Sarbatori cu arome de Rotenberg

joi, 6 ianuarie 2011

Dragii mei, incep prin a va ura un sincer La Multi Ani si un an nou plin de dorinte indeplinite!

Au fost destule vinuri pe masa de sarbatori, dar nu e momentul acum sa le insir pe toate. Spiritul analitic da un pas inapoi, atunci cand vinul este baut in compania persoanelor dragi si cand atmosfera musteste de voie buna. Asa ca scurtele note de mai jos nu se vor o judecata la sange a vinurilor incercate. Dar asta nu inseamna ca nu voi incerca sa fiu cat mai obiectiv cu putinta :)

Sarbatorile au fost dominate de vinuri ale Cramei Rotenberg, iar pe aceasta cale tin sa-i multumesc D-lui Rotenberg pentru amabilitatea sa. Fiind inconjurat de multe reprezentante ale sexului frumos la acel moment, am considerat de cuviinta sa pun la bataie cele doua rose-uri ale casei mai sus mentionate. Pentru "berbati", am pregatit ultima creatie din arsenalul Rotenberg - Emeritus.

1. Rapsod Rose 2009 - stiti deja, nu ma dau in vant dupa rose-uri, asa ca prea multe nu sunt de spus; nas fresh, tipic, fructe usoare de padure, trandafiri, zmeura, suspectii obisnuiti; gustul incepe bine, lejer, dar se termina abrupt cu o senzatie de dulceata "democratica", care domina aciditatea moderata a vinului. Pe final se simt si putine nuante amarui.

2. Rotenberg Rose 2009 - culoare care mi-a amintit de un rose serios de Provence sau Bordeaux; nas destul de serios pentru categoria vinului, dominat de senzatii puternic florale, cappucino, paine prajita, fructe bine coapte; gustul se ridica la nivelul nasului, este puternic, vinul are corp serios, este cremos - domina fructele de padure bine coapte care iti lasa o senzatie dulceaga, dar nu deranjanta ca in cazul Rapsod-ului. Aciditate buna, dar se putea mai bine, iar alcool-ul este foarte bine integrat. Un rose excelent, care nu se prosteste in curtea scolii cu baietii ai mai mici. Mai indicat iubitorilor de vinuri rosii, decat a celor care cauta hibridul obisnuit in astfel de cazuri.


3. Emeritus 2007 - un mic "experiment" realizat in colaborare cu maestrul Liviu Grigorica. Asteptam cu nerabdare sa incerc acest vin, mai ales dupa dezamagirea provocata la Goodwine. Concluzia este una simpla: bun vin, domnilor, bun de tot. Cuvantul de ordine este: visina. In toate acceptiunile posibile: proaspata, bine coapta, confiata, cea din visinata. Vinul nu exceleaza la capitolul complexitate aromatica, dar e mai bine asa; pentru a fi un vin serios, nu trebuie sa ai zeci de arome de tot neamul, doar sa dai impresia de complexitate. Baricarea nu este excesiva; lemnul este subtil, ascuns bine, atat cat este. Domina senzatiile florale si de fructe rosii bine coapte, cu visina in rolul dirijorului. Mai exista si ceva nunate de cafea, masline si pamant. Dar abia la gust iti dai seama de seriozitatea acestui mic monstru; structura uriasa si monolitica, corp plin, vinul iti invaluie toata gura, te prinde ca un cleste; la final, taninii vin ca un tavalug, dublati de o aciditate perfecta. Chiar daca la inceput ti se creeaza impresia de vin democratic, finalul taninos cu post-gust prelung te ia pe sus si te intoarce la 360 de grade. Este genul de vin care imbina foarte fericit fructuozitatea Lumii Noi cu structura clasica a Lumii Vechi. Un Merlot care mi-a amintit de un St. Emilion modern si cu pretentii. Trebuie neaparat baut in compania unor preparate "cu greutate", din carne.

8 comentarii:

George Mitea spunea...

N-am incercat inca Merlotul mai putin emerit, dar sunt curios de diferente fata de asta. Presupun ca si tu-l mai tii. Acu' ramane intrebarea ce d-zeu am gustat la Goodwine? Probabil Menestrel.

Ciprian spunea...

George, asa e, il mai tin putin :) Sincer, nu stiu ce era la Goodwine; eu raman la parerea ca era Emeritus, dar statut cam prea mult la decantor - erau nuante madeirizate, de oxigenare excesiva...

George Mitea spunea...

so drink up fast:)

Ciprian spunea...

Mda, are nevoie de aerare dar cred ca, daca il scapi din frau, va evolua intr-o directie cam naspa.

Razvan spunea...

Bravo, Domnule!

Frumoase review-uri ai postat pentru vinurile maestrului Rotenberg. Mă bucur că am parte, în sfârșit, de o analiză atentă și pertinentă a lor, cu atât mai mult cu cât sunt de acord cu tine că la Good Wine Emeritus nu a strălucit. Eu am fost impresionat, la târgul de la București, numai de Merlot-ul încă neînbuteliat selecționat din anumite parcele de pe Dealul lui Steluș - și care-și așteaptă încă numele și consacrarea :))

Răzvan

Ciprian spunea...

Sar'na, Maestre si La multi ani!

Ehh, acel Merlot nu l-am degustat atunci; oricum, stii prea bine cum e cu vinurile la targuri - nu e locul tocmai potrivit pt a trage concluzii pertinente :)

Anonim spunea...

Concluzia: In loc de targuri si expozitii, trebuie sa va invit la crama. Prin martie-aprilie vom face inaugurarea conacului cu voi si vom degusta din butoaie.
PS "maestrul Rotenberg".... Razvane doar sa nu mi-o iau in cap si, fereasca dumnezeu, sa o si cred. Dar de facut placere, mi-a facut. Si unei femei care e urata si se stie ca atare ii face placere sa i se spuna ca e frumoasa. D-apai unui ucenic in de-ale vinului.

Ciprian spunea...

Multumim, D-le Rotenberg, abia asteptam :)

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp