Marques de Reinosa Blanco 2006 - Rioja (Spania)

miercuri, 26 mai 2010

12 comentarii
Daca tot vine vara si nu prea sunt un adept al rose-urilor, m-am decis sa incerc din ce in ce mai multe vinuri albe, un capitol neglijat de mine pe nedrept in ultima vreme.

Intrebare de 1000 de puncte: cati dintre voi ati auzit de "celebrul "soi Viura? Nu aud inca nimic...aha, stiam eu. Cum nici eu habar n-aveam ce este cu acest soi cultivat in ultra-cunoscuta regiune Rioja, mi-am spus ca e timpul sa incerc ceva complet nou. Cu toate ca Rioja este raiul spaniol al vinurilor rosii, putini stiu ca aici se produc si vinuri albe de foarte buna calitate si obtinute din cateva soiuri indigene foarte interesante. De fapt, situatia in Rioja este asemanatoare cu cea din Bordeaux; vinurile rosii sunt predominante dar, pentru cei interesati si de soiuri albe, ambele regiuni ofera un excelent raport calitate-pret in aceasta categorie. Trebuie doar sa sapati putin pentru a da peste unele comori ascunse destul de bine.

Ok, sa trecem la vinul propriu-zis. Stiu ca George are o mare retinere cand vine vorba de vinuri albe mai vechi de 2008 si care zac in supermarket, dar eu am zis sa-mi asum acest risc. Cel putin in sticla, culoarea nu prezenta nici un element suspect...Culoare galben pai limpede; nasul este fresh, cu note florale si un foarte pronuntat caracter citric. Deasemenea, daca mai agitati putin paharul, incep sa iasa la lumina si cateva accente minerale. Nu as fi vrut, dar trebuie sa compar din nou acest tip de miros cu pietricele de rau faramitate :). Nu este un nas din cale afara de expresiv, nu esti luat pe sus de diverse arome, dar este auster si curat. Gustul este cam in acelasi ton cu nasul, dominat de notele citrice si minerale. Aciditatea este ridicata si destul de bine integrata, scotand in evidenta mineralitatea vinului. Final scurt spre mediu, curat si extrem de sec.

Vinul de fata este unul simplu, auster si nepretentios, dar foarte fresh (chiar neasteptat dat fiind anul de productie) si care ar merge de minune cu preparate pescaresti sau cu fructe de mare. Este un vin old school, in care nu veti gasi arome de vanilie, cine stie ce fructe exotice sau eterna piersicuta. Nu exista rest de zahar, vinul este sec de la inceput pana la final, deci nu este recomandat fanilor de demi-seci. Sincer, recomand acest Viura doar celor care au de gand sa-l asocieze cu diverse preparate sau care s-au saturat sa tot bea Chardonnay-uri sau Sauvignon Blanc-uri exotice de prin Lumea Noua. Il puteti gasi in Real, in jurul a 15 lei/sticla.

Bordeaux 2009: Profetii despre trecut

joi, 20 mai 2010

4 comentarii
Din ciclul "Decanter va informeaza", a aparut confirmarea pe care o asteptam inca de la inceputul campaniei 2009 din Bordeaux: preturile de pornire pentru multe vinuri depasesc bariera stabilita in 2005; iar unele o depasesc chiar bine de tot.

Da, ma laud, pentru ca altcineva nu o face. Nu pot spune decat un mare: HA-HA-HA! Profetia mea s-a adeverit. Atunci cand prinzi mecanismele unei campanii en-primeur, totul incepe sa se lege mai usor in capul tau, iar rezultatele tind sa devina chiar previzibile. Cu toate ca unii au sperat ca preturile sa nu escaladeze in acest hal, ceea ce era normal sa se intample s-a intamplat. Si acum, cateva exemple:

- Chateau Duhart Milon (varul mai mic al celor de la Lafite) - cu 46% peste pretul din 2005;
- Chateau Gazin (Pomerol) - 45 Euro/sticla pentru 2009, cu 41% peste pretul din 2005; unii au caracterizat deja acest pret ca fiind "ridicol"
- Chateau Fourcas Hosten - 7 Euro/sticla pentru 2009 fata de 5,7 Euro pentru 2005.
- Chateau Suduiraut (Sauternes) - 45 Euro/sticla pentru 2009, fata de 35 Euro in 2005!

Si exemplele pot continua. Ce-i drept, unele chateau-uri si-au lansat vinurile la preturi aflate undeva intre 2008 si 2005. Dar, atentie, marii smecheri inca nu si-au anuntat noile tarife (incluzand aici foarte multe grand cru classe-uri din Medoc). Mai are rost sa fac inca o profetie?

Acum, va rog sa ma scuzati, dar ma duc sa-mi consult globul de cristal cu privire la viitorul vinului romanesc...

Santomas Antonius Sergasi Refosk 2004 (Slovenia)

luni, 17 mai 2010

0 comentarii
George a punctat foarte bine problemele si virtutile acestui vin sloven extrem de laudat pe la noi. Face banii ceruti pe el, cel putin pe plaiurile mioritice? Raspunsul meu este similar cu cel dat in cazul Refosk-ului entry-level de la Santomas: nu prea. Din nou, avem un vin care mi-a lasat impresia ca poate fi replicat in bani mai putini.

Intr-adevar, general vorbind, este un vin bun. Are corp delicat, este echilibrat, lucrat cu grija, are un final destul de lung. Dar are si cateva probleme. Cea ma mare ar fi faptul ca cele 24 de luni petrecute in butoaie de stejar se simt din plin. Incepand cu nasul acela de care amintea George, un amestec ciudat de tamaie (sau betisoare chinezesti parfumate) si vanilie, si terminand cu post-gustul dulceag, dominat din nou de note de lemn si vanilie. Deasemenea, cred ca i-ar fi prins bine si un strop de aciditate in plus, capitol la care Refosk-ul amitit mai sus sta ceva mai bine. Sincer, nu stiu daca notele de stejar se vor integra vreodata si aici e marea chichita a acestui vin. Exista fruct, ceva ciocolata, condimente, tanini fini dar toate par ca se zbat undeva in spatele unei cortine de dulceata care nu e pe placul meu.

Daca sunteti fani ai acestui stil ultra-baricat, atunci veti aprecia mai mult vinul in cauza. Cum eu nu sunt, am ramas putin dezamagit de acest Santomas, al carui potential este evident doar ca ceva nu se leaga in sticla...

A mai plecat un Zeu dintre noi...

0 comentarii
Cuvintele sunt de prisos...

A Message From Wendy Dio 5/16/2010 2:51:50 PM
"Today my heart is broken, Ronnie passed away at 7:45am 16th May. Many, many friends and family were able to say their private good-byes before he peacefully passed away. Ronnie knew how much he was loved by all. We so appreciate the love and support that you have all given us. Please give us a few days of privacy to deal with this terrible loss. Please know he loved you all and his music will live on forever." Love, Wendy


http://www.ronniejamesdio.com/

R.I.P. Ronnie James Dio...

Concurs Mondial de Bruxelles 2010

miercuri, 5 mai 2010

14 comentarii
Au scris si alti confrati de-ai mei despre participarea Romaniei la acest prestigios concurs international de vinuri, desfasurat in acest an la Palermo (?!!). Scurte analize ale rezultatelor obtinute de "land"-ul mioritic puteti gasi aici si aici. Mentionez ca am impuscat 5 medalii de aur si 2 medalii de argint.

In general, sunt de acord cu Vali, cel care a  caracterizat participarea Romaniei drept una "bunicica". Dar asta doar in comparatie cu prezentele din anii trecuti. In rest, situatia nu este nici macar bunicica, daca pui la socoteala fisa tehnica a Romaniei privind productia de vin. Daca pe hartie stam destul de bine in raport cu marile tari producatoare de vinuri, cand vine vorba sa ne luam la tranta cu produsele altora, esuam lamentabil. In continuare, pentru cat vin producem (ma repet, pe hartie cel putin), sa participi doar cu 49 de vinuri la un astfel de concurs mi se pare extrem de putin.

Iata si lista castigatorilor nostri din acest an:

Medalii de aur:

1. Cramele Recas: Chardonnay Terra Dacica 2009 si Solo Quinta 2009.
- vorba lui George, nu credeam ca mai exista brand-ul Terra Dacica. In rest, un rezultat ok...
2. Jidvei: Chardonnay 2009
- nu comentez :) Poate totusi sa fi schimbat macazul cei de Jidvei incepand cu 2009? Stiu, vorbeste optimistul din mine...
3. Domeniul Coroanei Segarcea: Sauvignon Blanc 2009
- o surpriza placuta si un rezultat normal daca tinem cont de saltul calitativ al acestui producator
4. Vincon: Miorita 12 ani XO (vinars)
- unul dintre putinele produse de la Vincon care merita aprecieri; sunt intrigat de absenta deja celebrei Tamaioase "Comoara Pivnitei", proaspat punctata la Vinvest cu 96 pct :). Sa nu fi participat un astfel de vin care ameninta chiar si suprematia mai-marilor din Sauternes? Hmmm...

Medalii de argint:

1. Halewood: Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2007
- cred ca este primul succes international pentru acest vin nascut in urma aliantei Halewood-Antinori; totusi, este posibil sa ma insel...

2. Domeniile Sahateni: Anima Merlot 2008
- nu cunosc foarte multe despre acest producator, dar e bine ca mai vad si nume noi pe astfel de liste.

Si acum urmeaza intrebarea care a bantuit somnul multora dintre noi, dupa aflarea acestor rezultate: unde este Cotnari??! Surpriza de proportii, doamnelor si domnilor, este un moment trist pentru noi. Cum imi vine greu sa cred ca cei de Cotnari nu au trimis nici o proba la acest concurs, presupun ca s-au epuizat butoiasele alea "minune" de Grasa sau Tamaioasa sau vinoteca de aur se goleste usor-usor. Cat de rau sunt, nu-i asa? -:)

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp