Ce frumoasa este viata lui Jay Miller!

joi, 18 august 2011

Probabil va intrebati acum cine naiba mai este si Jay Miller? Ei bine, pe scurt, Mr. Jay este un asociat al lui Robert Parker si cel care diseca vinurile spaniole in cadrul Wine Advocate. Nimic special, veti spune. Pai asa si este in mare parte doar ca, in ultima vreme, individul in cauza a fost subiectul mai multor scandaluri. Scandaluri care implica sume enorme, diverse excursii si degustari in land-ul spaniol, plus un nume extrem de controversat - Pancho Campo MW (mai pe romaneste, Master of Wine). Nu voi intra in detalii prea multe, deoarece avem de-a face cu o tesatura destul de complicata e evenimentelor. In schimb, ma voi referi putin la ultima patanie declansata de Jay.

De la stanga la dreapta imaginii: Pancho Campo si Jay Miller
Conform unui articol spaniol, preluat de Chris Kissack (aka Winedoctor), Jay Miller s-a bucurat de o calatorie in provincia Navarra, aranjata de...ati ghicit, Pancho Campo. Costul total: 100.000 Euro! Cu toate ca activitatea forumului Wine Advocate se desfasoara in spatele usilor inchise (a se citi: a usilor ce se deschid daca platesti), cativa "contribuabili" au cerut lamuriri suplimentare din partea lui Parker in aceasta problema. Se pare ca subiectul a atins vreo 46 de postari, dupa care cerberul forumului, Mark Squires, a inchis definitiv discutia. Da, daca nu stiati, cam asa se desfasoara lucrurile pe forumul lui Parker, atunci cand sunt atinse subiecte sensibile. Curata democratie. Ma rog, ideea este ca Parker a reusit sa dea un raspuns evaziv si sa mentioneze ca, de fapt, toata aceasta vizita nu a costat 100.000 Euro, ci ca a fost vorba de un curs platit de "doar" 15.000 dolari. Deci, Jay Miller a primit aceasta banala suma, doar pentru a tine un curs. Parker concluzioneaza: "Nu vad unde este conflictul. El (adica Jay), ca si noi toti, suntem platiti sa tinem anumite cursuri".

O fi asa cum zici tu, mai Robert, dar, asa cum bine remarca si Chris, nu asta este principala problema pusa pe tapet. Este normal ca un specialist, oricare ar fi el, sa fie platit pentru a tine cursuri sau seminarii in diverse locuri si cu diverse ocazii. Toata lumea trebuie sa traiasca. Ceea ce intriga este suma de care vorbim: 15.000 dolari pentru un amarat de curs? Si nici macar nu vorbim de vreun specialist, gen Jancis Robinson, ci de un psiholog devenit comerciant de vinuri si, mai apoi, partenerul lui Parker. Se poate dezbate la nesfarsit daca avem aici un conflict de interese. Linia este foarte subtire. Repet, nu plata in sine este condamnabila (ba chiar e normala), ci suma adusa in discutie. Iar aici treaba cam pute, mai ales ca Miller nu este la primul scandal de genul acesta.

Iar cu aceasta minunata ocaziune, as vrea sa aduc anumite lamuriri suplimentare in ceea ce ma priveste si, mai ales, in privinta activitatii mele care se rasfrange in randurile acestui blog. Am decis sa preiau modelul lui Chris Kissack in sensul in care, la sfarsitul fiecarui an, voi prezenta un raport detaliat al degustarilor si evenimentelor de profil la care am luat parte. Bineinteles, de interes planetar vor fi mentiunile cu privire la eventualele "beneficii" acordate de diversi organizatori, ca de exemplu: transport, casa, masa si sticle "moaca". Cu toate ca am dat dovada de destula transparenta pana acum, consider ca o astfel de centralizare a datelor respective va fi mai utila cititorilor. Stiu ca unii nu vor fi miscati de o asemenea abordare, dar chiar nu imi pasa; consider ca mai transparent de atata nu pot fi, iar cui nu-i convine, are deplina libertate de nu ma mai citi pe veci. Vorba aceea: ai telecomanda, schimba postul. Nu de alta, dar am impresia ca unii au inceput sa creada ca am ajuns un soi de Parker, cu o influenta majora asupra deciziilor consumatorilor. Ce-am mai ras, ce m-am distrat :))

2 comentarii:

Dan spunea...

Da, buna initiativa...sa vada si publicul ce viata de huzur exista in lumea blogurilor de vin...:)
Oricum o sa fii banuit ca nu declari tot, ca sa platesti impozit mai mic. Si intr-adevar, vezi ca trebuie sa platesti impozit, ca sunt pratic niste foloase care devin materie impozabila..:)
Si apropo se spune: "moka" ..:))

Ciprian spunea...

Dane, stii vorba cantecului? Nu imi pasa, plec de-acasa :))

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp