Nu voi insista asupra detaliilor tehnice ale acestei divizii premium de la Murfatlar. O descriere la obiect puteti gasi pe blog-ul lui Alin. De asemenea, notele detaliate despre vinurile prezentate, le puteti citi pe indelete acasa la George. Prea multe de spus in plus nu prea sunt, fata de ceea ce au povestit ai mei confrati. Voi incerca totusi sa punctez principalele lucruri ce merita a fi mentionate cu ocazia acestei lansari.
In primul rand, ma bucura ca un gigant ca Murfatlar s-a prezentat cu un proiect indraznet, in directia vinurilor premium. In acest moment, exista multe planuri, dar sunt sigur ca se si vor realiza. Nu de alta, dar vointa pare sa fie din plin, resurse sunt destule, oameni priceputi exista. Din cate am inteles, viitoarele vinuri din portofoliul Wine Soul, vor fi realizate in colaborare cu Razvan Macici (winemaker la Nederburg), un nume binecunoscut pe la noi, dar si in lumea vinului de afara. Asta e prima veste buna. In plus, se lucreaza la realizarea unei micro-crame, aflata in interiorul cramei-mama, ceea ce inseamna o atentie speciala acordata viitorilor "copii" care se vor naste aici. Si nu in ultimul rand, se va pune un accent special si pe realizarea unui circuit turistic in zona. Recunosc ca am fost impresionat de tot acest proiect, mai ales venit din partea unui astfel de producator.
Vinurile prezentate cu ocazia acestei lansari au fost 3 la numar: un cupaj alb (60% Pinot Gris 2009 si 40% Sauvignon Blanc 2010), un rose (Cabernet Sauvignon 2009), si un cupaj rosu (85% Cabernet/Merlot 2008 si 15% Feteasca Neagra 2009). Fiecare dintre acestea au fost servite in compania unuor excelente preparate culinare. Felicitarile mele, atat celor de la Charme cat si sommelier-ului Cristian Baschir, cel care s-a ocupat de prezentare. Cupajul alb a debutat interesant, dominand notele florale si de fructe albe, marca Pinot Gris. Atac usor, citric, cu o aciditate medie, final scurt. Trebuie totusi spus ca acest vin este musai sa fie baut destul de rapid deoarece, dupa o vreme, s-a cam "rupt". Despre rose nu prea am ce sa spun. Nu am fost, nu sunt si nu voi fi vreodata un fan al acestor vinuri. Din pacate, eu nu am simtit mai nimic in nas, cu toate ca l-am incercat in 2 tipuri diferite de pahare. Usoare nuante de fructe rosii, vata de zahar, putin trandafir, dar cam deficitar la nivel de aciditate. Nu-i nimic, trecem mai departe. A urmat si vedeta serii, cupajul rosu, de departe cel mai reusit exemplar al gamei. Initial, un nas dominat de alcool si aciditate volatila. Dupa o vreme, note sangvinice, fructe rosii proaspete, usor afumat. Un corp neasteptat de suplu, ceva in genul unui Pinot Noir sau chiar Gamay. Atac usor, fructuos si un post-gust lung, marcat de cirese negre si ceva condimente. Daca acest vin ar fi servit in orb, pun pariu ca e foarte greu sa ghicesti un cupaj majoritar de Cabernet si Merlot. Totusi, cred ca temperatura de servire a fost cam mare, tinand cont de notele initiale din nas dar si de aciditatea cam iesita din corp. In concluzie, racit si carafat corespunzator, e o cautatura buna la cei aprox. 20 lei (fara TVA).
Seara s-a terminat apoteotic, cu un pahar de vinars Zaraza 7 stele, servit in compania unui puternic mirositoriu cigar dominican. Curata boemie, nu alta!
La sfarsit, nu pot decat sa urez succes celor de la Murfatlar, in indeplinirea obiectivelor anuntate. Este un pas in directia cea buna? Bineinteles ca da. Poate ca un astfel de proiect amplu va da tonul unei schimbari la nivel de mentalitate, mai ales in ceea ce ii priveste pe marii producatori de la noi. Deocamdata, e un inceput promitator. Ce va urma, ramane de vazut...
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu