Funny: Caloian

marți, 27 septembrie 2011

9 comentarii
Din cate am inteles de la George, situatia pe care o voi descrie mai jos are ceva vechime, dar eu abia acum am descoperit-o :)

Treaba sta cam asa: in Real, pretul pentru gama Caloian este, in acest moment, undeva la 39 Lei/sticla. Trebuie sa fie o anomalie, o greseala pe undeva, asta in conditiile in care puteti gasi aceeasi gama mult mai ieftin in magazinele de specialitate. Dar, deh, cum la noi paradox-ul este dus la rang de arta, nici nu prea sunt mirat.

Totusi, ce se intampla, doctore?

(P) Noutati de la Provino

sâmbătă, 24 septembrie 2011

0 comentarii
Centrul Expozitional Moldova

Dupa cum v-am promis, revin cu noutati referitoare la festivalul de vin Provino, care se va desfasura la Iasi, in perioada 3-6 noiembrie 2011.

Vom incepe cu un proiect interesant, denumit "Scoala Vinului", organizat de diversi somelieri, degustatori si oenologi cunoscuti din tara noastra. Prin acest proiect se doreste imbinarea lectiilor teoretice cu practica: degustari de vin, asocieri de vin cu  mancare, show-uri si momente realizate impreuna cu echipa de bucatari, sabrari de sampanie, etc. Pasionatii doritori vor avea ocazia sa invete de la profesionisti cum sa aprecieze un vin bun si vor fi intiati in arta degustarii. Pe agenda de lucru a acestei scoli a vinului, se vor afla lectii dedicate atat segmentului HORECA, dar si publicului larg.

Si acum, sa trecem la sectiunea participanti. Cei de la Vinarte si-au confirmat deja prezenta in cadrul festivalului. Nu cred ca mai este nevoie sa insist asupra acestui producator, mai toti cei interesati de vinul bun autohton ar trebui sa cunoasca foarte bine portofoliul Vinarte. Veti avea ocazia sa va intalniti (din nou) cu vinuri ca Prince Matei, Soare, Riesling si Sauvignon Blanc "Cuvee d'Excllence", dar si cu gamele Castel Starmina si Villa Zorilor.

De asemenea, demna de remarcat este si participarea producatorilor de vin din Republica Moldova. Festivalul este promovat in Republica Moldova  de agentii companiei POLIPROJECT Exhibitions Ltd. POLIPROJECT Exhibitions Ltd. este specializata in organizarea participarii colective a exportatorilor din Moldova la expozitii internationale si promovarea producatorilor de vin din Moldova si a produselor acestora pe pietele europene. Incepand cu anul 1993 compania s-a implicat in organizarea unor expozitii specializate in Rusia, Polonia, China, Marea Britanie, Germania, Franta si Italia. Deocamdata, nu detin informatii detaliate despre identitatea producatorilor care vor participa la Provino, ramane sa vedem care vor fi acestia.

Si pentru ca vreau sa dau dovada de patriotism local, trebuie sa anunt si participarea Domeniilor Nicoresti, cei care incearca sa readuca in atentia publicului, deja cunoscuta Babeasca Neagra din zona.

Frontignan de Segarcea 1930

joi, 22 septembrie 2011

12 comentarii
Nu intrati in panica, nu am incercat acest vin :)) Pentru ca tot am vorbit de licitatii, iata ca am descoperit pe acelasi site Artmark, un eveniment ce va avea loc pe 27 septembrie - Licitatia "Romania Regala".

Pe langa miile de obiecte din acele timpuri, mai putin sau mai mult interesante, am dat si peste o sticla de Frontignan de Segarcea din 1930. Dupa cum cred ca unii dintre voi stiu deja, Domeniul Coroanei Segarcea incearca sa revitalizeze acest soi, denumit pe plaiurile mioritice si Tamaioasa Roz. Suntem informati ca aceasta sticla vine direct din vinoteca celor de la Segarcea, si nu am vreun motiv sa nu cred asta.

E foarte posibil ca sticla sa fie unicat, alte informatii nu am privind stocul din acest an. Este, intr-adevar, o raritate aparitia unui astfel de vin la vanzare, dar si o curiozitate istorica in acelasi timp.

Toate bune si frumoase pana acum. Ce m-a determinat de fapt sa aduc acest subiect la lumina? V-ati prins, este iarasi vorba de valoarea estimata a acestei mici "bijuterii". Tineti-va bine de fotolii, inspirati adanc...estimarea este intre 9.000 si 12.000 Euro! Ulala, mi-a stat inima cand am vazut.

Voila!

Eu sunt foarte curios cine sunt specialistii de au stabilit valoarea vinului in cauza. Stiu prea bine cum e cu preturile, cine le stabileste, cine-i prostul in toata ecuatia. Dar care sunt, de fapt, criteriile dupa care se estimeaza astfel de valori ? Poza este destul de elocventa: starea generala a sticlei este bunicica (mai ales eticheta), nivelul in schimb este foarte scazut (am vazut sticle din anii '30 cu nivel la baza gatului); si nu-mi dau seama exact ce este cu acele urme din zona capisonului.

Oare acesti factori s-au luat in calcul la evaluare? Sau la noi conteaza doar ca vinul e foarte vechi (si conform mitului, mai bun), e rar, are legatura cu Casa Regala si gata, s-a trantit o estimare cel putin haioasa, din punctul meu de vedere. Sunt extrem de curios care va fi pretul final de achizitie, sper sa apara vreo stire in acest sens.

Virusul licitatiilor de Bordeaux atinge si Romania

miercuri, 21 septembrie 2011

3 comentarii
Conform unui articol din Ziarul Financiar se pare, ca la sfarsitul acestei luni, va avea loc o licitatie destul de interesanta pentru o colectie de 288 sticle de Bordeaux. Evenimentul va fi organizat de compania Le Manoir, in colaborare cu casa de licitatii Artmark. La o prima evaluare, colectia scoasa la mezat ar face cam 67.200 Euro.

Cristian Preotu (Le Manoir) sustine ca vinurile prezente la aceasta licitatie se pot gasi si in New York sau Paris, la aceleasi preturi de pornire. Iata si o estimare a celor mai importante loturi oferite spre vanzare, conform aceluiasi Cristian Preotu: "Vor fi licitate loturi precum o ladă de Chateau Petrus 1979 cu un preţ de pornire de 20.300 de euro, o colecţie de vinuri Bordeaux (120 de sticle) din 1995 până în 2008, la preţul de pornire de 23.450 de euro, dar şi o colecţie de vinuri de la Chateau Rauzan Segla de 120 de sticle la preţul de pornire de 11.250 de euro"


Si acum, gandurile mele vis-a-vis de "marele" eveniment. Cum se intampla de obicei la noi, vinurile in cauza mi se par supraevaluate. Sa notam, de altfel, ca preturile mentionate sunt cele de pornire. O medie de aproape 100 euro/sticla pentru Rauzan Segla mi se pare cam mult. Nu stiu despre ce ani e vorba in ecuatie, dar pentru a se ajunge la o asemenea medie de pret ar trebui sa fie o serie de recolte excelente in lot. Cat priveste Petrus 1979, pretul de pornire imi starneste un zambet ironic. Daca vorbim de o lada de 12 sticle, media pe sticla ar fi undeva la 1691 euro. Daca veti cauta pe gugal, veti vedea ca preturile pentru Petrus '79 variaza destul de mult dar ca, in medie, valoarea pe piata in acest moment, se situeaza undeva intre 1000-1200 euro/sticla. Chiar daca scrie Petrus pe eticheta, 1979 a fost un an destul de mediocru si asta se traduce si in valoarea de piata a vinului, indiferent de numele asociat. Spre comparatie, un lot de 6 magnum-uri Petrus '79 a fost vandut de Christie's cu 5.475 Dolari. Ce-i drept, licitatia a avut loc in 2005 dar, in nici un caz, valoarea vinului respectiv nu a crescut chiar atat de mult pana acum. Motivele vi le-am expus mai sus. Sincer, imi vine greu sa cred ca un asemenea lot ar avea preturi de pornire similare la New York sau Paris. Imi dau doar cu presupusul. 

Oameni cu bani avem, dar nu stiu cat succes va avea o astfel de licitatie la noi. Sa nu fie o alta bula sparta, cum a fost cazul acelei licitatii de vinuri vechi romanesti, desfasurate cu ceva timp in urma. Si acolo, preturile de pornire erau de domeniul fantasticului. Si, vorba lui Marius, e foarte probabil ca, dupa licitatia respectiva, sa nu mai vedem scris nimic pe nicaieri :)

Feteasca Neagra 2007 Special Reserve - Halewood (Romania)

duminică, 18 septembrie 2011

6 comentarii
Adevarul e ca nu mai incercasem demult o Feteasca Neagra. Motivele sunt binecunoscute celor care-mi citesc umilul blog. M-am lovit de prea multe dezamagiri de-a lungul "carierei" mele. Asta sa scurtez lungul sir de explicatii.

Am mai incercat acest vin acum vreo 2 ani, cand inca era cam tinerel. Plimbandu-ma prin Billa cu vreo 2 luni in urma, ochii mi-au picat pe deja celebru pachetel la reducere, marca Halewood. 2 sticle la 19 lei. Despre celalalt vin prezent in cutie nu am ce sa povestesc. Era vorba de un Pinot Noir Special Reserve - demidulce. Pinot Noir zic ei, pentru mine nu prea a avut nici o caracteristica a acestui soi. Datorita prezentei masive a zaharului probabil. Ma rog, in orice caz e un exemplu mult mai reusit decat notoriul Murfatlar.

Sa trecem totusi la Feteasca Neagra 2007. An excelent, zic unii. Mai e mult pana departe, zic eu.

Culoare: rubiniu intens, fara urme de evolutie.

Nas: ca sa vezi, dom'le! Nici zare de lactatele care mi-au ramas intiparite pe creier la atatea exemple. Initial, usoare note florale, urmate de multe fructe rosii bine coapte, cirese negre, visina, pruna uscata. Ceva ierburi aromate si destul piper macinat.

Gust: corp mediu spre plin, din nou multe cirese negre, visine, condimente. Mijloc destul de intens, aciditate foarte buna si tanini inca destul de naravasi. Totusi, toate componentele sunt bine echilibrate. Final mediu, condimentat.

Din cate stiu, vinul cu pricina poate fi gasit sub 20 lei prin hypermarket-uri. La banii astia, e o afacere mai mult decat buna. Este bine lucrat, echilibrat si, foarte important, baricat cu cap. Prefer sa nu bat campii despre tipicitate. La Feteasca Neagra, asta este un subiect delicat. Exemplul de fata l-am perceput ca pe un soi de mix intre Merlot si Primitivo. Mai stiti, poate chiar asta-i Feteasca Neagra :) Inca ceva: m-a suprins cat de bine se tine inca vinul; nu prezinta urme evidente de evolutie, cred ca mai rezista vreo cativa ani in stadiul asta.

Un nou festival de vin in targul Iesilor: Provino (3-6 noiembrie 2011)

joi, 15 septembrie 2011

0 comentarii
Iata ca si zona Moldovei va avea parte de un festival de vin. El se va numi Provino si va avea loc in intervalul 3-6 noiembrie 2011, in dulcele targ al Iesilor. Evenimentul cu pricina este organizat de AB Plus Events, in Centrul Expozitional Modova (soseaua Nicolina nr. 141). Pentru programul detaliat al festivalului, puteti arunca un ochi aici.


Trebuie sa recunosc faptul ca am fost destul de impresionat cand am vizualizat planul acestui festival. Pe langa expozitia propriu-zisa, unde producatorii inscrisi vor prezenta propriile vinuri maselor insetate, vor mai avea loc si cateva evenimente "suplimentare":

- Salonul Royal Wines: aici cunoscatorii vor avea sansa de a degusta doar vinuri premiate.

- Salonul Vinurilor Rare Romanesti:  destinat expunerii si degustarii de vinuri rare romanesti, bineinteles. Cred ca George este atras de aceasta idee, in special :)

- Wine & Gastronomy: aici vor avea loc diverse show-uri culinare si alte degustari uni-brand si multi-brand.

- Art & Music: un eveniment ce va avea loc in afara standurilor expozitionale, dar este unul conex festivalului. Acesta va avea loc in 2 muzee din Iasi, unde va puteti delecta cu diverse expozitii de arta, concerte de jazz si blues. Bineinteles, totul in compania multor vinuri bune.

De asemenea, va mai exista si un asa-numit Stand al Partenerului Strain, unde isi vor prezenta vinurile diversi producatori din tara partenera. Din cate am inteles, aceasta va fi Germania, deci va puteti astepta la rauri de Riesling prin zona.

In mare, cam acestea sunt principalele repere ale festivalului Provino. Va voi tine la curent cu noutati de cate ori va fi cazul. Eu nu pot decat sa le urez succes organizatorilor si sper ca astfel de evenimente sa apara din ce in ce mai des in tara noastra.

De ce Matt Kramer nu mai cumpara vinuri scumpe

miercuri, 14 septembrie 2011

2 comentarii
George mi-a adus in atentie un articol foarte interesant, semnat de Matt Kramer si intitulat: "De ce nu mai cumpar vinuri scumpe". Kramer este un foarte cunoscut scriitor si critic de vin american si care, printre altele, colaboreaza cu Wine Spectator de prin 1985. Mai toate articolele sale care apar in revista cu pricina, sunt interesante si foarte bine scrise. Subiectele sunt intotdeauna captivante si, uneori, controversate.

Ei bine, si articolul citat mai sus este unul cat se poate de interesant, dar nu m-am putut abtine sa nu observ anumite chestii ce mi-au starnit un oaresice zambet in coltul gurii. In mare, Matt Kramer ne spune ca si-a vandut o parte din colectie, pentru a face loc unor vinuri mai putin scumpe si care ii ofera un element surpriza in plus. Se pare ca vinurile scumpe nu-i mai ofera nici o surpriza, acestea marginindu-se sa mearga pe un teren sigur si cat se poate de solid. In schimb, un vin mai ieftin si de calitate este mult mai surprinzator, mai ales atunci cand nu avem mari asteptari de la el. Pana aici, nimic de comentat. In mare masura, Matt are dreptate si il inteleg. Cu totii am experimentat acest sentiment.

Dar eu nu doresc sa ma leg de aceste concluzii. Ce m-a intrigat este faptul ca Matt tine mortis sa-si justifice hotararea de a vinde o importanta parte a colectiei sale, printre care destul de multe raritati si exemplare dintre cele mai scumpe. Ne este precizat inca de la inceput ca aceasta decizie nu are de-a face cu banii. Normal, toti s-ar fi gandit din start la acest motiv. Matt e baiat destept si anticipeaza miscarea. Totusi, mi s-a parut ca incearca cam prea mult sa ne convinga de sinceritatea intentiilor sale. De vreo 2-3 ani incoace, aproape nu exista luna in care sa nu citim ca nu stiu ce personalitate, sau mare colectionar sau, ma rog, cineva cu o adunatura importanta de vinuri, s-a hotarat brusc sa-si scoata la mezat sticlele rare si extrem de valoroase. Problema e ca aceasta efervescenta coincide cu escaladarea preturilor pentru marile vinuri de Bordeaux. Sa fie doar o coincidenta? Ma indoiesc sincer. Intrebati fiind unii de ce isi vand colectiile de Bordeaux sau Burgundia, cei mai multi au dat un motiv cat se poate de haios: sa mai elibereze locul; nu de alta, dar se adunasera prea multe. Foarte putini au recunoscut ca vand pur si simplu pentru a scoate bani frumosi din asta, mai ales ca momentul este unul extrem de favorabil in acest sens. Matt Kramer nu ne spune in articolul sau despre ce sticle e vorba, dar mentionand ca lotul respectiv cuprindea cele mai rare si scumpe vinuri din colectia sa, banuiesc ca pe ele scrie Bordeaux sau Burgundia (poate si ceva vinuri cult californiene). Imi dau si eu cu presupusul.

Nu este vorba de bani, dar isi scoate la vanzare fix cele mai scumpe vinuri. Doar pentru a face loc unor vinuri mai ieftine, dar care sa ofere surprize. Nu prea inghit explicatia. Dar, ma rog, fiecare face ce doreste si cum doreste. Ideea este ca nu simt nevoia atator explicatii in ceea ce priveste decizia luata. In acest fel, devii si mai suspect. Cel putin in ochii mei.

In final, Matt poate ar fi trebuit sa ne spuna si cam cate sticle trebuie sa incercam, pentru a da peste acel exemplar ieftin si surprinzator de bun. Banuiesc ca pentru asta ar trebui sa ne abonam la Wine Spectator si sa urmam ghidul vinurilor cu cel mai bun raport calitate-pret. In viziunea lor, normal. Doar ca vinul nu prea e o stiinta exacta, ghinion.

