Tinto Pesquera 2009 Crianza (Spania)

joi, 3 aprilie 2014

Cu siguranta, aceasta este cea mai buna crianza spaniola pe care am incercat-o pana acum. Din cele tinere, bineinteles. Alejandro Fernandez este deja un nume de legenda in Ribera del Duero si asta in ciuda aparitiei sale destul de tarzii pe scena vinului. Mai exact, candva pe la inceputul anilor '70. Cu toate astea, ascensiunea sa a fost fulminanta iar acum, numele sau impune respect in lumea vinului. Din punctul meu de vedere, Alejandro poate fi incadrat cu succes intr-un trio de exceptie, din care mai fac parte Vega Sicilia si Pingus. Poate preturile sale nu sunt la nivelul sus-numitelor, dar calitatea vinurilor sale este, cu siguranta, undeva foarte sus. Dupa cum a demonstrat cu varf si indesat exemplarul incercat de mine, impreuna cu George si Diana, intr-o seara plina de taclale prietenesti si muzica buna.

Culoare rubiniu intens, cu borduri violacee. Olfactiv, vinul prezinta un echilibru minunat intre notele lemnoase, vanilate, florale si cele de fructe rosii si negre. Am avut senzatia ca miros un parfum fin, de mare calitate. Nimic nu sare in fata, toate elementele se imbina armonios, fara cusur. Dupa o vreme, apar si senzatii pamantose, precum si tuse minerale intrigante. Gustativ, densitatea si concentratia fructului sunt perfect controlate; vinul este evident unul viguros dar, in acelasi timp, si suav, catifelat, cu zero asperitati. Din nou, ceea ce te loveste instant este echilibrul remarcabil intre fruct, lemn, aciditatea dozata exact cat trebuie si taninii fini, superb integrati. Finalul este lung si expresiv, dominat de fructe proaspete si suculente, precum si de note condimentate. Alcool-ul (14%) nu este de gasit, nici daca detectarea sa devine o misiune in sine.

Un mix extrem de reusit intre old world si new world, aceasta crianza este cu mult peste toate exemplele spaniole incercate pana in prezent si aflate in limitele acestei clasificari. Pur si simplu, se simte dimensiunea in plus la toate capitolele si o treapta superioara pe scara rafinamentului. Si da, nu degeaba pretul acestui vin este destul de mult peste media unei crianza obsinuite. A trebuit sa scot din buzunar in jur de 17 euro, dar a meritat fiecare banut. Excelente, senor Fernandez!




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp