Descoperirile areheologice din Georgia au stabilit ca aici s-ar afla cele mai vechi dovezi ale cultivarii vitei-de-vie "domesticite" - vitis vinifera. Dar o noua descoperire a dat totul peste cap. Intr-o pestera din muntii Armeniei, in zona Yeghegnadzor, au fost aduse la lumina cele mai vechi dovezi ale existentei unei vinarii, pe acest Pamant plin de surprize. Artefactele au fost datate si cifra surpriza a sarit din joben: 6100 de ani vechime!
In pestera cu pricina, au fost descoperite urmatoarele "minuni": o cuva de presare, vase de fermentatie, o cupa, vase de baut, si ramasite de frunze, struguri zdrobiti si vite de vitis vinifera.
Asa cum bine remarca si Dr. Boris Gasparian, unul dintre liderii sapaturilor: "Acest sit, denumit Areni-1, este deosebit prin natura sa, deoarece numarul si volumul vaselor descoperite, sugereaza faptul ca vinul era produs aici in cantitati comerciale."
Aceste descoperiri certifica un lucru cat se poate de clar: inca din cele mai vechi timpuri, producerea vinului a avut o importanta majora in cadrul comunitatilor din acea vreme. Fie ca era folosit in scopuri ritualice sau doar pentru consum curent, vinul a jucat dintotdeauna un rol central inca de la "domesticirea" vitei-de-vie, asa cum o cunoastem in zilele noastre. Cate bauturi se pot lauda cu o asemenea importanta?
Stati pe receptie; sunt convins ca, in viitorul apropiat, vor mai iesi la lumina si alte descoperiri in domeniu, care nu vor face decat sa intareasca cele spuse mai sus.
Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri
Acum 2 săptămâni
2 comentarii:
Ma bucur sa aud ca la armenii astia a inceput totul; mai ales ca pe muntele Ararat (simbolul lor national, chiar daca amu' e la otomani) a esuat arca lui "tata" Noe. :)
Faptic si scriptic el a ramas in istorie ca fiind intaiu' viticultor : "Noe a prins a fi lucrator de pamant si a sadit vie." (Facere 9:20).
Iar daca : "a baut vin si s'a imbatat" e partea a doua; a "legalizat" bautul si a demonstrat ca betia nu omoara. ;)
Ehh, Florine, amu' nu trebuie sa credem tot ce se scrie la "carte" :) Sa nu uitam ca un Noe au avut si sumerienii, si akkadienii si babilonienii :D Dar asta e cu totul alta discutie. Cine stie ce se va mai descoperi in viitor...
Trimiteți un comentariu