Mas de Cadenet Arbaude Rose 2010 - Cotes de Provence (Franta)

joi, 8 septembrie 2011

2 comentarii
George a surprins perfect toate virtutile acestui vin.  Fiind la vanatoare prin magazinul Le Marche, mi s-a oferit sansa de a incerca o mostra din acest rose provensal. Nu stiu de cand era deschisa sticla (era totusi vidata), dar rose-ul de fata nu prea are nici o legatura cu bombonicile si ultra-aromatele pe care le puteti gasi pe la noi, in general vorbind. Bineinteles, exista si cateva exemple autohtone ceva mai serioase, nu zic nu. Totusi, Arbaude mi-a lasat o impresie puternica de autenticitate, mai spaland ceva din imaginea de banal hibrid, bun de baut doar in zilele toride de vara.

Nas retinut, aromele de fructe rosii nu sar din pahar. Nuante citrice si o usoara mineralitate foarte placuta. Destul de auster, adica fix cum prefer astfel de vinuri. Gustul este plin, atacul destul de viguros, din nou multe fructe rosii gen fragi si zmeura. Final sec, citric si mineral. Aciditatea este ok, cu toate ca as fi preferat-o ceva mai sustinuta. Dupa cum am spus, nu stiu de cand era deschisa sticla, asa ca impresiile pot fi altele in cazul uneia proaspat destupata.

41 lei la Vinexpert si Le Marche. Poate isi face banii pentru fanii rose-urilor, doar ca eu, avand ceva cu aceste vinuri, imi pastrez rezervele de rigoare.

Jancis Robinson despre viitorul blogarelii de vin

luni, 5 septembrie 2011

0 comentarii
Un nou material video cu incantatoarea Jancis. De data aceasta, cu ocazia unei conferinte a bloggerilor de vin din America de Nord. Scuzati calitatea nu prea grozava, lucrez cu materialul clientului :))

Funny: Hitler se dezlantuie!

duminică, 4 septembrie 2011

2 comentarii
Inca un videoclip din deja celebra serie "Hitler reacts to...". Nici vinul nu a fost ocolit, asa ca va invit sa va amuzati copios in aceasta minunata zi de duminica.

P.S. In mare, se face referire la vinurile californiene, dar bataia e ceva mai lunga :D

J. Baumer Riesling 2009 - Rheingau (Germania)

sâmbătă, 3 septembrie 2011

66 comentarii
Un Riesling nemtesc entry-level destul de interesant. Pe contra eticheta sticlei este mentionat demisec, pe site-ul Vinexpert se specifica demidulce. Hai sa spunem ca este undeva intre.

Nasul debuteaza cu arome tipice, puternic florale (mai ales tei), ceva mango si grapefruit, dar si o usoara tenta minerala. Gustativ, vinul de fata poate parea contradictoriu pentru cei obisnuiti cu exemplele ceva mai dulci. Atacul initial este usor dulceag, onctuos chiar. Dar, dupa aceea se vireaza catre accente citrice sustinute (lamaie si grapefruit). Finalul este marcat de o aciditate ucigatoare, ce taie ca lama prin papile. Ai impresia ca gura iti este spalata instant. Ceea ce m-a impresionat la ast vin este post-gustul lung si persistent, mai ales pentru categoria sa.

Nu face chiar 89 puncte, cat i-a dat Wine Spectator, dar pentru un Riesling entry-level este o alegere buna. E genul de vin care impaca pe toata lumea. Fie ca vrei fruct, rest de zahar mai pronuntat sau aciditate mare, le ai pe toate la pachet. As vrea ca si dulcegariile noastre sa fie facute la modul asta, ar fi muuult mai suportabile.

35 lei la Vinexpert. Cei din Galati il pot gasi si in magazinul Le Marche, la acelasi pret.

Funny: James "Mefisto" Suckling

joi, 1 septembrie 2011

9 comentarii
Enjoy :)


JS a provocat atat de multe reactii printre internauti, incat unul s-a gandit sa-i dedice un blog numai si numai D-lui "90 pct". Savuros.

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp