ca vanatorii de puncte sunt foarte mandri de astfel de practici. Oameni buni, incercati sa cumparati vin, nu puncte. Asa se pierd in ceata multe vinuri care merita atentia voastra, dar al caror singur ghinion este acela de a nu avea atasat un scor de 90+ in dreptul lor.
Stupid |
6 comentarii:
Tks Horia
Eu zic sa ne si denumim ca doua tabere distincte: "Punctistii" si "Stilistii"..:))
Oricum notarea aceasta cu puncte a inceput sa "nasca" aberatii mari...cum e cea de mai sus....cum o fi facut? O fi facut medie ponderata sau medie aritmetica intre notele de la celelalte vinuri? Sau o fi luat mediana??
Numai el stie cum a facut si de ce a facut asta :) Pe mine ma intriga faptul ca a si recunoscut, foarte senin chiar :))
Cred ca deja se considera deasupra celorlalti cu mult, un fel de semi-zeu al vinului...
Nu ar fi exclus sa aflam ca a inceput sa dea note si la recoltele viitoare!
Multi spun ca e destul de modest cand apare in public; acum, ce se crede el, nu stiu :)
Pai ce crezi, ca n-ar fi posibil? Se iau in calcul factorii climatici, se gusta strugurii + cateva vorbe de bine de la producatori si gata, dai o nota recoltei :D
Mai ramane sa deguste si soiurile din cupaj prin corespondenta. O videoconferinta de degustare? :P
Trimiteți un comentariu