O lectie de la Chateau Latour

vineri, 11 aprilie 2014

Mai tineti minte ce au decis cei de la Chateau Latour cu circa 2-3 ani in urma? Daca nu, lasati-ma sa va reimprospatez memoria. Francois Pinault, proprietarul milionar al legendarului chateau, impreuna cu echipa sa, au hotarat ca este vremea sa paraseasca sistemul en primeur. Astfel, vinurile vor fi lansate atunci cand se considera ca isi vor deschide o fereastra optima de consum. Se pare ca aceasta este estimata undeva la 10 ani dupa recolta respectiva. Ceea ce inseamna ca vinul realizat in 2012, de exemplu, va fi aruncat pe piata candva in 2022. Este clar ca Latour detine un capital serios pentru a-si permite o astfel de miscare indrazneata. Se pot acoperi lejer costurile de stocare iar preturile si loturile oferite vor putea fi controlate mult mai eficient in acest caz.

Cu aproape o luna in urma, Latour a lansat pe piata cateva loturi din recolta 2004. Pretul? 400 Euro ex-cellars. Acest pret nu este nici o surpriza, privit mai ales in contextul pietei actuale. Se incadreaza in parametrii "normali". Dar miscarea inteligenta sta in diferenta dintre pretul de acum si pretul initial de lansare din 2005, pe cand Latour inca vindea en primeur. Ei bine, dragii mei, pe atunci vinul respectiv a plecat din crama la un pret de pornire de 110 Euro. Ceea ce inseamna o crestere de aproape 400% in 9 ani de zile. Asta ii va ajuta si pe cei care au fost inspirati sa investeasca la acel moment in recolta respectiva. Acum au in fata un nou reper clar despre valoarea investitiei facute.

Asta ar trebui sa fie o lectie despre cum sa gandesti o afacere pe termen lung si despre rabdarea pe care e musai sa o ai daca vrei sa castigi cu adevarat in acest domeniu.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp